Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Διαχρονικό Το 2050

FAO Roma 032 clearedImage via Wikipedia
Η παγκόσμια αγροτική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050 για να θρέψει τα 9,1 δις κατοίκων. Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. (photo)

Η ετήσια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1 δις τόνους (σήμερα 2,1 δισ. τόνους) και η παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 200 εκ τόνους, για να φτάσει τα 470 εκ τόνους το 2050.

Τα διαθέσιμα εδάφη επαρκούν για να θρέψουν τον πληθυσμό του πλανήτη, αλλά ένα μεγάλο μέρος των εδαφών είναι ανεκμετάλλευτα εξαιτίας προβλημάτων (χημικά & φυσικά κατάλοιπα, ενδημικές ασθένειες, υποδομές).

Η ποσότητα ύδατος που προορίζεται για την άρδευση των γεωργικών εδαφών θα πρέπει επίσης να αυξηθεί κατά 11% μέχρι το 2050.


Μιχαηλίδης Δημήτρης (michaeld@otenet.gr)

Ερώτηση για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες της Βοιωτίας

Ερώτηση με θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε ότι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες κατέθεσε προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Βουλευτής Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ο Νομός Βοιωτίας είναι ένας από τους κατεξοχήν αγροτικούς νομούς όπως άλλωστε είναι γνωστό. Οι αγρότες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του βοιωτικού λαού και βιώνουν καθημερινά τις δυσκολίες της ελληνικής υπαίθρου. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι αντίξοες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σοβαρά με αποτέλεσμα να πολλές φορές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι οι αγρότες είναι η παρακράτηση της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών από τις ΔΟΥ.
Οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή ΦΠΑ από τις αγορές αγαθών και λήψης υπηρεσιών που οι ίδιοι έκαναν χρήση. Ακολουθώντας το Ν. 3842/2010 πολλοί αγρότες υπέβαλλαν στις κατά τόπους ΔΟΥ όπου και υπάγονται δηλώσεις ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς όμως να δοθεί λύση και κατ’ επέκταση χωρίς να επιστραφεί το ΦΠΑ που τους αναλογεί. Αντιθέτως οι ΔΟΥ συμψηφίζουν στις συνολικές οφειλές των αγροτών και το ΦΠΑ με αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση των αγροτών να δυσχεραίνει σε μία δύσκολή περίοδο που διανύει η χώρα μας και οι αγρότες να οδηγούνται στην απόγνωση.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
-Πότε προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στην επιστροφή του ΦΠΑ προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η πολύπαθη ομάδα του αγροτικού κόσμου?
http://thiva-press.blogspot.com/

Στα υψηλότατα επίπεδα του 2001 επέστρεψε η κερδοφορία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων

Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός "Πίνδος", μεγαλύτερη συνεταιριστική βιομηχανία της χώρας, κατατάσσεται το 2009, για ακόμη μία χρονιά, στην πρώτη θέση μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων της χώρας, με κριτήριο τις πωλήσεις. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό του, οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 170,62 εκατ. ευρώ, από 165,06 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, παρουσιάζοντας έτσι άνοδο κατά 3,4% σε ποσοστό και κατά 5,56 εκατ. ευρώ σε αξία. Το μεικτό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 2,8 εκατοστιαίες μονάδες, οδηγώντας τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 21,01 εκατ. ευρώ έναντι 15,63 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+34,4%). Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 12,3% την προηγούμενη χρήση, από 9,5% το 2008. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των δαπανών εμπορικής λειτουργίας, είχε ως συνέπεια να καταγραφεί λειτουργικό κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 5,08 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχου κέρδους 990.000 ευρώ έναν χρόνο πριν. Μετά τον συνυπολογισμό των λοιπών εσόδων και εξόδων, συμπεριλαμβανομένων αμοιβών προς τους πτηνοτρόφους-μέλη του των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ηπείρου, προέκυψε κέρδος προ φόρων 963.000 το 2009, έναντι αντίστοιχου κέρδους 88.000 ευρώ το 2008.

Σκληρή κόντρα για τη Δωδώνη

Με καζάνι που βράζει μοιάζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου εξαιτίας των προθέσεων της ΑΤΕ να πουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη Α.Ε., καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει και τις σχέσεις των κτηνοτρόφων με την εταιρεία. Κτηνοτρόφοι που είναι και μικρομέτοχοι της Δωδώνης δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν, θα πλήξει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.

Οι κτηνοτρόφοι, που το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ζητούν τη μεταβίβαση της γαλακτοβιομηχανίας στους παραγωγούς της Ηπείρου με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους αλλά και τη στήριξη της οικονομίας της Ηπείρου. Μάλιστα, οι Ενώσεις των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την ΑΤΕ για την «πραξικοπηματική εξαγορά μέρους των μετοχών των ΕΑΣ Αρτας, Πωγωνίου και Κονίτσης, η οποία έγινε με παραβίαση των όρων του ιδρυτικού καταστατικού και αποκλειστικό στόχο την απόκτηση της πλειοψηφίας, η οποία δίνει το δικαίωμα στην ΑΤΕ να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των μετόχων». Το επόμενο διάστημα προβλέπεται θερμό στις σχέσεις της ΑΤΕ με τους συνεταιρισμούς.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...