Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι Νέοι Αγρότες ζητούν από τους Νέους Δημάρχους & τον Περιφερειάρχη

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας (ΕΝΑ Πρέβεζας) εντοπίζει προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων του Νομού, που επιθυμεί να συζητηθούν με τους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την νέα εκλεγμένη Περιφέρεια.

Στη δύσκολη εποχή που περνάει η χώρας μας ο επαγγελματίας ψαράς παρά την μείωση των αλιευμάτων αντιμετωπίζει και την αλόγιστη αλίευση από τους ερασιτέχνες ψαράδες, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματός τους.

Το μπάζωμα στο στόμιο του Αμβρακικού μικραίνει την απόσταση Ακτίου – Πρέβεζας για αυτό πρέπει να φύγουν τα «μπλόκια» που είναι παρατημένα μέσα στη θάλασσα, ενώ επιβάλλεται τακτικός έλεγχος σε ιδιωτικές μαρίνες στο Ακτίο ώστε να διαπιστώνεται εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι καθώς επίσης και το άνοιγμα στις γέφυρες στο Λιμάνι της Πρέβεζας. Σε δεύτερη φάση και αν δεν αποδώσουν αυτά τα μέτρα να γίνει εκβάθυνση της πούντας .

Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των επαγγελματιών αγροτών (ψαράδων) μας είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες. Πρέπει να ελεγχθούν εάν τηρούνται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους, τις προβλεπόμενες αποστάσεις από την ξηρά και τις προβλεπόμενες ποσότητες ψαριών.

Πρέπει να γίνεται περιοδικά η μετακίνηση των κλωβών για να μην υπάρχει φόρτιση του υδάτινου περιβάλλοντος, ενώ ο φωτισμός είναι τόσο μεγάλης ισχύος που εμποδίζει τη ναυσιπλοϊα και την αλιεία.

Γύρω από τους κλωβούς αλιεύονται τα ελεύθερα ψάρια που βρίσκονται γύρω από αυτούς με αποτέλεσμα είδη ψαριών που ήταν βασικό αλίευμά μας να έχουν μειωθεί δραματικά με συνέπεια τη μεγάλη μείωση του εισοδήματός μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή Π.Ο.Α.Ι. (Περιοχή Οργανομένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλιεργειών)

Τα μολυσμένα ποτάμια που τροφοδοτούν τον Αμβρακικό επιβαρύνονται με αστικά χοιροτροφικά λύματα καθώς και τη αλόγιστη χρήση λιπασμάτων (φυτοφαρμάκων), που έχει σαν αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται τα νερά και υπάρχει πρόβλημα ανοξικών μαζών που σε κάποια σημεία του κόλπου ξεκινούν από τα είκοσι (20) μέτρα.

Το Υδροηλεκτρικό Φράγμα του Αράχθου-ΔΕΗ πρέπει να εξασφαλίζει ομαλότερη ροή του ποταμού.

Η μη αστυνόμευση και ατιμωρησία σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα συρρόμενα εργαλεία και η υπεραλίευση των ερασιτεχνών ψαράδων ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ το παραδοσιακό επάγγελμά μας, που είναι από τα ελάχιστα παραγωγικά που έχουν απομείνει στην περιοχής μας με αποτέλεσμα στις δύσκολές ώρες που περνάμε διακόσιες (200) οικογένειες στην Πρέβεζα τρισήμιση (3.500) χιλιάδες στην ευρύτερη περιοχή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Η ΕΝΑ Πρέβεζας προκαλεί το ενδιαφέρον και την ενεργό συμπαράστασή όλων στα σοβαρά προβλήματά μας, που μαστίζουν το μέλλον των Νέων Αγροτών-ψαράδων & το μέλλον της περιοχή μας. Η ΕΝΑ Πρέβεζας θετικά επιθυμεί να συμβάλει στον διάλογο για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων.

Στις 30/11/2010, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης η ΕΝΑ Πρέβεζας θα συμμετέχει ενεργά στην ετήσια συνάντηση-συζήτηση των Νέων Αγροτών για τον καλύτερο πανελλήνιο συντονισμό ενργειών.

Σήμερα είναι δύσκολο να είσαι ψαράς στην Ελλάδα. Όπως είναι δύσκολο να είσαι νέος στη σύγχρονη Ελλάδα. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να είσαι νέος ψαράς


Για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας

Λεωνίδας Ραβανος, 6972039177

Αμεσα οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών στη Θεσπρωτία

 Επίσκεψη στις πλημμυρόπληκτες περιοχές του δήμου Παραποτάμου του Ν. Θεσπρωτίας πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα.

Ο κ. Κουτσούκος δήλωσε τόνισε ότι ήδη οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν προβεί στις πρώτες επισημάνσεις και θα ακολουθήσουν άμεσα οι εξατομικεύσεις των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...