Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Το 30% φθάνει η μείωση της καλλιέργειας βάμβακος στη Θεσσαλία

Συνάντηση στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), πραγματοποίησαν βαμβακοπαραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι εκκοκκιστικών-κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, με θέμα τη δημιουργία ένα brand name για το ελληνικό βαμβάκι, αναγνωρίσιμο σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό να αποφέρει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και στους καλλιεργητές του προϊόντος, αλλά και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην συνάντηση, η φετινή παραγωγή στη Θεσσαλία θα είναι μειωμένη σε ποσοστό περίπου 25% ως και 30% σε σχέση με πέρυσι.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος – ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση - ανέφερε ότι το σύνολο των καλλιεργειών φέτος θα αφορά σε περίπου 2 εκατ. στρέμματα, από 2,5 εκατ. στρέμματα που ήταν πριν, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τελική παραγωγή θα ανέλθει περίπου σε 680.000 τόνους για φέτος, από 880.000 -900.000 που είχε διαμορφωθεί πέρυσι.

Έχει κολλήσει το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων του ΕΛΓΟ Δήμητρα

«Κολλημένο» βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το πρόγραμμα «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα» που έχει αναλάβει να...
υλοποιήσει ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα, παρά την αρχική αισιοδοξία ότι θα ξεκινούσε μέσα στον Ιούνιο και θα ολοκληρωνόταν ο πρώτος κύκλος των εκπαιδεύσεων έως και τον Δεκέμβριο του 2013.
 
 Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί και «φρενάρει» τις διαδικασίες έχει να κάνει με το γεγονός ότι για να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος θα πρέπει πρώτα να εκκριθεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΟ. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι επειδή ο Οργανισμός συμπεριλαμβάνεται στις ΔΕΚΟ, θα πρέπει η έγκριση να γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών αφού πρώτα βέβαια λάβει το «πράσινο φως» της Τρόικας.

Πηγές του ΑγροΤύπου εξηγούν ότι για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του προγράμματος, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από το «Αποθεματικό Απροβλέπτων» (πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου), θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα αίτημα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού προς το ΥΠΟΙΟ και ο οργανισμός περιμένει την έγκρισή του», μας αναφέρουν κύκλοι του ΕΛΓΟ.

Το πρόγραμμα «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα», από την στιγμή που έγινε γνωστό έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ανέργων αλλά και αγροτών με χαμηλό εισόδημα που το βλέπουν σαν μια καλή ευκαιρία για να ασχοληθούν πιο ουσιαστικά με τον πρωτογενή τομέα. Αυτό φαίνεται και από τα καθημερινά μηνύματα αναγνωστών μας, οι οποίο μετά και την πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου του ΕΛΓΟ – Δήμητρα στον ΑγροΤύπου τηλεφωνούν προκειμένου να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Όπως ήδη έχει γράψει ο ΑγροΤύπος, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και έχει στόχο την κατάρτιση 7.000 ανέργων και 1.500 αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας. Αυτές είναι: Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, σε αντικείμενα σχετικά με δυναμικά είδη καλλιεργειών και εκτροφών, παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων κ.λ.π.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...