Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

1,5 Έλληνες φεύγουν από τις πόλεις για να γίνουν αγρότες

Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να επιστρέψουν στην περιφέρεια προκειμένου να γίνουν αγρότες και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις πόλεις.
Σήμερα εξάλλου έπεσαν και οι υπογραφές των πρώτων συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης για την Κεντρική Μακεδονία.
Σχετικά με τη διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Κορμέντζας, ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε πριν από είκοσι εβδομάδες σε 17 περιφερειακές ενότητες, σε ολόκληρη τη χώρα ενώ κάθε Πέμπτη δημοσιεύονται νέες μισθώσεις γης στη σελίδα τού οργανισμού στο διαδίκτυο. «Ήδη φτάσαμε στις 4.000 αιτήσεις πανελλαδικά και υπογράψαμε συμβόλαια στην Ξάνθη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη» είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν μισθωθεί 10.000 αγροτεμάχια που αντιστοιχούν σε εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων συνολικά.
Πρώτη σε αριθμό αιτήσεων περιφερειακή ενότητα είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Δριβελέγκας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Ευθυμιάδης επισήμανε ότι έγιναν 993 αιτήσεις μόνο για την ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για 194 αγροτεμάχια, έκτασης 1173 στρεμμάτων. Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα αφορούν τη μίσθωση 32 αγροτεμαχίων, έκτασης 118 στρεμμάτων σε 14 δικαιούχους ενώ συνεχίζεται η επεξεργασία των υπολοίπων αιτήσεων. Μετά τη Θεσσαλονίκη, σειρά θα πάρουν οι περιφερειακές ενότητες της Χαλκιδικής, των Σερρών και της Πιερίας που περιμένουν βεβαιώσεις από τις δασικές υπηρεσίες. Το υπουργείο εκτιμά ότι στην κεντρική Μακεδονία θα μισθωθούν 3.000 αγροτεμάχια.
«Το υπουργείο έχει στην κατοχή του πάνω από 11 εκατομμύρια στρέμματα γης. Από αυτά, τα οκτώ είναι δασικά και τα 3 καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μέχρι τώρα, όμως, δεν υπήρξε καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου. Ωστόσο, με τον νόμο που «πέρασε» πρόσφατα, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα αποτελέσει το πρόκριμα για το κτηματολόγιο» τόνισε ο υφυπουργός.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι στη διαδικασία των μισθώσεων γης έχουν προκύψει κάποια προβλήματα σε σχέση με τα δασαρχεία, όμως εκτίμησε ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια θα ξεπεραστούν γρήγορα. Ενστάσεις, όμως, για το όλο θέμα διατύπωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Αλιείας, Βασίλης Κανάκας που απέδωσε τη διαδικασία της μίσθωσης γης σε «επικοινωνιακά τερτίπια», ενώ έκανε λόγο για εξαπάτηση του κόσμου για προεκλογικούς σκοπούς.

Στο χωράφι 14 νέοι και νέες από τη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, με τα συμβόλαια των εκτάσεων που πρόκειται να καλλιεργήσουν, έφυγαν σήμερα από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας οι 14 νέοι και νέες από τη Θεσσαλονίκη. Αφού γνώρισαν την ανεργία, αποφάσισαν να αναζητήσουν μια διέξοδο απασχόλησης που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, στην αγροτική γη.
Αρωματικά φυτά θα καλλιεργήσει η 29χρονη Ελένη Μανδραβέλη στα 3,5 στρέμματα που έχει πλέον στη διάθεσή της στη Νέα Ραιδεστό. Όπως εξηγεί η ίδια που σπούδασε γεωπονία, διάλεξε τη συγκεκριμένη καλλιέργεια επειδή δεν απαιτεί πολύ νερό. Από την πλευρά του ο 27χρονος Αχιλλέας Γαρουφαλίδης με σπουδές στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών στα δέκα στρέμματα που εξασφάλισε, για να ζήσει την οικογένειά του. Σχέδια για δενδρώδεις καλλιέργειες κάνει, άλλωστε, η 26χρονη Ευαγγελία Σταυρίδου, που με αφορμή τις σπουδές της στη γεωπονία κατάφερε να εξασφαλίσει σε πρώτη φάση μια έκταση 3,5 στρεμμάτων ώστε να ξεκινήσει το εγχείρημά της.
Σημειώνεται ότι δικαιούχοι για την μίσθωση γης είναι νέοι και άνεργοι, αγρότες και μη ενώ τα μισθωτήρια συμβόλαια έχουν πενταετή διάρκεια και η τιμή της εκμίσθωσης είναι 5 ευρώ το στρέμμα ανά έτος.

Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας: Hμερίδα για την Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη


O Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων, στα πλαίσια της στήριξης της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και της ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη.  Προκλήσειςκαι Προοπτικές»



Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο24-3-2012 ώρα 5.00 μ.μ. στην Τοπική Κοινότητα Στροφυλιάς. 

Θα αναπτυχθούν από εξειδικευμένους ομιλητές θέματα γεωργικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...