Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Φραγμός στις παράνομες Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση για να μπει φραγμός στο μαζικό κύμα παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, καθώς οι επιπτώσεις στους έλληνες παραγωγούς από την πρακτική αυτή είναι ήδη δραματικές.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει στο έγγραφό του ότι «οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αποτελούν μεγάλη πληγή για τη γεωργία και τους παραγωγούς και είναι ζήτημα που χρόνια τώρα ταλανίζει την αγροτική δύναμη του τόπου μας, αποδυναμώνοντας την ντόπια παραγωγή». Αναφέρει δε ότι «τελευταία, οι παράνομες εισαγωγές έχουν αυξηθεί, ενώ σχεδόν ανεξέλεγκτα μπαίνουν ελεύθερα τα προϊόντα απ’ τα Σκόπια με τιμολόγια που αναγράφουν χώρα προέλευσης "Μακεδονία"(!), όπως αναφέρουν παραγωγοί». Προσθέτει δε πως «τη στιγμή που ο ΦΠΑ στα μεταφορικά έχει φτάσει στο 23%, στα είδη συσκευασίας 23%, και στα περισσότερα αγροτικά εφόδια 23%, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το κόστος παραγωγής στα ύψη, που ξεπερνάει στην τομάτα τα 0,87 λεπτά, το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων δίνει τη «χαριστική βολή» στην εγχώρια αγροτική παραγωγή» και σημειώνει ότι «με τις εισαγωγές αυτές δεν μειώνεται η τιμή στον καταναλωτή παρά μόνον στον παραγωγό».

Βεβαίως, υπογραμμίζει ότι «ορισμένοι έμποροι θέτουν ως μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή των προϊόντων και τη μεγιστοποίηση του κέδρους τους, χωρίς καμία ασφάλεια, καμία ποιότητα, ώστε φέρνουν προϊόντα από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, τα οποία καλλιεργούνται υπό άθλιες συνθήκες, με φυτοφάρμακα απαγορευμένα εδώ και 20 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας». Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν βρίσκει στη λιανική πώληση προϊόντα από αυτές τις χώρες, διότι πωλούνται ως ελληνικά». Ως εκ τούτου, θεωρεί ως ιδιαιτέρως κρίσιμο «οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι προκειμένου να μπουν σαφή όρια και να τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο το φαινόμενο, που βλάπτει την εγχώρια αγροτική παραγωγή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσουν άμεσα «για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων που έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους παραγωγούς της χώρας μας». Επιπλέον, ζητά από τον κ. Βενιζέλο να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και οι σχετικοί έλεγχοι, ενώ τον ερωτά «πόσοι ακριβώς έλεγχοι έχουν διενεργηθεί κατά το 2011 και πόσες παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...