Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Επαφές σε όλο το νησί για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων

Μέχρι σήμερα έχουν κατοχυρωθεί - πιστοποιηθεί στη Κρήτη 19 είδη τροφίμων


Η διαδικασία σύνταξης φακέλων για την κατοχύρωση των προτεινόμενων προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα.

Με την σημερινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και την παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Μαρία Πετράκη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση απ' όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ο κύκλος των επαφών στην Κρήτη για την διαδικασία της σύνταξης των σχετικών φακέλων για την προώθηση τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατοχύρωση των προτεινόμενων Κρητικών προϊόντων σαν ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής. Την διαδικασία υλοποίησης σύνταξης των φακέλων έχει αναλάβει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, Με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώνεται η ενημέρωση στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, που σκοπό είχε την σύσταση των ομάδων που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα συντάξουν τους φακέλους των υπο κατοχύρωση προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, που θα κατατεθούν σε πρώτη φάση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και εν συνεχεία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, η ανάγκη για ένα εξωστρεφή και ανταγωνιστικό Aγροδιατροφικό τομέα στη Κρήτη απαιτεί την συμμετοχή όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, καθώς επίσης την εφαρμογή και αξιοποίηση όλων των δράσεων και εργαλείων που αναβαθμίζουν και προβάλουν την ταυτότητα και την ποιότητα των Κρητικών προϊόντων. Η κατοχύρωση των προϊόντων ως (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής) εξυπηρετεί αυτό το σκοπό και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κρητικών προϊόντων και αναδεικνύει την ποιότητας τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην διαφοροποίηση και καθιέρωσης τους στην διεθνή και εγχώρια αγορά είπε η κ. Βρέντζου.

Μέχρι σήμερα έχουν κατοχυρωθεί - πιστοποιηθεί στη Κρήτη 19 είδη τροφίμων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και 12 οίνοι. Εμείς όμως στοχεύουμε να πιστοποιήσουμε πολλά περισσότερα. Για αυτό ακριβώς συγκαλούμε τις συσκέψεις αυτές για να ενημερώσουμε πόσο σημαντικό είναι για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής. Σήμερα μέσα από αυτή την ευρεία σύσκεψη ξεκινάμε την διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων, που θα στείλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

Από την πλευρά της η παριστάμενη αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη αναφέρθηκε εκτενώς στην σπουδαιότητα του έργου που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων στα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας των προϊόντων, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φορείς που στηρίζουν την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση και ανάδειξη των Κρητικών προϊόντων στην Ελληνική και διεθνή αγορά.

Στην σημερινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, συμμετείχαν επίσης ο Αλέκος Στεφανάκης από το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Γουλιδάκης, Σήφης Μηλιός , οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, η Ε.Α.Σ. Σητείας, η Ε.Α.Σ. Μεραμπέλου, η Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας, ο Α.Σ. Το Νησί, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων ενδιαφερόμενων Κρητικών επιχειρήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης στο τηλέφωνο 2813 400 225 και 350 και στο agrodiatrofiki@gmail.com.



prismanews.gr

Νέα μείωση του αγροτικού εισοδήματος με τη φορολόγηση και των αγροτεμαχίων

"Νέα μείωση του αγροτικού εισοδήματος με τη φορολόγηση και των αγροτεμαχίων" τονίζουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσά τους ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του κόμματος και βουλευτής Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:  

Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζεται από όλους ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης έρχεται η Κυβέρνηση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 να προκαλέσει μια ακόμη επιβάρυνση, εξοντωτική για το χώρο .

Το τελικό σχέδιο που έδωσε στη  δημοσιότητα επιβαρύνει τα αγροτεμάχια φορολογικά με  συντελεστές που ξεκινούν από 1,5 ευρώ το στρέμμα και κλιμακώνεται ανάλογα με τη θέση και τη καλλιέργεια σε διψήφια νούμερα .

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ένα κόσμο που η πλειοψηφία του έχει εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Αν δε προστεθεί και στην ετήσια επιβάρυνση των ασφαλισμένων αγροτών και συνταξιούχων καθώς και στην αντίστοιχη εξαιτίας της μείωσης της επιστροφής ΦΠΑ και του ΕΦΚ πετρελαίου τότε δε θα είναι μακριά από τα 2 δις ευρώ, δηλαδή από τα 2/3 των ετήσιων άμεσων ενισχύσεων .

Επειδή
η γη αποτελεί εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας και τα αντίστοιχα εργαλεία των άλλων παραγωγικών τομέων δεν αποτελούν φορολογητέα ύλη και
αυτή η φορολογική επιβάρυνση ενδέχεται να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της αγροτικής καλλιέργειας, πράγμα που θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

γιατί λειτουργούν φορομπηχτικά σε ένα χώρο που βρίσκεται σε μια πτωτική πορεία παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις τους για πρόσθετη στήριξη και
αν προτίθενται να απαλλάξουν πλήρως της φορολόγησης τη καλλιεργούμενη αγροτική γη και μάλιστα αυτή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αποστόλου Ευάγγελος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμμανατίδου Λίτσα

Καλογερή Αγνή

Κοδέλας Δημήτρης

Πετράκος Θανάσης

Γεωτεχνικοί: Εκφράζουμε την αντίθεση και την αγανάκτηση μας για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Εκφράζουμε την αντίθεση και την αγανάκτηση μας σχετικά  με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των  αγροτεμαχίων και κυρίως για τους σκοπούς που υπηρετεί αυτή και  τις συνέπειες που θα έχει στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Σίγουρα, αυτή η πρόταση είναι  παντελώς αντιεπιστημονική και για  το λόγο αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί  άμεσα καθώς εκθέτει στα μάτια  της κοινωνίας τους συντάκτες  της.  

Σας υπενθυμίζουμε για  ακόμη μία φορά ότι το έδαφος αποτελεί συντελεστή παραγωγής και για  το λόγο αυτό δεν μπορεί να φορολογηθεί, όπως δεν μπορεί να φορολογηθούν τα μηχανήματα ενός εργοστασίου. Αυτό, σε συνδυασμό με την εισαγωγή των  βιβλίων εσόδων εξόδων και την  κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, θα προσθέσει άδικους φόρους και  κόστος στις πλάτες των αγροτών, όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει με την  κοινή πρόταση των επιστημονικών  και παραγωγικών φορέων της χώρας (ΓΕΩΤΕΕ, Πανεπιστήμια, ΕΤΑΓΡΟ, ΠΕΝΑ) για  εξωλογιστικό προσδιορισμό της φορολογίας των αγροτών.
Όπως προκύπτει από  τα στοιχεία που ήρθαν στο φως  της δημοσιότητας, τα αγροτεμάχια  φορολογούνται κυρίως με βάση την  όποια κτηματομεσιτική αξία τους, την οποία θα είχαν εάν μετατρέπονταν  σε οικόπεδα με σκοπό τη δόμηση για  διάφορες άλλες οικονομικές δραστηριότητες (γεγονός εντελώς ουτοπικό για  την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση  στην οποία βυθίστηκε η χώρα) και  όχι με βάση τις παραγωγικές τους δυνατότητες και την πραγματική τους χρήση, την οποία παρά τις  διακηρυγμένες θέσεις και προτάσεις  της κυβέρνησης, φαίνεται να την  αγνοεί το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός  ότι μόνο ένας (1) από τους συνολικά επτά (7) συντελεστές αφορά στην υπάρχουσα  χρήση του αγροτεμαχίου.
Ο τρόπος αυτός φορολόγησης  θα εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πληρώνουν υψηλότερο φόρο επειδή τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή επειδή συνορεύουν με εθνική ή επαρχιακή  οδό, να αναζητήσουν επικερδέστερο  τρόπο αξιοποίησής τους με συνέπεια είτε να σταματήσει η παραγωγική χρήση  της γης, είτε να μετακυλήσουν το πρόσθετο φορολογικό κόστος στους αγρότες  – ενοικιαστές στην περίπτωση  που δεν τα καλλιεργούν οι ίδιοι. Το αποτέλεσμα θα είναι να συμπιεσθεί η γεωργο-κτηνοτροφική χρήση της  γης σε όλη την Ελληνική επικράτεια και να αυξηθεί υπέρμετρα και  τεχνητά το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής  των Ελλήνων αγροτών που αποτελεί και το συγκριτικό μας μειονέκτημα, ενώ σε βάθος χρόνου οι ιδιοκτήτες που δε θα μπορούν να καλύψουν το φορολογικό κόστος θα υποχρεωθούν να ξεπουλήσουν τη γη τους για ένα κομμάτι ψωμί.
Αλλά και ο συντελεστής  χρήσης (ΣΧ) που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων είναι παντελώς αυθαίρετος και μόνο κατ΄ όνομα αφορά στη χρήση, καθώς  δε βασίζεται στα στοιχεία οικονομικότητας  των χρήσεων που περιγράφει και  συνεπώς είναι άδικος και κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής για φορολόγηση με βάση τη φοροδοτική ικανότητα. Φορολογεί δυσανάλογα υψηλά  τα δάση και τα βοσκοτόπια (απαραίτητα για την ανάπτυξη της ελλειμματικής  κτηνοτροφίας), δε λαμβάνει υπόψη το μεγάλο εύρος οικονομικών αποδόσεων  μεταξύ των μονοετών καλλιεργειών ή  μεταξύ των δενδροκαλλιεργειών, τη δυνατότητα άρδευσης, την κατάταξη σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας  ή όχι και το παραγωγικό στάδιο των δενδροκαλλιεργειών που άλλωστε  έχουν άμεση επίπτωση στο παραγόμενο εισόδημα, το οποίο και ήδη φορολογείται.
Αναρωτιόμαστε επίσης, με ποια λογική προτείνεται για τα μεταλλεία  – λατομεία συντελεστής χρήσης (ΣΧ), που είναι περίπου ο μισός  του αντίστοιχου για την ελαιοκαλλιέργεια ή δενδροκαλλιέργεια, όταν ένα μεταλλείο  μίας έκτασης 5.000 στρεμμάτων (όση είναι  π.χ. η επίμαχη έκταση στις Σκουριές Χαλκιδικής) μπορεί να αποδώσει μεταλλεύματα αξίας κάποιων δις ευρώ που  δεν αποδίδει η ελαιοκαλλιέργεια όλης της Ελλάδας. Είναι απορίας  άξιο, επίσης, γιατί δεν υπάρχει  διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος  του ορυκτού ή του μεταλλεύματος.
Αλλά και ο συντελεστής  απομείωσης επιφάνειας (ΣΑΕ) που εφαρμόζεται  στα αγροτεμάχια με έκταση άνω  των 130 ή 500 στρεμμάτων δημιουργεί πολλά  ερωτηματικά, καθώς τα καλλιεργήσιμα  αγροτεμάχια με έκταση άνω των 130 ή των 500 στρεμμάτων είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις εκτάσεις μεταλλευτικής ή λατομικής δραστηριότητας. Αυτός ο συντελεστής θα είναι, επίσης, σκανδαλωδώς ευνοϊκός στην περίπτωση που ξένα κεφάλαια αγοράσουν  και συνενώσουν την αγροτική γη (όπως ήδη συμβαίνει στην Υποσαχάρια Αφρική και Λατινική Αμερική) για να μετατρέψουν  τους Έλληνες αγρότες από νοικοκυραίους  σε κολίγους. Όσο μεγαλύτερος είναι  ο γαιοκτήμονας τόσο λιγότερα θα πληρώνει, άρα δεν τηρείται η αρχή της  αναλογικότητας. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις  για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ  με την περιφερειοποίηση, στρώνει  το δρόμο σε ξένα funds να επενδύσουν στη γη και να καταστήσουν τους Έλληνες αγρότες εργάτες γης και όχι ιδιοκτήτες.
 Αν πραγματικά η  κυβέρνηση θέλει ένα δίκαιο  φορολογικό σύστημα, το οποίο  δεν θα αποτελεί τροχοπέδη  στην ανάπτυξη της Ελληνικής  οικονομίας, αλλά αντίθετα θα  επιβραβεύει το «επιχειρείν», τότε  ας συνεργαστεί με τους φορείς, την Επιστημονική κοινότητα και  τα Επιμελητήρια ώστε να σχεδιάσει  μια πολιτική με νόημα και  προοπτική για τον τόπο μας.  Σε κάθε άλλη περίπτωση οι  ευθύνες έναντι των πολιτών  θα είναι μεγάλες.

Με εκτίμηση,



  Σπυρίδων Μάμαλης                                                    Αθανάσιος Σαρόπουλος

     Πρόεδρος του  Δ.Σ.                                                            Πρόεδρος της Δ.Ε.

του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου  Ελλάδας     του Περιφ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας
                                                                                    του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

«Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες - Τι θα γίνει με τα ανεκμετάλλευτα χωράφια;»


Αυγενάκης, Τζαμτζής και δεκαπέντε ακόμα βουλευτές της Ν.Δ. για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
Παρέμβαση προς Στουρνάρα και Τσαυτάρη

Στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου οικοπέδων και κατοικιών, αναφέρονται σε παρέμβασή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Αθανάσιο Τσαυτάρη αντίστοιχα, δεκαεπτά κυβερνητικοί βουλευτές, ζητώντας να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες αλλά και ποιο θα είναι το καθεστώς για τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει προς διαβούλευση το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και τους συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, όπου ορίζεται ως βασικός συντελεστής φορολόγησης 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται και την επιβάρυνση των αγροτών, ο φόρος προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του αγροτεμαχίου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και με τη θέση του σε σχέση με τις οδούς.

Εάν υπάρχει κατοικία στο οικόπεδο, ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5. Ακόμη, ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω.

Με βάση λοιπόν τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργουν στα αγροτεμαχια αυτά, όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα , παρατημένα από τους κατόχους, δηλαδή είναι εγκαταλελειμμένες γαίες που δεν αποδίδουν τίποτα στον κάτοχο και οι οποίοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή να μην κατοικούν εκεί που βρίσκεται το χωράφι αυτό.

Ο προβληματισμός μας αφορά κυρίαρχα τους αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

α) Σχετικά με τον καθορισμό συντελεστή θέσης με βάση το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκει το χωράφι αυτό, δεν υπαρχει διαφορά τιμής για τον αγρότη στα προϊόντα που παράγονται σε 2 τέτοια γήπεδα σε διαφορετικές περιοχές;

Π.χ. σε ένα γήπεδο με αρχική βασική αξία 0,1 έως 0,49 ευρώ / μέτρο και συντελεστή θέσης 1 καλλιεργεί ο αγρότης ροδάκινα και καλλιεργεί ροδάκινα σε μια άλλη περιοχή με αρχική βασική αξία 15 έως 19,99 ευρώ / μέτρο και συντελεστή θέσης 3 έως 3,5.

Τα ροδάκινα που θα παράγουν οι 2 διαφορετικές περιοχές θα έχουν διαφορετικές τιμές και θα αποδώσουν μεγαλύτερο εισόδημα στον αγρότη το κτήμα που θα φορολογηθεί υψηλότερα; Όχι βέβαια και γι αυτό δεν πρέπει να φορολογηθούν αυτά τα κτήματα και να επιβαρυνθούν με αυτόν τον συντελεστή θέσης.

β) Σχετικά με την απόσταση από τη θάλασσα, εφόσον καλλιεργείται το κτήμα με μονοετή καλλιέργεια ή δενδρώδη καλλιέργεια, το σιτάρι που θα αποδώσει το κτήμα κοντά στη θάλασσα ή τα φρούτα που θα παραχθούν κοντά στη θάλασσα, θα πουληθούν με μεγαλύτερη τιμή από ότι στο αγροτεμάχιο που θα βρίσκεται 800 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, ώστε να δικαιολογείται να φορολογηθεί ακριβότερα το γήπεδο- χωράφι το οποίο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα; Όχι βέβαια. Αν πουληθεί το παραθαλάσσιο κτήμα, τότε να φορολογηθεί. Όχι όμως επειδή είναι κοντά στην θάλασσα να επιβαρύνεται ο αγρότης γι αυτό, ενώ καλλιεργεί στο χωράφι αυτό σιτάρι ή οτιδήποτε άλλο.

γ) Σχετικά με τον συντελεστή χρήσης του γηπέδου-χωραφιού είναι απαράδεκτο το μεταλλείο ή το λατομείο να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,5 και 2 αντίστοιχα.

Είναι κατάφωρη η αδικία των αγροτών μας. Ποιές είναι οι αποδόσεις και πόσο σίγουρες είναι οι αποδόσεις από την αγροτική καλλιέργεια, που δικαιολογεί την φορολόγηση τους, περισσότερο από ένα μεταλλείο ή ένα λατομείο με μεγάλες αποδόσεις;

Δεν μπορεί οι δενδροκαλλιέργειες να φορολογούνται με συντελεστή 2,5 και οι ελαιοκαλλιέργειες με 2 και φυσικά ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες πρέπει να είναι καταργηθεί

δ) Ο συντελεστής απομείωσης της επιφάνειας, σε σχέση με το μέγεθος του γηπέδου-χωραφιού, αδικεί τον μικρομεσαίο αγρότη. Ένας αγρότης που έχει μέχρι 130 στρέμματα, φορολογείται με συντελεστή 1. Ο αγρότης που έχει από 130 στρέμματα έως 500 στρέμματα μειώνεται σχεδόν στο μισό, δηλαδή 0,6 συντελεστή απομείωσης επιφάνειας. Και αυτός που έχει πάνω από 500 στρέμματα έχει συντελεστή απομείωσης επιφάνειας 0,4.

Αυτό αδικεί τους μικρομεσαίους αγρότες και πρέπει ο συντελεστής να είναι ενιαίος για όλους.

ε) Αν το χωράφι έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό τότε εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης ίσος με 1,2. Αυτό είναι άδικο, διότι αν αυτά τα κτήματα είναι ακαλλιέργητα, τι φορολογείται, απλά την κατοχή τους;

Επίσης, αν το γήπεδο-χωράφι που βρίσκεται με πρόσοψη σε εθνική οδό θα παράγει σιτάρι θα είναι διαφορετικής αξίας από ένα χωράφι που θα βρίσκεται χωρίς πρόσοψη σε εθνική οδό; Όχι βέβαια. Το ευρισκόμενο σε εθνική οδό κτήμα να φορολογηθεί παραπάνω εάν πουληθεί. Να μην επιβαρύνεται όμως με τον παραπάνω συντελεστή εάν καλλιεργείται από τον αγρότη- κάτοχο.

στ) Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός γηπέδου εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι αγρότες για να συγκεντρώνουν τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τα αγροτικά τους εφόδια, κατασκευάζουν κτίσματα εντός των κτημάτων τους. Θα φορολογείται και αυτό το κτίσμα, το οποίο βοηθάει στην οργάνωση του αγρότη;

ζ) τέλος, για ποιόν λόγο δεν φορολογούνται ουσιαστικά και με τους παραπάνω συντελεστές τα γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών, ενώ αντίθετα γιατί φορολογούνται τα γήπεδα ή οι λωρίδες γης στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές ή υπάρχουν σημεία έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσεως; Τα γήπεδα αυτά έχουν ουσιαστικά την «δουλεία» του ΟΣΕ και της ΔΕΗ και οι χώροι αυτοί είναι ουσιαστικά ανεκμετάλλευτοι από τον αγρότη ή τον πολίτη, γιατί δεν μπορεί να τους εκμεταλλευτεί.»

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες μας με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες;

2. Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες κανένα έσοδο δεν επιφέρουν στους κατόχους τους;»

Την ερώτηση υπογράφουν οι κ.κ. Αυγενάκης Ελευθέριος - Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, Τζαμτζής Ιορδάνης - Βουλευτής Ν. Πέλλας, Βλαχογιάννης Ηλίας - Βουλευτής Ν. Τρικάλων, Σαμπαζιώτης Δημήτριος - Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Μπατσαρά Γεωργία - Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Σολδάτος Θεόδωρος - Βουλευτής Ν. Λευκάδος, Σκόνδρα Ασημίνα - Βουλευτής Ν. Καρδίτσας, Τσαβδαρίδης Λάζαρος - Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Βογιατζής Παύλος - Βουλευτής Ν. Λέσβου, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος - Βουλευτής Ν. Πιερίας, Κουτσούμπας Ανδρέας - Βουλευτής Ν. Βοιωτίας, Κοντός Αλέξανδρος - Βουλευτής Ν. Ξάνθης, Αναστασιάδης Σάββας - Βουλευτής Ν. Β΄ Θεσσαλονίκης, Κέλλας Χρήστος - Βουλευτής Ν. Λάρισας, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος - Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας, Κοψαχείλης Τιμόλεων - Βουλευτής Ν. Γρεβενών, Αραμπατζή Φωτεινή - Βουλευτής Ν. Σερρών.

Απομακρύνονται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου από τη Δωδώνη

Η συνεχής καθυστέρηση των πληρωμών για το εισκομιζόμενο γάλα αλλά και το γενικότερο τεταμένο κλίμα μεταξύ Δωδώνης και εισκομιστών γάλακτος ανάγκασε τους δεύτερους να στραφούν σε άλλες εναλλακτικές λύσεις – γαλακτοβιομηχανίες για την πώληση του προϊόντος τους.


Ετσι μετά την δημιουργία ομάδας παραγωγών γάλακτος στο Δήμο Ζίτσας,, η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ που έχει έδρα τα Τρίκαλα και ανήκει στον όμιλο Σαραντή (ΤΥΡΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΡΟΔΟΠΗ) που σημειωτέον είχε κάνει προσφορά για την αγορά της Δωδώνης, αλλά είχε απορριφθεί στην δεύτερη αξιολόγηση των προσφορών, εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία με παραγωγούς της ομάδας, αλλά και με παραγωγούς του δήμου Ζίτσας γενικότερα.

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤΥΡΑΣ επισκέφτηκε κτηνοτροφικές μονάδες στα δημοτικά διαμερίσματα Ζίτσας, Μαζαρακίου, Παλιουρής, Κληματιάς και Κουρέντων και συμφώνησαν να γίνει η συνάντηση για την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και εταιρίας, αλλά και την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την συντήρηση του γάλακτος (παγολεκάνες) για την νέα γαλακτοκομική περίοδο που αρχίζει τον Οκτώβριο.

Τσαυτάρης και Περγαντάς στη Βοιωτία για τους πληγέντες από την πυρκαγιά


Την  Πέμπτη 19-9-2013 επισκέφθηκε τις πρόσφατα πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας από την πυρκαγιά της 28-8-2013, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, προκειμένου να  ενημερωθεί επιτόπου για την έκταση των ζημιών, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης και βοήθεια των πληγέντων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να συζητήσει τρόπους επίλυσής τους.

Στην συνάντηση  παρευρέθησαν οι: Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης, Βουλευτές της Βοιωτίας Ευαγ. Μπασιάκος και Ι. Σταθάς, Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασ. Έξαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Λιβαδειάς Ν. Παπαγγελής και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Ζιώγας,

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τους Τσουκαλάδες και τον Άγιο Βλάσιο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι:

  «Προσπάθεια του Υπουργείου, (ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ) είναι ώστε το συντομότερο να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί της περιοχής και ειδικότερα :

1. Εντός του Α΄15θημέρου   του Οκτωβρίου να πληρωθεί μέσω του ΕΛΓΑ το ζωϊκό κεφάλαιο.

2. Να εξαιρεθούν οι εκτάσεις που έχουν δηλωθεί βοσκότοποι στο ψηφιακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ από το πρόγραμμα αναδάσωσης.

3. Να καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι κτηνοτρόφοι να έχουν το δικαίωμα στην θέση που καταστράφηκε (κάηκε) το ποιμνιοστάσιο και να κατασκευάσουν άλλο.

4. Όλες οι αποζημιώσεις του παγίου κεφαλαίου να έχουν ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου και να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι.

5. Γίνεται προσπάθεια  για δανειοδότηση από την   Αγροτική Τράπεζα για την κατασκευή των ποιμνιοστασίων, μέχρι ολοκλήρωση της αποζημίωσης μέσω  του προγράμματος των ΠΣΕΑ.

6. Τέλος δεσμεύτηκε ώστε  και οι μελισσοκόμοι να δηλώσουν τώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ τα μελισσοσμήνη ώστε να αποζημιωθούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταστρέφουν την ελληνική κτηνοτροφία και την οικονομία της χώρας

«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του Κολεγίου των Επιτρόπων της EE καταστρέφουν την ελληνική κτηνοτροφία και την οικονομία της χώρας». Αυτό τονίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής, Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας) και ζητούν διευκρινίσεις για τη φέτα και το γάλα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην εθνική οικονομία και στο καταναλωτικό κοινό της χώρας αν δεν ανακληθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις που αφορούν στην προστασία της Φέτας ΠΟΠ και στην κατάργηση της διάταξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα:

Α. Η απόφαση  του Κολεγίου των Επιτρόπων να δίνεται η δυνατότητα στον Καναδά για πώληση τυριών με την ονομασία Φέτα και στην Ε. Ε θα έχει καταστροφικές  συνέπειες για του Έλληνες  κτηνοτρόφους και την οικονομία  της χώρας. Η ΦΕΤΑ αποτελεί ένα  παραδοσιακό και στρατηγικό προϊόν για τη χώρα μας, ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του αγροτικού  μας τομέα, προϊόν ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία  και την εθνική οικονομία. Είναι  στυλοβάτης της αιγοπροβατοτροφίας, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας από κοινωνική, εθνική αλλά και οικονομική άποψη, αφού 93.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφοι, έχουν ως κύρια απασχόληση τον κλάδο αυτό, εκτρέφοντας πάνω από 12 εκ. αιγοπρόβατα. Ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται για τη μεταποίηση του αιγοπρόβειου γάλατος πάνω από 600 τυροκομεία και βιομηχανίες που παράγουν τυρί και άλλα τυροκομικά προϊόντα και στις οποίες εργάζονται πάνω από 50.000 εργαζόμενοι. Κατά το μεγαλύτερο ποσοοτό (80%) το παραγόμενο γάλα προορίζεται για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, η οποία ανέρχεται περίπου στους 100.000 τόνους. Οι εξαγωγές των τυριών της χώρας κατά 70% - 76% αφορούν τη Φέτα, η οποία φέρνει πάνω από 200 εκ. € συνάλλαγμα στη χώρα μας στην δύσκολη αυτή περίοδο· Σε περίπτωση που ισχύσει η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να δίνεται η δυνατότητα στον Καναδά για πώληση τυριών με την ονομασία Φέτα και στην Ε.Ε, στα πλαίσια της σύναψης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου:

Υπονομεύεται και καταργείται στην ουσία η αναγνώριση της Φέτας ως ΠΟΠ στις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο.
Υπονομεύονται και οι όποιες συμφωνίες έχουμε πετύχει σε τρίτες χώρες για την κατοχύρωση της Φέτας σε αυτές, όπως στην Τουρκία.
Η χώρα μας θα κατακλυστεί με τυριά, από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα κατά κύριο λόγο, από χώρες όπως Τουρκία, Κορέα κ.α., τα οποία θα πωλούνται ως Φέτα καταστρέφοντας την αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας.
Δίνεται η δυνατότητα σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία να απαιτήσουν ανάλογη μεταχείριση στις συμφωνίες που έχουν ή θα υπογράψουν στο μέλλον με την Ε. Ε. επικαλούμενες την περίπτωση του Καναδά.
Χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ίσχυε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ ΠΟΠ όπως η Δανία και άλλες θα επικαλεστούν τη συμφωνία αυτή γεγονός που σημαίνει την κατάργηση της Φέτας ΠΟΠ και θα επιφέρει πλήγμα στα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας και οικονομίας.
Β. Η κατάργηση  της διάταξης από το υπουργείο  Ανάπτυξης με την οποία ήταν υποχρεωτική  η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των  γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς και τις γαλακτοβιομηχανίες που  έχουν επενδύσει στην ελληνικότητα των προϊόντων τους αλλά και προβληματισμό  στο καταναλωτικό κοινό για τη δημόσια υγεία. Η απόφαση αυτή ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που θα μπορούν πλέον να εισάγουν νόμιμα γάλα από άλλες χώρες, σε πολύ χαμηλή τιμή, και θα το πωλούν σε πολύ υψηλότερη  γιγαντώνοντας έτσι τα κέρδη τους.

Ο ισχυρισμός του υπουργείου Ανάπτυξης ότι  θα υπάρξει προστασία για τα ελληνικά προϊόντα μέσω της θέσπισης ελληνικού  σήματος, είναι απόλυτα ψευδής καθότι: α) το σήμα θα είναι προαιρετικό, σύμφωνα  με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική  νομοθεσία, και β) γιατί η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που οδήγησε  στην διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών -έχει ήδη διαλύσει και τον ΕΛΟΓΑΚ που συστήθηκε με στόχο να διασφαλίσει  την ποιότητα και την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα και μάλιστα χρηματοδοτούμενος από τις εισφορές των ίδιων των κτηνοτρόφων - και τις αγορανομικές υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το Υπουργείο προχώρα στην κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης της πρώτης ύλης χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμα και στην υιοθέτηση των διαδικασιών για να ενημερώνεται ο καταναλωτής έστω και προορατικά για την ελληνικότητα του γάλακτος που καταναλώνει.

Επειδή το πλήγμα αυτό στον πρωτογενή τομέα έρχεται μετά το χάρισμα στον όμιλο Πειραιώς της ΑΤΕ -που συνεπάγεται την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, την οικονομική ασφυξία των αγροτών και κτηνοτρόφων- μετά το ξεπούλημα της Δωδώνης, μετά την άγρια φορολόγηση των αγροτών, μετά το χάος στον καθορισμό των βοσκοτόπων.

Επειδή οι αποφάσεις αυτές είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα οριστικής διάλυσης-«απελευθέρωσης» του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας που ολοκληρώνει με συνέπεια την ουσιαστική παράδοση του πρωτογενή τομέα στα συμφέροντα των μεγάλων αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων και την μετατροπή των αγροτών στους κολίγους του 21ου αιώνα.

Επειδή οι εκβιασμοί από τις γαλακτοβιομηχανίες προς τους Έλληνες παραγωγούς έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με την απειλή ότι αν δεν δεχτούν χαμηλότερες τιμές στα γάλα δεν θα τους το αγοράζουν καθόλου γιατί θα προμηθεύονται από άλλες χώρες.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

• Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην ισχύσει η απόφαση  του Κολεγίου των Επιτρόπων, η  οποία είναι καταστροφική για  τα συμφέροντα της χώρας;

• Σε ποιές άλλες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου  να διασφαλιστεί η συνέχιση της αποκλειστικής  παραγωγής της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ από  την Ελλάδα, ενός προϊόντος που  είναι ζωτικής σημασία για  την ελληνική κτηνοτροφία;

• Γιατί προχωρά το Υπουργείο  στην αφαίρεση της υποχρεωτικής της  αναγραφής της προέλευσης του  γάλακτος όταν είναι γνωστό ότι θα πλήξει την ελληνική κτηνοτροφία  και γεωργία;

• Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ήταν σύμφωνο με την αλλαγή αυτή που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο  Ανάπτυξης;

• Θα μπορούν να παράγονται και  προϊόντα ΠΟΠ με πρώτη ύλη γάλα που δεν προέρχεται από εγχώρια  ή τοπική παραγωγή; Πως θα αποτραπεί  η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε προϊόντα ΠΟΠ;

• Γιατί αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια των εταιρειών η σήμανση  του συσκευασμένου γάλακτος;

• Πώς θα μπορέσει ο Έλληνας  κτηνοτρόφος να ανταγωνιστεί κτηνοτρόφους από χώρες όπου το κόστος παραγωγής  είναι πολύ χαμηλότερο (π.χ. Βουλγαρία); Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση  για να μειώσει το κόστος παραγωγής  των Ελλήνων κτηνοτρόφων που  σήμερα είναι δυσβάσταχτο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Αποστόλου Ευάγγελος

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Αιχάν Καρά Γιουσούφ

Βαρεμένος Γιώργος

Γάκης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης

Γεροβασίλη Όλγα

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Διώτη Ηρώ

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζαχαριάς Κώστας

Ζερδελής Ιωάννης

Ιγγλέζη Κατερίνα

Κανελοπούλου Μαρία

Κοδέλας Δημήτρης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλης

Μαντάς Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Ουζουνίδου Ευγενία

Σταθάς Ιωάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τριαντάφυλλου Μαρία

Χαραλαμιτίδου Δέσποινα

Χατζηλάμπρου Βασίλης

Στο σκαμνί 93 αγρότες της Κρήτης για τα επεισόδια στο αεροδρόμιο Ηρακλείου


Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που παρέλαβαν οι 93 κατηγορούνται ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία του αεροδρομίου


Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη θα βρεθούν στις 4 Νοέμβριου 93 αγρότες από όλη την Κρήτη που κάθονται στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κατηγορούμενοι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης στο πλαίσιο των δυναμικών κινητοποιήσεων του κλάδου τον Ιανουάριο του 2009. Ανάμεσα σε άλλους στο σκαμνί κάθεται ο πρώην πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρίας Σπυριδάκης. 

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που παρέλαβαν οι 93 κατηγορούνται ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία του αεροδρομίου καθώς εισέβαλαν στην πίστα με τα αγροτικά οχήματα και τρακτέρ με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις.

Επίσης κατηγορούνται ότι προκάλεσαν φθορές στο χώρο του αεροδρομίου και πιο συγκεκριμένα κατέστρεψαν 3 υαλοπίνακες καθώς επίσης και τις κλειδαριές των θυρών που οδηγούσαν στην πίστα του αεροδρομίου. Παράλληλα έσπασαν το μηχανισμό της αυτόματης σιδερένιας πόρτας της ανατολικής πύλης του αερολιμένα ενώ έβαλαν φωτιά σε λάστιχα καταστρέφοντας τον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου.


Η κλήση των αγροτών ωστόσο προκαλεί προβληματισμό στις συνδικαλιστικές τάξεις του κλάδου καθώς με ειδική διάταξη αναστέλλονταν όλες ο δίκες που είχαν να κάνουν με επεισόδια αγροτών τα οποία είχαν γίνει μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2012.

prismanews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...