Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Στο «συρτάρι» οι αιτήσεις 594 παραγωγών της Κρήτης για αποζημιώσεις από το βακτήριο e-coli

Διευκρινήσεις ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης 
Στο «συρτάρι»  έβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις αιτήσεις 594 παραγωγών από την Κρήτη  που ζητούσαν αποζημιώσεις για την  απώλεια εισοδήματος λόγω του  ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli, γεγονός που προκάλεσε την  κοινοβουλευτική παρέμβαση του  Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής  επισημαίνει ότι «την αντίδραση  αγροτικών συνεταιρισμών του  Λασιθίου προκάλεσε η άρνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να επανεξετάσει 594 αιτήσεις παραγωγών που ζητούν αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω του ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli» και συμπληρώνει ότι «η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί «Ησίοδος», «Εκτός Εποχής» και «Κουτσουρά» απέστειλαν εξώδικο προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας ζητούνταν η επανεξέταση των φακέλων, όσων παραγωγών θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν κατά την διαδικασία αποζημιώσεων για το E-Coli», υπενθυμίζοντας ότι «συνολικά κατετέθησαν και πρωτοκολλήθηκαν 594 αιτήσεις».
Ωστόσο, αναφέρει ότι «στην απάντηση του  ΟΠΕΚΕΠΕ με αρ. πρωτ. 114956 από 8/12/2011, αναφέρεται ότι η επανεξέταση θα πραγματοποιηθεί  από τις τοπικές υπηρεσίες  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και θα αφορούν μόνο τους παραγωγούς που ήδη έχουν πάρει χρήματα από το μέτρο αυτό». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως υπήρξε «η έντονη αντίδραση των παραγωγών και των Συλλόγων τους για την επανεξέταση ορισμένων μόνο των περιπτώσεων, που μάλιστα αφορά ελάχιστο μόνο αριθμό αιτήσεων». Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ίδιοι «εκφράζουν την απορία κατά πόσον μπορεί να έγιναν λάθη μόνο στον υπολογισμό του ύψους του ποσού αποζημίωσης του κάθε δικαιούχου και όχι σε αυτούς που κρίθηκαν μη δικαιούχοι» και πως ζητούν την επανεξέταση των αιτήσεων 594 παραγωγών.  
Στο πλαίσιο  αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά τη σαφή τοποθέτηση του Υπουργού και των αρμοδίων υπηρεσιών «για ποιους λόγους ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προέβη στην εξέταση των αιτήσεων 594 παραγωγών που ζητούν αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω του ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli», ζητώντας τους μάλιστα να μεσολαβήσει για την επανεξέταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των αιτήσεων 594 παραγωγών», καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανώς έκανε λάθη μόνο στον υπολογισμό των αποζημιώσεων και όχι και στο ποιοι είναι δικαιούχοι των αποζημιώσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...