Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Περλεπέ: Ερώτηση για προβλήματα ανταγωνιστικότητας και τιμών στην αγορά ζάχαρης.

Sugar closeupImage via WikipediaΗ βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, μετά από καταγγελίες για έλλειψη επάρκειας ζάχαρης στη χονδρική αγορά και για συνεχείς αυξήσεις στην τιμή αυτού του προϊόντος, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει σοβαρότατο ζήτημα που αφορά έλλειψη επάρκειας ζάχαρης στην αγορά.

Επί δεκαετίες η προμήθεια ζάχαρης γινόταν σε μεγάλο βαθμό για τις χονδρικές ποσότητες από την «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.», που διέθετε εργοστάσιο παρασκευής της στη Λάρισα στο Πλατύ και στις Σέρρες και από κει διατίθετο στα αποθηκευτικά κέντρα που διατηρούσε σε όλη την Ελλάδα.

Στην νοτιοκεντρική Ελλάδα, τέτοια αποθηκευτικά κέντρα υπήρχαν στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στου Ρέντη και στα Οινόφυτα, που εξυπηρετούσαν τη βιομηχανική κατανάλωση με ταχύτατο χρόνο προμήθειάς της, αλλά και με χαμηλό κόστος.

Οι καταναλώτριες επιχειρήσεις που ήθελαν να προμηθευτούν την πρώτη αυτή ύλη, μπορούσαν μέσω τέτοιων κέντρων να εξυπηρετήσουν άμεσα και οικονομικά τις ανάγκες τους.

Πριν λίγα χρόνια, τα αποθηκευτικά κέντρα της Ε.Β.Ζ. που βρίσκονταν ανά την Ελλάδα, άρχισαν να κλείνουν σταδιακά και πολλοί απ’ όσους ήθελαν να προμηθευτούν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες άρχισαν να απευθύνονται στο λιανικό εμπόριο.

Μέχρι ένα χρονικό σημείο, οι προμήθειες γίνονταν χωρίς προβλήματα αφού υπήρχε αφθονία ζάχαρης στην αγορά.

Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έλλειψη επάρκειας αυτού του προϊόντος και οι διάφοροι έμποροι αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση και παρέχουν μόνο περιορισμένες ποσότητες σε όσους ζητούν να αγοράσουν, για τις ανάγκες των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί εύλογα ανησυχία σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι σίγουροι ότι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να προμηθευτούν την ποσότητα που έχουν ανάγκη και σε λογική τιμή.

Όπως είναι ευνόητο, παράλληλα με την ανεπάρκεια ζάχαρης στην αγορά, παρατηρήθηκε και μια διαρκής αύξηση στην τιμή της, που συνεχίζεται.

Λόγω αυτής της κατάστασης ζημιώνονται κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, αδυνατώντας να στραφούν σε εισαγωγή, θα κινδυνεύσουν να διακόψουν τη λειτουργία τους, αφ’ ενός λόγω περιορισμού της παραγωγής, και αφετέρου λόγω του υψηλού κόστους στα προϊόντα τους από την ακρίβεια της ζάχαρης. Τα προϊόντα αυτά κατά συνέπεια θα καταστούν μη ανταγωνιστικά με αρκετές συνέπειες, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που τα παράγουν και τους εργαζόμενους σ’ αυτές, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των παραγωγών διάφορων προϊόντων με απαραίτητο συστατικό τη ζάχαρη, τα γραφεία της Ε.Β.Ζ. όπου απευθύνονται για να ζητήσουν να αγοράσουν κάποιες ποσότητες, αρνούνται να ανταποκριθούν με την πρόφαση ότι, οι εν λόγω μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν είναι πελάτες της Εταιρείας.

Επίσης για την άρνηση αυτή, οι υπεύθυνοι της οι Ε.Β.Ζ. αναφέρουν ότι την ζάχαρη την αγοράζουν «ξένοι», αλλά και ότι είναι «δεσμευμένη» από μεγάλη επιχείρηση αναψυκτικών και από μεγάλο Σούπερ-Μάρκετ.

Κατόπιν των ανωτέρω καταγγελιών, οι οποίες κύριε Υπουργέ είναι στη διάθεσή σας,

Ερωτάσθε
Θα ερευνήσουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων ζάχαρης στην αγορά είναι δικαιολογημένη και αν συνδέεται η αύξηση της τιμής της με την εμφανιζόμενη έλλειψη επάρκειας στην αγορά;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να ερευνηθεί αν, η άρνηση πώλησης ζάχαρης ή η επιλεκτική διάθεσή της μέσω «δέσμευσης»κάποιων ποσοτήτων με οποιοδήποτε τρόπο, συνιστά διακριτική και άνιση μεταχείριση και εναρμονισμένη πρακτική, που έχει ως αποτέλεσμα, την πριμοδότηση, τον περιορισμό και τη νόθευση του ανταγωνισμού;
Πώς θα ερευνηθεί αν υπήρξε πληροφόρηση προς τις επιχειρήσεις που προέβησαν σε «δέσμευση» της ζάχαρης ότι θα αυξηθεί η τιμή της, ώστε να προκαταβάλλουν το τίμημα σε χαμηλότερη τιμή και με συνέπεια να μην μπορεί να διατεθεί ζάχαρη σε άλλες επιχειρήσεις;
Αν αποδειχθούν οι ανωτέρω καταγγελίες, οι πρακτικές αυτές συνιστούν παράβαση του ν. 703/1977;
Γιατί έχουν προκύψει τέτοια προβλήματα με τη ζάχαρη στην αγορά και πώς θα παρέμβετε ώστε να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και να σταματήσουν φαινόμενα μονοπωλιακών τάσεων ή κερδοσκοπίας;».
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...