Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης οι περισσότερες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν εξασφαλίσει καθαρές (μη μεταλλαγμένες) ζωοτροφές. Η πιστοποίηση έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου και το μόνο που μένει είναι η ειδική κρατική σήμανση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος που να βεβαιώνει τον καταναλωτή ότι έχει επιλέξει ζωικά προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένα. Η παραπάνω διαπίστωση όπως λέγεται είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε η Greenpeace.
Επικαλούμενη το δικαίωμα του καταναλωτή να ξέρει τι αγοράζει αλλά και τι μπαίνει στο πιάτο του, η Δημ. Αριστερά επισημαίνει ότι κοινοτική νομοθεσία δυστυχώς δεν δεσμεύει τα κράτη μέλη προς το σκοπό αυτό, οπότε επαφίεται στη βούληση της κάθε χώρας η δημιουργία εθνικού θεσμικού πλαισίου για τα ζωικά προϊόντα. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Μιλένα Αποστολάκη έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά από τον Οκτώβρη του 2010 στη δημιουργία προτύπου από τον ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων)για την επισήμανση προϊόντων ζωικής παραγωγής που δεν έχουν καταναλώσει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Από τότε όμως δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν στη σήμανση με δική τους πρωτοβουλία.
Έτσι η σχετική ερώτηση προς τον υπουργό ζητά απαντήσεις σχετικά με το πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την καθιέρωση κρατικού σήματος σε ζωικά προϊόντα που έχουν αποκλείσει τροποποιημένους οργανισμούς από κάθε διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και εάν προτίθεται το υπουργείο να δημιουργήσει ένα πλήρες πρότυπο ελέγχου περί μη χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών προκειμένου να διασφαλίστει το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου