Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης στα Βασιλικά

Μέσα στην θύελλα των αντικρουόμενων θέσεων για την καθημερινότητα οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση την Κυριακή, 6 Νοε 2011, στις 20.00, στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου στα Βασιλικά Δήμου Θέρμης, Θεσσαλονίκης, με κύριο θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική με χρονικό ορίζοντα το 2020.
Με έκπληξη  οι Νέοι Αγρότες διαβάζουν ότι  η Ευρ. Επιτροπή προτείνει την  «τιμωρία» των προγραμμάτων των  Αγροτών, εάν η ανικανότητα της  δημόσιας διοίκησης, και τα προνόμια που έχουν εξασφαλίσει οι υπάλληλοί της, δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς. Για μια ακόμη φορά καλούνται οι Αγρότες να πληρώσουν.
Οι Νέοι Αγρότες  πλήττονται ιδιαιτέρως και υπέρμετρα  πολύ από το λεγόμενο «ιστορικό μοντέλο» της ενιαίας ενίσχυσης. Περιμένουν ταχύτατη προσαρμογή σε όσους είναι πραγματικοί αγρότες. Το χρονικό όριο 2019 είναι απελπιστικά μεγάλο για την ενιαία ενίσχυση. Ένα δύο χρόνια είναι ανεκτά. Ήδη το ξέρουμε από τις 18 Νοε 2010. Ανακοινώθηκε στις 29 Ιουν 2011 και παρουσιάσθηκαν τα νομοθετικά κείμενα στις 12 Οκτ 2011. πρέπει από τώρα να προσανατολίζονται όλοι ότι θα αποκατασταθεί η αδικία του ιστορικού μοντέλου το ταχύτερο δυαντόν.
Στην συμβολική  ευρωπαϊκή γλώσσα ο όρος «ενεργός αγρότης» έχει πλήρη αποστασιοποίηση από την έννοια ΕΝΕΡΓΟΣ αγρότης. Το προτεινόμενο 5% είναι απαράδεκτο ακόμα και σαν πρόταση. Είναι πρωτοφανές ότι τα εισοδήματα αποτελούν επαρκή βάση για τον καθορισμό ενός επαγγελματία. Δεν συμβαίνει πουθενά. Το 100% είναι το εννοιολογικά σωστό, όπως συμβαίνει με τους μηχανικούς, με τους γεωτεχνικούς  και με πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα. Το 85-99% είναι ίσως πολιτικά ανεκτό. Το 51% είναι στατιστικά επαρκές. Κάθε άλλο σημείο είναι αντιαγροτικό, ενάντια στην αγροτική κοινωνία, με ευθεία στόχευση τον αφανισμό των επαγγελματιών αγροτών και την επικράτηση των ποικιλώνυμων παραγωγών τροφίμων (ίσως ακόμα και των παραγωγών κρέατος μέσα σε ορμονούχα διαλύματα …).
Οι Νέοι Αγρότες  υπερθεματίζουν σε κάθε πολιτική τοπικής  ανάπτυξης, όπου όμως τα κεφάλαια για την αγροτική ανάπτυξη πρέπει να κατευθύνονται για τις ανάγκες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της αγροτικής κοινωνίας και όχι απλά για έργα στην ύπαιθρο από οποιονδήποτε «περαστικό ευκαιριακό επενδυτή».
Ο Δρ Φώτης  Βακάκης στο Ζάππειο (27/9/2011) με πολλά στοιχεία έδειξε ότι η γεωργία από την φύση της είναι παραγωγική δραστηριότητα ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ. Σε συνδυασμό με τον διατροφικό και οικολογικό της ρόλο, τεκμηριώνει την υποχρέωση της πολιτείας για στοχευμένη προστασία της και καθιστά την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής παρέμβαση «Δημοσίου Συμφέροντος», στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι να εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους
Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης συνεδριάζει  σε διευρυμένη μορφή την πρώτη  Κυριακή κάθε μήνα. Στις 6/11/2011 θα γίνει στα Βασιλικά. Στις 4/12/2011 στην Χαλάστρα και στις 8/1/2012 στον Λαγκαδά, ενώ στις 29 Νοε 2011 στο Hyatt-Θέρμη θα γίνει το διευρυμένο Διοικ. Συμβούλιο της ΠΕΝΑ με θέμα το πρόγραμμα δράσης της ΠΕΝΑ για το 2012-Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών και ήδη η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης καταγράφει προθέσεις επιθυμούντων να συμμετάσχουν σε Επίσκεψη Μελέτης στις Βρυξέλλες το δεύτερο 15ήμερο Νοε 2011.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Φόρουμ Πολιτών για τη Κοινή Γεωργική Πολιτική

Την Παρασκευή, 4 Νοε 2011, στο Ξενοδοχείο Divani (Α. Παπαναστασίου 19, Λάρισα), στην Λάρισα, στις 16.30, οργανώνεται Φόρουμ Πολιτών με θέμα: Η Κοινή Γεωργική Πολιτική με χρονικό ορίζοντα το 2020.
Στο Φόρουμ Πολιτών κεντρικός εισηγητής  θα είναι ο κ. Τάσος Χανιώτης (Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση «Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) με θέμα: «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική με χρονικό ορίζοντα το2020: Νομοθετικές Προτάσεις», και κλήθηκε για τοποθέτηση ο κ. Βαγγέλης ΔΙΒΑΡΗΣ, Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και οι Ευρωβουλευτές κκ Σπύρος ΔΑΝΕΛΛΗΣ, Γεώργιος ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ, Νικόλαος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ, Νικόλαος ΧΟΥΝΤΗΣ & Μιχάλης ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ.
Το Φόρουμ Πολιτών δικαιολογεί τον ρόλο του με το δεύτερο μέρος της  εκδήλωσης, όπου αφιερώνονται δύο ολόκληρες  ώρες (18.30-20.30) για ερωτήσεις και  συζητήσεις των ομιλητών με τους συμμετέχοντες.
Η ΚΓΠ κάποτε είχε ως βάση κατανομής της ενίσχυσης την ποσότητα παραγωγής. Μετά θεώρησε σωστότερο να έχει ως βάση τα στρέμματα, τα κεφάλια, τα δένδρα. Ακολούθως έγινε Ενιαία Ενίσχυση με βάση το ιστορικό μοντέλο. Η νέα πρόταση για την ΚΓΠ μετά το 2013 λαμβάνει υπόψη τόσο τον αγρότη, όσο και την φροντιζόμενη επιφάνεια σε ετήσια βάση. Έτσι με στόχο την φροντίδα του περιβάλλοντος (μονάδα υπολογισμού η επιφάνεια) αποκτά αντικειμενική βάση με το 70% περίπου της επιφανείας της Ευρ. Ένωσης.
Για πρώτη φορά την ΚΓΠ θα την συναποφασίσουν τόσο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών μελών, μέσω του Συμβουλίου Υπουργών, όσο και οι ευρωβουλευτές μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες των κρατών-μελών μπορούν να παρέμβουν με δύο δρόμους, και αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιλογές, αλλά και ιδιαίτερη βαρύτητα στους πολίτες, που καλούνται να συμμετέχουν τόσο με τις διαβουλεύσεις, όσο και με τα θεσμικά όργανα (κυβερνήσεις, Ευρωβουλή).
Νέοι «πονηροί»  όροι, όπως ο όρος ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ  έρχονται να δημιουργήσουν σύγχυση στην γνωστή ελληνική γλώσσα βάζοντας ειδικούς χαρακτηρισμούς σε γνωστές έννοιες (πχ ότι το 5% σημαίνει ενεργός ! …).
Το ΦΟΡΟΥΜ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι ανοικτό σε όλους, με τους κανόνες συζήτησης, αλλά για  την καλύτερη προετοιμασία και την εξασφάλιση χώρου η οργανώτρια ΜΙΛΗΤΟΣ ζητάει την δήλωση συμμετοχή είτε ηλεκτρονικά στο EUROPARL@militos.org, είτε τηλεφωνικά στο 210 6772129 (κα Λαμπροπούλου).
Την συζήτηση στις 4 Νοε 2011, στις 16.30, στο ξενοδοχείο Divani, στην Λάρισα, για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, οργανώνει το Γραφείο Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...