Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική στην Πολυκάρπη

Συνάντηση-Συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 και τους Νέους Αγρότες οργανώνεται την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011, στις 8μμ, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυκάρπης Καστοριάς.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ομάδα Νέων Αγροτών από την Καστοριά, στην οποία ανταποκρίθηκε θετικά η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, στα πλαίσια της προετοιμασίας του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνει εφέτος στην Χίο, 9-11 Σεπ 2011, με θέμα «Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό Τομέα».

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών είναι Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση που ασχολείται κυρίως με θέματα των νέων ηλικιακά (18-40 ετών) αγροτών. Η ΠΕΝΑ και οι Ενώσεις νέων Αγροτών έχουν συσταθεί με πρόνοια του νόμου 3147/2003 (άρθρο 20) της ελληνικής Βουλής, με στόχο την συσπείρωση των νέων αγροτών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν κυρίως νέους αγρότες, όπως:

Ο καταλληλότερος επαγγελματικός προσανατολισμός & εκπαίδευση

Η αξιοποίηση της έρευνας και καινοτομίας για νέες επαγγελματικές δράσεις

Η δημιουργία οικογένειας και το μεγάλωμα παιδιών

Το χτίσιμο της κατοικίας για την νέα αγροτική οικογένεια

Η διαμόρφωση συνθηκών αειφόρου επαγγελματικού περιβάλλοντος & άλλα, παράλληλα με τις συνήθεις αγροτικές υποχρεώσεις, όπως όλοι οι αγρότες.

Ενώσεις Νέων Αγροτών-ΕΝΑ μπορούν να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα ελεύθερα από Νέους Αγρότες. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί περίπου 30 Ενώσεις Νέων Αγροτών.

Η συνάντηση-συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον, να ανταλλάξουν σκέψεις για την καλύτερη τοπική οργάνωση και προβληματισμό για το μέλλον του αγροτικού κόσμου (άνθρωποι) και το αγροτικό μέλλον (οικονομία & ανάπτυξη).

Άλλωστε το μέλλον του αγροτικού τομέα προβλέπεται καλό, με δεδομένο ότι προβλέπεται έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών το 2050 και αύξηση στις τιμές των τροφίμων κατά 180% (τριπλασιασμός τιμής καταναλωτή) μέχρι το 2030, δήλωσε ο συντονιστής της συζήτησης κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (Τεχνικός Συνεργάτης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών), αρκεί να συγκρατηθεί τμήμα της υπεραξίας των αγροτικών προϊόντων από τον αγρότη. Αυτό σημαίνει ότι ο μελλοντικός αγρότης μπορεί να επιβιώσει επαγγελματικά μόνον μέσω της πολυαπασχόλησης και της εμπορίας των αγροτικών του προϊόντων, και απαιτείται το ανάλογο θεσμικό περιβάλλον, για να μην καταλήξει πάλι εργάτης γης-κολίγος.

Πληροφορίες για την συνάντηση της Τρίτης, 21/6/2011, στις 20.00, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυκάρπης Καστοριάς: κ. Θωμάς Μόσχος-6974631337 και κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου-6936054007


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τον Συνεργατισμό & την Κοινωνική Οικονομία στην Νίκαια

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) το ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) και η Ομάδα Εργασίας του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας, οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Από την ίδρυσή του (15/3/2011) το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, παρουσίασε στην 1η Πανελλήνια Ολομέλεια (16/4/201) την Διακήρυξή του και τις έντεκα Ομάδες Εργασίας, συμμετείχε στο CEO & CSR conference 2011 (5/5/2011) για την Ηθική Επιχειρηματικότητα (Β. Τακτικός), συμμετείχε στο AGRO Quality Φεστιβάλ (14/5/2011) για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμό (Δ. Μιχαηλίδης, Χ. Γαρδικιώτη) και συμμετείχε στο Συνέδριο Κ.Σ.Δ.Ε.Α. ΕΔΡΑ (30/5/2011) για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Χ.Γαρδικιώτη, Β. Τακτικός, Δ.Μιχαηλίδης).

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, σε συνεργασία με τη ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΚΟ (www.oikosocial.gr/ anadrash@otenet.gr Τηλ 210 822656, κιν 6989 865476), παρέχει διαρκώς οδηγίες και τεχνογνωσία στις ΜΚΟ για τη σύνταξη πρωτοκόλλων συνεργασίας με τους Δήμους, με σκοπό την ανάπτυξη τοπικών συνεργασιών, ενώ πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενα σεμινάρια για ανέργους, επιχειρήσεις & Οργανώσεις που θέλουν να συμμετέχουν σε προγράμματα.

Την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, στις 09.00, στο Ζάππειο Μέγαρο το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ στηρίζει το συμπόσιο «Ευεργετισμός, Ολυμπισμός, Εθελοντισμός» που οργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών σε συνεργασία με την Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων.

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ στηρίζει την συζήτηση « Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία» που οργανώνει η Ομάδα Συνεργατισμού & Κοινωνικής Οικονομίας σε συνεργασία με το ΟΙΚΟΡΑΜΑ.

Ο Συνεργατισμός δεν είναι ιδιοκτησία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ούτε η σημερινή εικόνα αρκετών αγροτικών συνεταιρισμών ανταποκρίνεται στην συνολική θεώρηση του συνεργατισμού. Υπάρχουν και λειτουργούν σε διάφορα μέρη πολλών μορφών συνεργατικές δομές, όπως: Γεωργικοί πετυχημένοι συνεταιρισμοί, Συνεταιρισμοί εργαζομένων, Βιοτεχνικοί συνεταιρισμοί, Συνεταιρισμοί καταναλωτών, Πιστωτικές ενώσεις, Συνεταιρισμοί κατοικίας, Συνεταιρισμοί φτωχών στρωμάτων και άλλοι. Οι πολύ σημαντικές εκδόσεις του Δικτύου ΚΑΠΑ για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας με τίτλο «Απαντήσεις για την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση- Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε Περιόδους Κρίσης», καθώς και το «Συνεταιριστικό Εγχειρίδιο για τις Οργανώσεις Εργαζομένων» αξίζουν συγχαρητήρια και είναι πολύτιμα βοηθήματα για κάθε έναν. (www.diktio-kapa.dos.gr)

Εκτός από την πολύ σημαντική επιλογή του ΟΗΕ να ανακηρύξει το 2012 «Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών», τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προσπαθεί να κάνει παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών, όσο και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρεμβαίνει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.

Τελευταία ακούσαμε για μια προσπάθεια που την καταγράψαμε στο http://prwskalo.blogspot.com, ως Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. με σκοπό να συμβάλλει στη διατύπωση ενός δημόσιου λόγου και στην ενεργοποίηση μιας κοινωνικής πράξης, με τη μορφή ενός Σχεδίου Δράσης οικονομικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτικού και ιδεολογικού που θα δίνει διέξοδο, ελπίδα, προοπτική.

Η Ομάδα Εργασίας του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ σε συνεργασία με το ΟΙΚΟΡΑΜΑ και την στήριξη του Δήμου Νίκαιας και της ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΜΚΟ ευελπιστεί να συμβάλει στην δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη του Συνεργατισμού και της Κοινωνικής Οικονομίας την Τετάρτη, 29/6/2011, στην Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια. Πληροφορίες: κα Μ. Σουπιώνη- 6984457249, ΟΙΚΟΡΑΜΑ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Το Πανεπιστήμιο δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών

«Ζεστά» έχουν πάρει το θέμα της ανάπτυξης καλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου.Μέλη ΔΕΠ, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό συμμετείχαν στην πρώτη αυτή συνάντηση με στόχο να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και στη συνέχεια να τεθούν οι κανόνες λειτουργίας του πρωτότυπου και καινοτόμου εγχειρήματος.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας υπήρξαν αρκετές προτάσεις ώστε να καλυφθούν όλοι οι σκοποί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί που μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.Για παράδειγμα το Συμβούλιο Περιβάλλοντος πρότεινε αρχικά τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών, όπως σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Μάνθος, σημειώνοντας την αναγκαιότητα αναπαραγωγής και διατήρησης τοπικών σπόρων και βολβών.Επίσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διάθεσης των προϊόντων που θα παράγονται στις καλλιέργειες στο φοιτητικό εστιατόριο του Πανεπιστημίου.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ακόμη θέματα όπως οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για την έναρξη των καλλιεργειών, αλλά και η χωροθέτηση σε έκταση που δεν περιλαμβάνονται στο ρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου.Πάντως ο κ. Αλμπάνης υπογράμμισε πως ο τρόπος διαχείρισης που θα βρεθεί θα πρέπει να καταστήσει το εγχείρημα βιώσιμο, κάτι που σημείωσε και ο υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Απόστολος Κατσίκης.Μάλιστα ο κ. Κατσίκης σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία πρόταση για δημιουργία πρότυπου περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αρχαιολογικού και οικολογικού πάρκου.Η επόμενη συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου και εκεί θα υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο για τον χώρο, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των καλλιεργειών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...