Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αγροτικές Ξύλινες Κατασκευές, Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων & Αγροτουρισμός για Νέους Αγρότες

Στην έξαρση της έντασης των θερινών αγροτικών εργασιών, με πληθώρα από ποικιλώνυμα τοπικά φεστιβάλ και με τα τοπικά ανταλλακτικά πανηγύρια να έχουν ξεκινήσει, όσοι βρέθηκαν στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, 24/8/2011, στο παλαιό Δημαρχείο, απόλαυσαν τρεις πολύ σημαντικές παρουσιάσεις από το ΤΕΙ Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας, Τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου με την ευχάριστα «ψυχρή» φιλοξενία του Δήμου.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Βασίλειου Κανάκα, του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλάστρας κ. Απόστολου Κανάκα, του προέδρου του Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Λεωνίδα Κοϊμτζή, του κ. Τάσου Σακαλίδη (Γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος) που ήρθε από τον Πολυάνεμο Καστοριάς για τα θέματα, του κ. Στέλλιου Βογιατζή (Βασιλικά), του κ. Σάκη Καμάρη (Λητή), του κ. Πέτρου Κηπουρού (Χαλάστρα), του κ. Ιωάννη Μπαλάνου (Χαλάστρα), του κ. Δημ. Τσιαούση (Χαλάστρα), του κ. Βασ. Ροΐδη (Χαλάστρα) και άλλοι.

Την παρουσίαση οργάνωσε ο κ. Α. Καμάρης (Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης), με την στήριξη της ΕΝΑ Σερρών και του ΑγρΟραμα, και την ενεργό συμμετοχή και συμβολή του ΤΕΙ Λάρισας(Παράρτημα Καρδίτσας), την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την τεχνική βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

Ο Δρ Μιχάλης Σκαρβέλης παρουσίασε μια ελαφρά ξύλινη κατασκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη, μηχανοστάσιο, αυτοκινητοστάσιο και στάβλος, που μπορεί εύκολα να κατασκευασθεί από τον κάθε έναν, ακόμα και σε περιοχή που δεν έχει δρόμο, με εργαλεία χειρός. Το ΤΕΙ Καρδίτσας προτίθεται να παραδώσει στην εκδήλωση της 24-25 Σεπ 2011, στο ΚΕΓΕ Σερρών, ένα πλήρες εγχειρίδιο κατασκευής, έναν κατάλογο αναγκαίων ξύλων (για παραγγελιά από ξυλεμπορικό), πατρόν για τα φάλτσα και τις γωνίες (1:1) και πλήρη μελέτη στατικής επάρκειας για την κάναβο 5x10 (50 τετρ. Μέτρων, ύψους 3,2).

Ο Δρ Γιάννης Παπαδόπουλος μπόρεσε να «περάσει» σύγχρονες έννοιες της αγοράς, όπως το μάρκετινγκ & η εμπορική επικοινωνία, με απλές κατανοητές εκφράσεις στους συμμετέχοντες, εξελίσσοντας την συνάντηση σε μια μορφής σεμινάριο. Επισημάνθηκε ότι οι «πελάτες» για τα αγροτικά μας προϊόντα μπορούν να προέλθουν από την σημερινή ή της παλαιότερη πελατεία της, από την διαφήμιση, από διαγωνισμούς & προωθητικές ενέργειες, από την διαφήμιση «στόμα-στόμα», από ιστοσελίδες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, από τις ειδήσεις σε ΜΜΕ, από την ΘΕΣΗ και την ΣΗΜΑΝΣΗ των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων και άλλα.

Η Δρ Σμαράγδα Γαβριήλ μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Αγροτουρισμός , παρά την έλλειψη θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, κατ’ αναλογία των συμβαινόντων στην ΕΕ, είναι δραστηριότητα μόνον αγροτική από αγρότες. Μας παρουσίασε τον αγροτουρισμό από την πλευρά του επισκέπτη και τον αγροτουρισμό από την πλευρά του αγρότη. Έγινε απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει αγροτουρισμός από την πλευρά του επιχειρηματία, διότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας-επενδυτής μπορεί να κάνει επιχείρηση Τουρισμού Υπαίθρου, Οικοτουριστική Επιχείρηση, Επιχείρηση Ορεινού Τουρισμού, Επιχείρηση Θαλάσσιου Τουρισμού και πολλές άλλες μορφές τουρισμού,αλλά όχι επιχείρηση αγροτουρισμού, διότι ο αγροτουρισμός δεν είναι επιχείρηση. Ο Αγροτουρισμός είναι δραστηριότητα αγροτική, και συνδικαλιστικά καλύπτεται από τις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις-ΑΣΟ. Τέλος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης προδιαγραφών & τήρησης των τοπικών χαρακτηριστικών.

Η συζήτηση είχε ενθουσιασμό και ήταν μια όαση θετικής στάσης για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, που οδήγησε στον καθορισμό συνάντησης με Νέες & Νέους Αγρότες στον Μονόλοφο Θεσσαλονίκης, στις 6 Σεπ 2011, με «τα μάτια στραμμένα» στο ευοίωνο αγροτικό μέλλον.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...