Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΣΤΙΑ, η UNESCO & το Κίνημα Πολιτών και για τα Ελληνικά Αγροτικά προϊόντα


Με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης «Τρόφιμα & Ποτά» έγινε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan expo το Συμπόσιο «Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή & Υγεία», στις 11 Φεβ 2011, σε συνδιοργάνωση της ΕΣΤΙΑ (Συνεργασία για την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας), της ΠΕΤΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων) & της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Τμήμα Τροφίμων), με την ΓΣΕΒΕΕ (Βιοτεχνών-Επαγγελματιών Ελλάδος), το Κίνημα Πολιτών και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε η έκτακτη πρόσκληση για χαιρετισμό από παρόντα εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ η οποία αν και σχετικά νέα κίνηση παρεμβαίνει δυναμικά σε ότι έχει σχέση με το μέλλον του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα σε θέματα συνέργειας αγροτικής παραγωγής, με την τοπική βιοτεχνία και εργαστήρια, τον τοπικό πολιτισμό και τον τουρισμό για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, ενώ ανάμεσα στα θέματα που προωθεί η ΠΕΝΑ είναι η ανάγκη για καθορισμό του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων, η πρόταση της εννοίας «ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ», η εξασφάλιση των μέσων της αγροτικής παραγωγής (έδαφος, νερό, ήλιος κλπ), η αναγνώριση της συμβολής της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη της χώρας, η αναγνώριση της προσφοράς Δημόσιων Αγαθών δωρεάν από τους αγρότες σε όλη την χώρα (ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος) και η αναγνώριση των αξιών-τρόπου ζωής & του πολιτισμού της αγροτικής κοινωνίας.

Στο εξαιρετικής σημασίας 3ο Συμπόσιο έγιναν πάρα πολύ σπουδαίες ανακοινώσεις από όλους με σημαντική αναφορά στα στοιχεία που παρουσίασαν οι: Ν. Κατσαρός, Ι.Πετροχείλου, Γ.Καββαθάς, Κ. Μπέη, Α. Τριχοπούλου, Δ. Μανιατάκης, Β. Καμβύσης, Ζ. Πλυτά, Β. Ντίλης, Δ. Μιχαηλίδης, Σ. Ραμαντάνης, Χ. Παντελεημονίτη, Ν. Σαμαρίδης, Κ. Ισραηλίδης, Μ. Γουμένου, Γ. Σειραγάκης, Σ. Γωγάκος, Ε. Τσάκαλη, Γ. Ζαμπετάκης, Π. Σπανός, Σ. Πέρπερα, Ρ. Γαμβρός, Γ. Πίττας, Γ. Οικονόμου, K. Λάζαρης, Δ. Μπρούσαλης και Ε. Βασιλάκη.

Η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή όταν γίνεται με Ελληνικά Παραδοσιακά Αγροτικά Προϊόντα πολλαπλασιάζει τα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους ενώ δημιουργεί συνθήκες Τοπικής Ενδογενούς Ανάπτυξης παράλληλα με την υποβοήθηση της υγείας.

Από την δεκαετία του 1980 έγινε παγκοσμίως γνωστό (μετά από 30 χρόνια ερευνών-μελετών) ότι η Κρητική Διατροφή είναι σημαντική, ιδιαίτερα για παθήσεις της καρδιάς. Την ονόμασαν Μεσογειακή Διατροφή και τελευταία χαρακτηρίστηκε από την UNESCO, μετά από αίτηση της Ελλάδας σε συνεργασία με άλλα κράτη (Ισπανία, Μάλτα, Τυνησία κλπ) Άυλη Πνευματική Αξία της Ανθρωπότητας.

Οι επισκέπτες μιας περιοχής επιλέγουν όλο και περισσότερο να επισκεφθούν μια περιοχή λαμβάνοντας υπόψη και την γαστρονομία της περιοχής. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ προωθεί την «Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού».

Ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού είπε στο 7ο Συνέδριο IMIC «Δίνοντας αξία στην εμπειρία του Φαγητού» στις 3/2/2011 «Αν κάποτε ο τουρισμός είχε στόχο την ξεκούραση ή κάποιες συγκεκριμένες επισκέψεις, σήμερα ένας προορισμός πρέπει να συναρπάσει το μυαλό, την καρδιά και το στομάχι. Το καλό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει και τα τρία. Τα προϊόντα της ελληνικής γης και της ελληνικής θάλασσας, συνδυασμένα με τα ήθη & έθιμα που σχετίζονται με την διατροφή μας, αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας.».

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος και η παραγωγή τους προσδίδουν στα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδος, ιδιαίτερα όσα παράγονται με ντόπιες ποικιλίες ή χρησιμοποιώντας αυτόχθονες φυλές, γεύσεις και ιδιότητες που τα κάνουν παγκοσμίως γνωστά.

Το Κίνημα Πολιτών θέλει να περάσει το μήνυμά να επιλέγουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ, όταν υπάρχει η επιλογή του ελληνικού. Δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ. Λένε απλώς να σκεφτούμε εκείνη την ώρα ότι σώζουμε τη θέση εργασίας του φίλου μας, του αδελφού μας, του πατέρα μας, του παιδιού μας.

Μια Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα υποκινεί την λειτουργία μικρών νέων βιοτεχνιών ή συνεταιρισμών ή εργαστηρίων παραγωγής τοπικών εδεσμάτων ή/και τεχνημάτων, και τονώνει την απασχόληση, ενώ ενδυναμώνει τις χρηματοροές προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όταν η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή γίνεται με Ελληνικά Παραδοσιακά Αγροτικά Προϊόντα τότε οι ωφέλειες στην υγεία, συνδυάζονται με την ταυτότητα της περιοχής, κινητοποιούν όλη την τοπική κοινωνία και τελικά τα οφέλη, οικονομικά και άλλα, διαχέονται σε όλη την τοπική κοινωνία. Αλλά ακόμα και από καθαρά περιβαλλοντική οπτική η κατανάλωση τοπικών αγροτικών προϊόντων μειώνει αισθητά τα τροφοχιόμετρα. Και αυτό προβάλει το ΑΓΡΟΡΑΜΑ με τους συνεργάτες του αγρότες-παραγωγούς που προσφέρουν τα προϊόντα τους, συσκευασμένα με το όνομά τους στους τελικούς καταναλωτές.

Η ΠΕΝΑ προετοιμάζει εκδήλωση στις 13 Μαΐου 2011, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ της Αθήνας, με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός» σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των αστών, κοντά στους επίσημους φορείς της πολιτείας, μέσα στο Φεστιβάλ-Γιορτή AGRO Quality.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Οι Νέοι Αγρότες στον Διοικητή της ΤτΕ‏

Τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ Γ. Προβόπουλο, επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ  και αντάλλαξαν προβληματισμούς για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, σε γεύμα εργασίας.

Η ΠΕΝΑ, μαζί με τα τρέχοντα καθημερινά προβλήματα, έχοντας διαπιστώσει την κρίσιμη έλλειψη «think tank» για τον αγροτικό κόσμο, προβληματίζεται για θέματα που αφορούν το μέλλον των Νέων Αγροτών, μεταξύ των οποίων:

Ορισμός του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων και των αγροτών (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία, αγροτουρισμός, μεταποίηση-εμπορία παραγωγής, ενέργεια, ρύποι κλπ)

Διαμόρφωση ενιαίας συνδικαλιστικής φωνής όσων το αντικείμενο είναι τα αγροτικά επαγγέλματα, όταν ορισθούν.

Εξασφάλιση των μέσων αγροτικής παραγωγής (χρήση γης, αξιοποίηση υδάτινων πηγών, θαλάσσια οικον. ζώνη, φροντίδα δασών κλπ)

Υποστήριξη έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικών σχολείων, αδείας ασκήσεως επαγγέλματος, επισκέψεων μελέτης, ανταλλαγής εμπειριών κλπ

Αναγνώριση της προσφοράς της αγροτικής κοινωνίας σε όλους, της συμβολής των αγροτών στην φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος, και της συμμετοχής στην Εθνική οικονομία.

Συμπλήρωση της τοπικής ταυτότητας για τοπική ανάπτυξη.

Καταξίωση του κοινωνικού προφίλ των αγροτών, των αξιών, του τρόπου ζωής και του αγροτικού πολιτισμού.

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες αγρότες.

Σωστή αποζημίωση των αγροτών για την προσφορά Δημόσιων Αγαθών για όλο τον πλανήτη.

Ανάγκη για τεκμηρίωση των θέσεων και προτάσεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, αλλά και διάχυση τους σε όλα τα επίπεδα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Προβόπουλος, έδειξε ενδιαφέρον για όλους τους προβληματισμούς των Νέων Αγροτών και ιδιαίτερα για τις σχεδιαζόμενες Επισκέψεις Μελέτης, για την τεκμηρίωση των προτάσεων και για την ενημέρωση όσων το δυνατόν περισσοτέρων φορέων για τις γόνιμες προτάσεις της ΠΕΝΑ. Η ΠΕΝΑ μαζί με τους προβληματισμούς ενημέρωσε και για τις προσεχείς δραστηριότητες μεταξύ των οποίων:
 
13/5/201Αθήνα, Τεχνόπολις, «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός»

Τοπικές εκδηλώσεις για Επιστημονικές λύσεις σε αγροτικά θέματα

9-11/9/2011Χίος, 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...