Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Niu Dun ο οποίος συνοδευόμενος από πενταμελή αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Δευτέρα με την Ελληνίδα ομόλογό του, την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν εκτενώς τα πεδία συνεργασίας του αγροτικού τομέα, στα οποία δίνουν προτεραιότητα για ανάπτυξη και προώθηση. Η κα. Μπατζελή, αφού αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία των δύο Υπουργείων στον αγροτικό τομέα, εξέφρασε την επιθυμία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Η Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ τηρεί αυστηρές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές, φυτοϋγειονομικές και ποιοτικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Από πλευράς Κίνας, οι αντίστοιχες προδιαγραφές για την εισαγωγή προϊόντων είναι διαφορετικές».

Η κα. Μπατζελή πρότεινε μάλιστα τη σύσταση Ομάδας Εργασίας εμπειρογνωμόνων για θέματα πιστοποίησης και ελέγχου, ώστε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στη Μεσογειακή διατροφή που η Υπουργός συνηθίζει να εξυμνεί σε κάθε της αναφορά γύρω από θέματα διατροφής υποστηρίζοντας ότι «Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η αιχμή του δόρατος όχι μόνο για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας αλλά για να αναδείξουμε την αγροτική οικονομία μας».

Ο Κινέζος Υφυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε το ενδιαφέρον της Κίνας για την τεχνογνωσία και τα προϊόντα της υδατοκαλλιέργειας της χώρας μας, σημειώνοντας ότι: «Γνωρίζουμε όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και τα ποιοτικά της προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας. Με τη συνεργασία σας, επιθυμούμε να γίνουν γνωστά σε όλες τις περιφέρειες της Κίνας, σε όλους τους πολίτες της Κίνας».

Εξάλλου είναι ιδιαίτερα γνωστό το ενδιαφέρον των κινέζων γύρω από το ελαιόλαδο καθώς έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις σε Πελοπόννησο και Κρήτη όπου και είναι η περιοχές με την μεγαλύτερη παραγωγή του.

Στη συνέχεια, η Κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ΕΘΙΑΓΕ καθώς και μία μονάδα υδατοκαλλιέργειας στη Λάρυμνα.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας γύρο από τα αγροτικά προϊόντα είναι ένα θέμα στο οποίο έχουν γίνει πολλές αναφορές όσον αφορά το πόσο θα ευνοήσουν τη χώρα μας, χωρίς ωστόσο τα λόγια να γίνονται πράξεις.

Οι σημερινές συγκυρίες της χώρας μας «επιβάλλουν» τέτοιες ευκαιρίες να μην περάσουν ανεκμετάλλευτες. Για να δούμε όμως…

Αχελώος: Τεράστια διαρροή νερού δεν επιτρέπει την άρδευση 150.000 στρεμμάτων

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του κάμπου του Δήμου Οινιαδών (Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι κ.λ.π.) μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη ο πυθμένας της Διώρυγας Δ20, του Κάτω Αχελώου, ο οποίος σε αρκετά σημεία αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα η τεράστια διαρροή του νερού να μην επιτρέπει την άρδευση 150.000 στρεμμάτων με καλλιέργειες της εποχής (ρύζι, καλαμπόκι, μηδική, βαμβάκι, κηπευτικά) καθώς και ελιές.

Με εντολή του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου μηχανήματα επιδιορθώνουν από νωρίς το πρωί τη ζημιά προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αποκατασταθεί η ροή του νερού προς τις αρδευόμενες εκτάσεις.
Κατά την επίσκεψή του στο σημείο της βλάβης ο κ. Σώκος τόνισε τα εξής:
«Το αρδευτικό δίκτυο του νομού χαρακτηρίζεται από μια βασική παράμετρο, την παλαιότητα.
Τα πρωτεύοντα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι πεπαλαιωμένα, ηλικίας πάνω από πενήντα ετών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με μεγάλη απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού.
Οι επεμβάσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος κάλυψαν μόνο τα πολύ επείγοντα προβλήματα των δικτύων.
Για την ανανέωση των δικτύων, τα οποία έχουν ξεπεράσει στο σύνολό τους το όριο ζωής που προβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να διατεθούν πολλαπλάσιες πιστώσεις.
Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Υπαίθρου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ήταν η ευκαιρία ώστε να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα και να σταματήσει η πλήρης απαξίωση του τεράστιου αρδευτικού δικτύου της πεδιάδας Αχελώου, του οποίου η αξία σε τρέχουσες τιμές είναι συγκρίσιμη με τα μεγάλα εθνικά έργα.
Δυστυχώς ...από μια ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (5 Νοεμβρίου 2008) για την κατασκευή, επέκταση και συντήρηση αρδευτικών δικτύων στο Νομό, εγκρίθηκε μόνο η κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Ευηνοχωρίου.
Με πόρους που αποκλειστικά διέθεσε η Νομαρχία επιδιορθώθηκαν πολλά σημεία της διώρυγας αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.
Χρειάζεται γενναία παρέμβαση της πολιτείας ώστε το τεράστιο αρδευτικό δίκτυο του νομού να εκσυγχρονιστεί και να μην απειλούνται οι καλλιέργειες των αγροτών του νομού από την έλλειψη νερού».
Σε ότι αφορά τα προβλήματα της διώρυγας Δ20 ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο με υπόμνημα (7 Δεκεμβρίου 2009) όσο και με επισκέψεις στο υπουργείο.
Μάλιστα σε επιστολή του (Φεβρουαρίου 2010) προς τον Γεν. Γραμ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Αναστάσιο Αποστολόπουλο είχε επισημάνει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η διώρυγα Δ20 παρουσιάζει ζημιές και καθιζήσεις καθ’ όλο το μήκος της αλλά και σημαντικές καταπτώσεις των πρανών και του πυθμένα της Διώρυγας στην περιοχή των γύψων και του χειμάρρου Γαιδουροπνίχτη.
Λόγω συχνών καταπτώσεων διακόπηκε η παροχή νερού πολλάκις κατά το παρελθόν εν μέσω αρδευτικής περιόδου.
Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές μιας και δεν είναι δυνατή η παροχέτευση νερού στην περιοχή Κάτω Αχελώου (Λεσίνι-Κατοχή-Νεοχώρι) συνολικής έκτασης 150.000 στρεμμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 1η Νοεμβρίου του 2008 ο κ. Σώκος είχε ζητήσει με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Τεχνικών μελετών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του έργου: «μελέτη-Κατασκευή Αποκατάστασης Βλαβών Διώρυγας Δ20 πεδιάδας Κάτω Αχελώου».

Διαβάστε περισσότερα: http://acarnania.blogspot.com/2010/06/150000.html#ixzz0rUejkeKK

Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου από τον ΟΓΑ

Με στόχο την ενίσχυση των ψυχαγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, ο ΟΓΑ ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των δράσεων της «Αγροτικής Εστίας», θα εφαρμόσει για την φετινή θερινή περίοδο 2010 και χειμερινή περίοδο 2010-2011 το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος (εισιτήρια θεάτρου) χωρίς κλήρωση, αίτηση ή οικονομική συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος (συνολικής δαπάνης για τον ΟΓΑ (1.700.000 €) απευθύνεται σε 100.000 ασφαλισμένους, συνταξιούχους του Οργανισμού καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Για τους δικαιούχους των προγραμμάτων, η διανομή δελτίων θεάματος θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 και θα συνεχιστεί μέχρις εξαντλήσεως τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία θεάματος μαζί με τον κατάλογο των συμβεβλημένων θεάτρων, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) όλης της χώρας, για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων ελεύθερης επιλογής τους που θα δοθούν σε πόλεις των νομών της χώρας κατά τη θερινή θεατρική περίοδο 2010 και τη χειμερινή 2010-2011.


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής δελτίων θεάματος είναι:
1. Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
2. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ
3. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (σύζυγοι και παιδιά)
4. Επιζώντες (χήρες-ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ)

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2010
• Βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ (ατομικό και των προστατευόμενων μελών τους)
• Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή απόδειξη καταβολής εισφορών ασφαλισμένου
• Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
• Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει στείλει ο ΟΓΑ.

Επίσης ο ΟΓΑ, μέσω των προγραμμάτων δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου της «Αγροτικής Εστίας», θα διαθέτει εισιτήρια και για παιδικές σκηνές
Διαβάστε περισσότερα: http://acarnania.blogspot.com/2010/06/blog-post_20.html#ixzz0rUHr0nav

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...