Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τις πληγές τους μετρούν οι παραγωγοί στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας

Τις πληγές τους μετρούν οι παραγωγοί στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Σαν να μην έφτανε η έντονη βροχόπτωση, που οδήγησε σε υπερχείλιση ποταμών και αρδευτικών καναλιών, στις 25 Φεβρουαρίου, οι παραγωγοί των δύο Νομών, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με νέο ακραίο καιρικό φαινόμενο, τον παγετό, στις 17 Μαρτίου.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνος του υποκαταστήματος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων στην Βέροια, Μαρία Παππά, οι πλημμύρες του Φεβρουαρίου “έπνιξαν” κυριολεκτικά τεράστιες εκτάσεις παραγωγών και για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις, έπρεπε πρώτα να υποχωρήσουν τα νερά από τα χωράφια, να γίνουν οι δηλώσεις από τους αγρότες και να καταγραφεί στη συνέχεια από τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν καλλιεργούμενες εκτάσεις και για τις οποίες οι αγρότες θα αποζημιωθούν. Όπως εξήγησε η ίδια, στο στόχαστρο του καιρού βρέθηκαν κυρίως γεωργικές καλλιέργειες με σιτηρά, ζαχαρότευτλα και κηπευτικά, κυρίως βιομηχανικά, όπως αρακάς και σπανάκι.

Σημείωσε πάντως ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τις δηλώσεις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και την επόμενη Τρίτη θα είναι πλέον γνωστό το ακριβές μέγεθος των ζημιών.

Σε ό,τι αφορά τον παγετό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 17 Μαρτίου, η κ. Παππά επεσήμανε ότι φαίνεται να έχει επηρεάσει τα εξής προϊόντα: επιτραπέζια πρώιμα ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΕΛΓΑ διαβεβαιώνεται στους Έλληνες αγρότες, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ότι ο οργανισμός είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής, να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς που πράγματι ζημιώθηκαν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...