Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων


Αυξημένο κατά 1,4% το μερίδιο αγοράς της Γεωργίας - Κτηνοτροφίας, στις εξαγωγές για το 2012, ενώ μειώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού τομέα στα αγροτικά προϊόντα κατά 710 εκατομμύρια ευρώ, με πολιορκητικό κριό, τα ελληνικά φρούτα/λαχανικά να καταλαμβάνουν 34 θέσεις στα 100 εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.

Στοιχεία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων δείχνουν πως το μερίδιο της ελληνικής γεωργίας-κτηνοτροφίας στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε στο 26,8% έναντι του 25,4% που είχε διαμορφωθεί το 2011, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

Τα αγροτικά προϊόντα κατακτούν τη δεύτερη θέση μεταξύ των κλάδων παραγωγής, πίσω από τα βιομηχανικά προϊόντα, που καταλαμβάνουν ποσοστό 60% έναντι 63,9% το 2011. Αύξηση μεριδίων παρατηρείται σ' όλες τις κατηγορίες αγροτικών προϊόντων: Τρόφιμα-Ζώντα Ζώα (20,8% από 20% το 2011), Ποτά-Καπνός (3,7% από 3,5% το 2011) και Λάδια-Λίπη (2,3% από 1,9% το 2011).

Το 2012, τόσο λόγω της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, όσο και της μείωσης εισαγωγών (π.χ. ουίσκι), η Ελλάδα εμφανίζεται πλεονασματική στις κατηγορίες Ποτά-Καπνός (εξαγωγές 624,1 εκατ. ευρώ, έναντι εισαγωγών 495,4 εκατ.) και στην κατηγορία Λάδια-Λίπη (εξαγωγές 383,8 εκατ. ευρώ, έναντι εισαγωγών 282,9 εκατ.). Το έλλειμμα του εμπορικού τομέα στην κατηγορία Αγροτικά Προϊόντα για το 2012 διαμορφώνεται στο 1,09 δις ευρώ, από 1,8 δις ευρώ το 2011.

Στις 100 πρώτες θέσεις εξαγώγιμων προϊόντων,σε σχέση με το 2011 βελτιωμένη ήταν η εικόνα σε βαμβάκι/σπέρματα βαμβακιού, παρθένου ελαιολάδου, νωπού ροδάκινου-βερίκοκου-κερασιού,γλυκών του κουταλιού-μαρμελάδων, ζυμαρικών, καπνιστών ψαριών, φράουλας, πεπονιού-καρπουζιού, μειγμάτων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, κ.ά.

Ποιος θα ταΐσει την Ελλάδα το 2050?


Σειρά μικρών κύκλων προβληματισμού για όσους επιλέγουν  να προσφέρουν στον αγροτικό τομέα, την  αγροτική κοινωνία και τον καλύτερο προσανατολισμό του αγροτικού επαγγέλματος οργανώνονται με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (agronea@otenet.gr, 6998282382).

Ήδη ετοιμάσθηκαν συναντήσεις  στον Άγιο Μάμα (Χαλκιδική, 15/4/2013), στα Σήμαντρα (Χαλκιδική, 15/4/2013), στο Μητρούση (Σέρρες, 16/4/2013), στα Φλογητά (Χαλκιδική, 22/4/2013) και στην Ν. Γωνιά (Χαλκιδική, 24/4/2013), ενώ είναι ανοικτές όλες οι άλλες ημερομηνίες για τέτοιες μικρές συναντήσεις, εφόσον υπάρξουν προτάσεις από τοπικές ομάδες της αγροτικής κοινωνίας, με την τεχνική υποστήριξη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ (Τ2310 271950, Φ2310 271959, agrorama@otenet.gr).

Το 1979 οι αγρότες κάτω των 35 ετών (Νέοι Αγρότες) ήταν το 26% του  συνόλου των επαγγελματιών αγροτών, σήμερα (2012) οι νέοι αγρότες είναι μόνο το 6%, ενώ οι πάνω από 55 ετών αγρότες είναι το 65%. Σε μόλις 10 χρόνια (δηλαδή μέχρι το 2022), κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της συζητούμενης από 11 Απρ 2013 νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, το σύνολο των περίπου 65% των σημερινών αγροτών δεν θα έχει ενεργό ρόλο στο αγροτικό επάγγελμα. Μήπως πρέπει από σήμερα να κληθούν οι νέοι αγρότες να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την κληρονομηθείσα καταχρεωμένη ζωή τους?

Το ποσοστό των σημερινών  νέων αγροτών δεν προβλέπεται να αυξηθεί στην Ελλάδα με το πλέγμα αντικινήτρων και κοινωνικής επαγγελματικής απαξίωσης που αντιμετωπίζουν όσοι επιλέγουν ή εξωθούνται στα αγροτικά επαγγέλματα. Πρόσφατα είδε την δημοσιότητα η απένταξη 32 νέων κτηνοτρόφων της Καβάλας, από τους 37 ενταχθέντες στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών του 2009, λόγω αδυναμίας της δημόσια ς διοίκησης να τους δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον επαγγελματικής δραστηριοποίησης (κώδικες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άδειες εγκατάστασης, πλαίσιο λειτουργίας, συνθήκες εμπορίας, αποκλεισμός από την αγορά κλπ κλπ)..

Εάν τα μισά των  τροφίμων που τρώγανε οι Έλληνες μέχρι προ ολίγου ήταν εισαγόμενα, ενώ καταγράφονται ακαλλιέργητες εκτάσεις και συνεχής μείωση της απασχόλησης (την τριετία 2010-2012 μειώθηκαν, εν μέσω κρίσης και «ύμνων» για την σημαντικότητα της αγροτικής απασχόλησης, 58.322 θέσεις αγροτών) είναι στοιχειώδης και πρωταρχική ανάγκη να συζητήσουμε, πριν από  οτιδήποτε άλλο, την διατροφική επάρκεια από την εγχώρια αγροτική παραγωγή, των Ελλήνων.

Είναι πρώτο  καθήκον των κυβερνώντων, αλλά ακουμπά  και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και βέβαια όλες τις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες και πολύ περισσότερο τους επαγγελματικούς συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών.

Συνειδητά και  συστηματικά πρέπει να αλλάξει η  νοοτροπία που περιγράφει ο κ. Σ. Καργάκος «Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νέο-σουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές».

Συστηματικές  επισκέψεις των σχολείων σε αγροκτήματα, ενημερώσεις στα σχολεία για τα αγροτικά, συνειδητοποίηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας και πολλά ακόμα θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο των συζητήσεων, κύρια όμως η αυτοοργάνωση του αγροτικού χώρου, ο αυτοσεβασμός και η αναγνώριση του ρόλου του αγροτικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Πιστοποιημένη Ελιά Χαλκιδικής και Αγροτική Ανάπτυξη στον Άγιο Μάμα


Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στις 7 το απόγευμα στο  Εμπορικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου  Μάμα (ΕΠΟΚΑΜ) θα γίνει ημερίδα με θέμα «Πιστοποιημένη Επιτραπέζια Ελιά Χαλκιδικής & Αγροτική Ανάπτυξη».

Η ημερίδα είναι η πρώτη ανοικτή  ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου  Προώθησης Πιστοποιημένης Ελιάς  Χαλκιδικής στα πλαίσια του Μέτρου 1.3.3 του ΠΑΑ 2007-2013.

Η πιστοποίηση των  αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα  από τα καλύτερα εργαλεία όσον αφορά τη δυνατότητα προώθησής τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Κύριος ομιλητής στην ημερίδα θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος θα εξηγήσει τη δυναμική τέτοιων εργαλείων όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια ο καταναλωτής  έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του  όσον αφορά το τί μπαίνει στο τραπέζι  του, ιδιαίτερα μετά από μία σειρά  διατροφικών σκανδάλων κυρίως στη  δεκαετία του 90.

Ταυτόχρονα, η παγκοσμιοποίηση  του εμπορίου τροφίμων οδήγησε σε αύξηση της πολυπλοκότητας της αλυσίδας τροφίμων και σε σοβαρότερες επιπτώσεις από την εμφάνιση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων.

Η ευρεία περιβαλλοντική ρύπανση και  οι αστοχίες στον περιορισμό της επιμόλυνσης των τροφίμων από περιβαλλοντικούς ρυπαντές ή από συνήθειες πρακτικές παραγωγής και επεξεργασίας, ενίσχυσαν την ανησυχία των πολιτών για τη διακινδύνευση από την κατανάλωση τροφίμων.

Η ανάγκη για επικοινωνία  και πληροφόρηση για την προέλευση  των τροφίμων και τις συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια τροφίμων για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων και τον έλεγχό τους έγινε πολύ πιο επιτακτική.

Για αυτό το λόγο έχουν  δημιουργηθεί συστήματα διαχείρισης  ασφάλειας τροφίμων τα οποία εξασφαλίζουν τόσο τους καταναλωτές όσο και όλους τους «κρίκους» της αλυσίδας τροφίμων από πιθανόν λανθασμένες πρακτικές κατά την παραγωγή, μεταποίηση, διακίνηση και εμπορία των τροφίμων.

Ένα από τα εργαλεία που  παρέχονται στους παραγωγούς είναι  το πρότυπο του ΟΠΕΓΕΠ AGRO 2. Ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. έχει εξειδικεύσει το Πρότυπο AGRO 2.2 για την ελιά (AGRO 2.2-3), το οποίο εφαρμόζει και ο Σύνδεσμος Προώθησης Πιστοποιημένης Ελιάς Χαλκιδικής.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στις 7 το απόγευμα στο  ΕΠΟΚΑΜ στον Άγιο Μάμα, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πιστοποιημένη επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής και για άλλα εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης.

Για την καταγραφή, Ανδροκλής Γιάτσογλου, 6943834921, agrorama@otenet.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την φορολόγηση των μελών των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών


Η φορολόγηση των μελών των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών και τα προβλήματα που δημιουργεί τονίζουν σε ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ που αναφέρουν τα εξής:

"Στην πορεία που έχουν διανύσει οι γυναικείοι συνεταιρισμοί από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, ήταν μεγάλη η συνεισφορά τους στη τοπική οικονομία γιατί:

α) παρουσίασαν  τον συνεργατισμό, ως ένα διαφορετικό  πρότυπο για τις σχέσεις κοινωνίας  και οικονομίας ,

β) συνέβαλλαν στην πρωτογενή  παραγωγή των περιοχών δραστηριοποίησής τους με τη προώθηση των τοπικών προϊόντων και την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και

γ) βελτίωσαν το ατομικό και το οικογενειακό επίπεδο των συνεταιρισμένων γυναικών και κυρίως στήριξαν τον κοινωνικό ιστό της υπαίθρου συμβάλλοντας στη συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές τους.

Μετά την  έκρηξη αυτή, τα τελευταία χρόνια βιώνουν σοβαρότατα προβλήματα  που επιτείνονται και από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, πράγμα που έχει φέρει ένα μεγάλο μέρος τους αντιμέτωπο και με το ενδεχόμενο της εξαφάνισης.

Στην κατάσταση αυτή συνηγορεί και το άρθρο 16, παράγραφος 5, του νόμου 4015/2011, που αναφέρει ότι: «Η εθελοντική εργασία που παρέχουν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού προς το Συνεταιρισμό τους, ανάλογα με τις ανάγκες του, δεν θεωρείται ότι παρέχεται στα πλαίσια σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Ο Συνεταιρισμός εκδίδει αποδείξεις δαπάνης για την καταβαλλόμενη αμοιβή της προσωπικής εργασίας που παρέχεται από τα μέλη του, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 15 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού που καταβάλλεται και εφόσον ο δικαιούχος δεν είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία.»
Η παραπάνω παράγραφος δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις γυναίκες-μέλη των συνεταιρισμών , γιατί αλλοιώνει τα κριτήρια χαρακτηρισμού τους ως αγρότισσες με βάση το εισόδημά τους. Τα έσοδα της παραπάνω εργασίας δηλώνονται και φορολογούνται ως μη αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα να χάνουν ενισχύσεις (π.χ. εξισωτική) ή να μην μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, κ.α.

Επειδή

οι Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αποτελούν κύτταρο της αγροτικής οικονομίας και απειλούνται με εξαφάνιση,
η ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι επιτακτική και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή και
 η διάλυση τους θα σημάνει νέα επιπλέον αύξηση στην ανεργία της υπαίθρου

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

Τι ενέργειες θα κάνουν και πότε ώστε να προστατεύσουν τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς από το μαρασμό και τη διάλυση;
Προτίθενται να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση που να θεωρεί ότι τα εισοδήματα που προέρχονται από την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού είναι αγροτικό εισόδημα και ως τέτοιο να δηλώνεται και να φορολογείται για να μην χάνουν τα δικαιώματά τους που προέρχονται και από την ενασχόλησή τους τον υπόλοιπο χρόνο με την αγροτική δραστηριότητα;

Ο ερωτώντες Βουλευτές

Αλέξανδρος  Μιχ. Μεϊκόπουλος
Ευάγγελος Αποστόλου
Μαρία Διακάκη
Βασιλική Κατριβάνου
Εφή Γεωργοπούλου – Σαλτάρη
Αφροδίτη Σταμπουλή
Νίκος Μιχαλάκης
Γιάννης Σταθάς
Στέφανος Σαμοΐλης
Νίκος Συρμαλένιος
Δημήτρης Γάκης
Όλγα Γεροβασίλη
Θανάσης Πετράκος
Κώστας Μπάρκας
Δημήτρης Κοδέλας
Μαρία Κανελλοπούλου
Ανδρέας Ξανθός
Ρένα Δούρου
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Θεανώ Φωτίου
Δημήτρης Γελαλής
Παναγιώτα Δριτσέλη
Πέτρος Τατσόπουλος
Μαρία Τριανταφύλλου
Ηρώ Διώτη
Ευγενία Ουζουνίδου
Βασίλης Κυριακάκης
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Σοφία Σακοράφα"

Η μεσογειακή διατροφή για την υγεία και την οικονομία-ελληνική Τροφοσοφία


Στις 16 Οκτωβρίου 2010 στην Ναϊρόμπι της  Κένυα εγκρίθηκε από την UNESCO η  Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η πρόταση υποβλήθηκε από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Μαρόκο. Σύμφωνα με τον κανονισμό κάθε χώρα έπρεπε να προτείνει μια αντιπροσωπευτική πόλη του Μεσογειακού Διατροφικού Πολιτισμού. Ετσι η Ιταλία πρότεινε το Σιλέντο, η Ισπανία την Σόρια, η Ελλάδα την Κορώνη και το Μαρόκο το Σεφσάουεν. Επίσης κάθε χώρα  έπρεπε να προτείνει ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο. Έτσι η Ιταλία πρότεινε το σπαγγέτι καμπρέζε ,η Ισπανία τα παέλια, η Ελλάδα την ελληνική σαλάτα και το Μαρόκο τα μαροκινά τατζίν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της UNESCO «παρά τις διατροφικές  διαφοροποιήσεις και τις πολιτιστικές  συνήθειες που τις συνοδεύουν από χώρα σε χώρα τα προϊόντα που  διαμορφώνουν γιορτές και κύκλους  κοινωνικής ζωής είναι παρόμοια, το ελαιόλαδο, το σιτάρι και το κρασί είναι η χρυσή τριλογία για όλη την Μεσόγειο.

Τα έξι βασικά στοιχεία στα οποία  στηρίχθηκε η πρόταση ήταν:

φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και ενδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις.
συμβάλλει στην βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των φυσικών πόρων και στην διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών καλλιεργειών κτηνοτροφίας και αλιείας.
συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία όπως επίσης και στην δημιουργικότητα.
αποτελεί στοιχείο διαπολιτιστικής και διαγενεακής ανταλλαγής.
βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών κοινωνικών εκδηλώσεων όπως πανηγύρια, γιορτές κλπ.
είναι διαρκώς παρούσα στην προφορική παράδοση σε τραγούδια, χορούς, ιστορίες και κουβέντες έπειτα από ένα γεύμα.

Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τον Διατροφικό Πολιτισμό της για να γίνει η ελληνική διατροφή σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας. Ο γαστρονομικός τουρισμός να τονώσει την οικονομία της χώρας. http://foodosophy.gr

Βέβαια όταν λέμε Μεσογειακή Διατροφή, δηλαδή ελληνική διατροφή εννοούμαι προϊόντα της ελληνικής γης και χαρακτηρίζεται από το σύνθημα “καταναλώνω ότι παράγω”. Το εμπορικό κέντρο GREEK FOODOSOPHY – ελληνική Τροφοσοφία φιλοδοξεί να αποτελέσει το κέντρο της Μεσογειακής Διατροφής για την Ελλάδα να προβάλει τα προϊόντα της ελληνικής γης με παραδοσιακούς τρόπους, καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αλιείας. Το mall ελληνική Τροφοσοφία επίσης με διαλέξεις, συμπόσια και συνέδρια θα προβάλει την Μεσογειακή Διατροφή ως σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας αλλά και ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.



Νίκος Κατσαρός, π. πρόεδρος ΕΦΕΤ

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...