Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Έντονος ο προβληματισμός στους πατατοπαραγωγούς της Ηπείρου


Προβληματισμός επικρατεί σε δεκάδες πατατοπαραγωγούς της Ηπείρου, αφού οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους δεν αφήνουν περιθώρια για κάποια λογικά κέρδη, σε μια εποχή που οι δυσκολίες γενικά για τον αγροτικό κόσμο είναι δεδομένες.Φέτος, η χονδρική τιμή ανά κιλό πατάτας σε πατατοπαραγωγικές περιοχές ξεπερνά τα 30 λεπτά (αλλού τα 27) και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν, ότι «δουλεύουμε στα όριά μας και βγάζουμε δεν βγάζουμε τα κόστη της παραγωγής».Στην περιοχή Ιωαννίνων ποιότητα της πατάτας που παράγεται στη Χρυσοβίτσα είναι πολύ υψηλή, κάτι το οποίο είναι ευρέως γνωστό πανελλαδικά. Τα προβλήματα ωστόσο που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της είναι επίσης πολλά.Ήδη από την αρχή του 2010 προχώρησαν σε κινητοποιήσεις κλείνοντας την Εγνατία Οδό, ζητώντας την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου καλοκαιριού, καθώς και για το «τι μέλλει γενέσθαι» με το έργο του αναδασμού στην περιοχή τους που εκκρεμεί.
Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Και μέσα σε όλα τα προβλήματά, οι παραγωγοί βλέπουν και κάτι θετικό. Να προχωρεί δηλαδή η πιστοποίηση της πατάτας, όπως ανακοινώθηκε προχθές από τον κ. 
Γεράσιμο Παπαηλία, Δ/ντή της Αναπτυξιακής «Ήπειρος Α.Ε.».Όπως τονίστηκε, σε όλο το Νομό Ιωαννίνων η καλλιέργεια της πατάτας καταλαμβάνει περίπου 6.500 στρέμματα ως καλοκαιρινή καλλιέργεια και κάτι παραπάνω από 2000 ως φθινοπωρινή.Στο Δήμο Εγνατίας γίνεται καλλιέργεια για την παραγωγή της βρώσιμης πατάτας και για την παραγωγή του σπόρου της, ενώ το βασικότερο χαρακτηριστικό που έχει η Χρυσοβίτσα είναι το κλίμα, αφού η υγρασία, οι βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία και οι άνεμοι βοηθούν στην καλλιέργεια και την παραγωγή της.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ
Τέλος, στο γενικότερο πλαίσιο της εμβάθυνσης στους τρόπους καλλιέργειας της πατάτας και στις νέες μεθόδους που υπάρχουν, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Γενετικά τροποποιημένες πατάτες. Εργαλείο από το μέλλον ή αρρώστια του παρελθόντος;» την Τετάρτη, 9 Ιουνίου και ώρα 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Χρυσοβίτσας.Θα μιλήσει το Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.
 Χαράλαμπος Σταμάτης.

proinoslogos

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...