Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Γιορτή Ροδιού στα Ριζά Χαλκιδικής

Το Σάββατο, 24 Αυγ 2013, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία, στα Ριζά Χαλκιδικής, η Ομάδα Παραγωγών Ριζών οργανώνει την 2η Γιορτή Ροδιού.

Τα Ριζά είναι ένα από τα Ζερβοχώρια Χαλκιδκής, στην ημιορεινή περιοχή του Χολομώντα οι κάτοικοι του οποίου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην συστηματική καλλιέργεια ροδιού και στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά. Η Γιορτή Ροδιού θα περιλαμβάνει τρεις κύκλους:

Ομιλίες για τα αγροτικά επαγγέλματα, για την καλλιέργεια ροδιού και για τις ευκαιρίες στην συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών
Έκθεση τοπικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και παρουσίαση της προόδου των νέων καλλιεργειών στα Ριζά και Παραδοσιακό γλέντι στο χωριό

Οι αγροτικές κοινωνίες βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, μετά τον εθισμό στις επιδοματικές μη παραγωγικές πρακτικές, την ισχυρή πίεση για πιο φιλικές στον πλανήτη (φυσικό περιβάλλον) δραστηριότητες, την ανάγκη για αύξηση της απασχόλησης και στον αγροτικό τομέα, το μεγάλο στοίχημα για διπλασιασμό της αγροτικής παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050, ταυτόχρονα με την ανάγκη να εξασφαλισθεί ικανοποιητικό εισόδημα στους ευρωπαίους αγρότες.

Σε όλα τα παραπάνω η ελληνική πραγματικότητα εξωθεί συμπολίτες στην ύπαιθρο για εξασφάλιση τροφής και επιβίωσης, όχι κατ’ ανάγκη για να γίνουν επαγγελματίες αγρότες, αλλά με απαιτήσεις αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Οι Δήμοι της ελληνικής  υπαίθρου πρέπει να αναπτύξουν υπηρεσίες  για την στήριξη της κοινωνίας  της υπαίθρου, όπως ακριβώς είναι οι υπηρεσίες προβολής & προσέλκυσης τουριστών, όπως είναι οι υπηρεσίες προσέλκυσης επενδύσεων. Οι Δήμοι θα έπρεπε να δημιουργήσουν πιλοτική υπηρεσία για την περίοδο 2014-2020 με σκοπό την προσέλκυση δεξιοτήτων, διότι η κοινωνία της υπαίθρου δεν έχει μόνο αγρότες αλλά και κομμώτριες, και δασκάλους ξένων γλωσσών, και ταχυδρόμους, και μεταφορείς κλπ. Όλοι μαζί εξασφαλίζουν την ικανοποιητική ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα η υπηρεσία αυτή θα μπορεί να στηρίζει τους επαγγελματίες της περιοχής με πληροφορίες.

Όλα αυτά, λιγότερο ή περισσότερο, προσπαθεί να προωθήσει η Ομάδα  Παραγωγών Ριζών, τόσο με επαγγελματικές πληροφορίες, όσο και με επιστημονικά στοιχεία, αλλά και με την προβολή της «βεντάλιας» των αγροτικών επαγγελμάτων, ακόμα και σε σύνδεση με τον καθημερινό πολιτισμό και την απαιτούμενη γαστρονομία.

Η Ομάδα Παραγωγών  Ριζών στα Ζερβοχώρια Χαλκιδικής ενημερώνει όλους τους συμπολίτες της  για το αναπτυξιακό όραμα, παρουσιάζει  τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στην παραγωγή ροδιού και στην καλλιέργεια  αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, που είναι ηβάση κάθε προσπάθειας, το Σάββατο, 24 Αυγ 2013, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία στα Ριζά Χαλκιδικής.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Όταν οι νέοι αγρότες θέλουν …

Κυκλοφόρησε το video της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας που προσκαλεί όλους στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, 6-8 Σεπ 2013, στο Κανάλι Πρέβεζας, http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IuMTZXAVVi4

Είναι δημιουργία των νέων, μετακινήθηκαν μέσα σε μια ημέρα με τα αυτοκίνητά τους, στα κτήματα και του στάβλους των νέων αγροτών και με πρωταγωνιστές τους ίδιους, για να προσκαλέσουν ακουστικά και με εικόνα όλες τις νέες και τους νέους που κατοικούν στην ελληνική ύπαιθρο, ή πρόκειται να μετακινηθούν για να εργασθούν στην ύπαιθρο.

Τέθηκε σε λειτουργία («σηκώθηκε») ο ιστοχώρος στο διαδίκτυο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ στο www.festival-newn.gr που έγινε σε χρόνο ρεκόρ (4 ημέρες) από νέους και έχει επάνω του το video του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, την αρχική σελίδα, Τι θα κάνω (πρόγραμμα), Πώς θα πάω, Χάρτη της περιοχής, την Αίτηση Συμμετοχής, Χορηγούς (συμπληρώνονται συνεχώς) και επικοινωνία. Η Ομάδα που το έκανε περιμένει παρατηρήσεις για βελτιώσεις. Το site έγινε μόνο για τις κυριότερες ανάγκες ενημέρωσης του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Με ανοικτή διαδικασία η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας δέχεται προτάσεις Νέων Αγροτών που εκτιμούν ότι η εμπειρία τους στην αγροτική τους εκμετάλλευση είναι επιτυχής (ζουν αυτοί και η οικογένειά τους από αυτήν, επομένως δεν συνίστανται ιδέες ή εκμεταλλεύσεις που ακόμα δεν έβγαλαν κέρδη) και επιθυμούν να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους νέους & νέες, αγρότες ή ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ. Οι πραγματικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να είναι στην γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία & δασοκομία και μόνο συμπληρωματικά θα μπορούσαν να υπάρχουν: παραγωγή ενέργειας, μεταποίηση & εμπορία της δικιάς τους παραγωγής και αγροτουρισμός. Οι Πετυχημένες Πρακτικές θα παρουσιασθούν στον αντίστοιχο κύκλο συζήτησης το Σάββατο 7-9-2013, πρωί, 10.00-14.00. Για την ενιαία παρουσίαση θα πρέπει η κάθε εκμετάλλευση να δώσει: την παραγωγή, τα μέσα που αξιοποιεί, το αποτέλεσμα που έχει και σημεία προσοχής.Αποστολή προτάσεων στο enaprevezas@yahoo.gr ή info@festival-newn.gr. Πληρ: 6974 111252 ή 6932206602

Προσδιορίστηκε η συμμετοχή του κάθε νέου-νέας στα κοινά έξοδα του Φεστιβάλ σε 50 Ευρώ, που περιλαμβάνει συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, διαμονή (Πέμπτη βράδυ, Παρασκευή βράδυ, Σάββατο βράδυ και Κυριακή αναχώρηση) σε δίκλινα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Κανάλι, πρωινό, γεύμα και δείπνο, και όλες τις μετακινήσεις του προγράμματος μεταξύ Καναλιού και Νέας Σαμψούντας, καθώς και τις δύο επισκέψεις μελέτης την Παρασκευή-6/9/2013 και Σάββατο-7/9/2013.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν, με αίτηση συμμετοχής, αλλά είναι ελεύθερη η συμμετοχή στην τελετή έναρξης την Παρασκευή, 6 Σεπ 2013, από 20.30 έως 21.30, στην κεντρική πλατείαΚαναλιού Πρέβεζας, καθώς και στην αγροτική βραδιά, το Σάββατο, 7 Σεπ 2013,, από 20.30 έως 21.30, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας.

Η Κομισιόν ζητάει πίσω 180 εκατ. ευρώ από κονδύλια για την αγροτική πολιτική

Τα περισσότερα χρήματα είχαν δοθεί στην Βρετανία, στην Πολωνία και στη Δανία


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, την ανάκτηση κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη-μέλη σε γεωργικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί από τα κράτη- μέλη, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 169 εκατ. ευρώ.

Βάσει της απόφασης, θα ανακτηθούν ποσά από 15 κράτη- μέλη: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημαντικότερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:

- 40,4 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για αδυναμίες στο Σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων– Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΑΑ- ΣΓΠ), τους επιτόπιους ελέγχους και τις πληρωμές και κυρώσεις στη Σκωτία.

- 39,2 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 1: 30,4 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στην Πολωνία για αδυναμίες στο ΣΑΑ- ΣΓΠ, τους διοικητικούς διασταυρούμενους ελέγχους, τις πληρωμές, την εφαρμογή κυρώσεων, τις αναδρομικές ανακτήσεις και τις καθυστερήσεις στους επιτόπιους ελέγχους.

- 18,6 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 2: 16,6 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ελλείψεις στη χορήγηση δικαιωμάτων.

- 11,5 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στη Δανία για ελλείψεις στο ΣΑΑ και τους επιτόπιους ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ζητείται η επιστροφή ποσού ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που αφορά: - Οπωροκηπευτικά- προτεινόμενη διόρθωση για ελλείψεις στους ελέγχους των μητρώων που τηρούν οι οργανώσεις παραγωγών, καθώς και στους διοικητικούς και λογιστικούς ελέγχους των παραγωγών και των οργανώσεων παραγωγών, για μη εγκεκριμένες πληρωμές τοις μετρητοίς, για μη επαλήθευση των ελέγχων συμφωνίας και των ελέγχων αποθεμάτων.

- Πρόγραμμα POSEI (προγράμματα ειδικών μέτρων για τις άκρως απόκεντρες περιοχές) - προτεινόμενη διόρθωση λόγω ανεπάρκειας του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ) για την ελαιοκαλλιέργεια.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...