Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τα ΜΑΤ έδιωξαν τους καταληψίες από την ΔΩΔΩΝΗ

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ απομάκρυναν το πρωί από τα γραφεία διοίκησης της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» τους λιγοστούς κτηνοτρόφους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, συνεχίζοντας την πολυήμερη κατάληψη των γραφείων.
Οι κτηνοτρόφοι που δεν παρεμπόδιζαν τη λειτουργία του εργοστασίου, οδηγήθηκαν στην Αστυνομία, όπου μετά από λίγες ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι κτηνοτρόφοι έκαναν κατάληψη της διοίκησης του εργοστασίου, διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή της Αγροτικής Τράπεζας που είναι ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, να την πουλήσει σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση.

Οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, των συνεταιριστών και των φορέων της Ηπείρου, συνεχίζονται και έχουν προγραμματισθεί σειρά κινητοποιήσεων.

Τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας στο AgroQuality Festival

Το καλάθι των τοπικών προϊόντων ποιότητας της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κέντρο της Αθήνας οι ντόπιοι παραγωγοί με τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Επιμελητηρίων των Περιφερειακών Ενοτήτων, το τριήμερο από 13-15 Μαΐου στο AgroQualityFestival που θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι. Το τριήμερο διοργανώνεται από τον Agrocert και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την οργανωμένη παρουσίαση των πιστοποιημένων και παραδοσιακών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τα Επιμελητήρια Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών του τριημέρου και σε κοινό περίπτερο δίνει τη δυνατότητα στους ντόπιους παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους. Τοπικές επιχειρήσεις, παραγωγοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προϊόντα που παράγουν (μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, αλλαντικά, ποτά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού) με αγνά υλικά από την Ηπειρώτικη και Δυτικομακεδονική γη σε μια έκθεση που προσελκύει το ενδιαφέρον εκπροσώπων εμπορικών δικτύων, τυποποίησης, προώθησης, φίλων της γεύσης και επαγγελματιών της διατροφής.

«ΔΩΔΩΝΗ»: Διευθύνων σύμβουλος-κόκκινο πανί

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Λ. ΚΟΝΤΟΥ
Μετά από τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της «Δωδώνης», τώρα ζητούν την αντικατάσταση της πλειοψηφίας της διοίκησης και ειδικά του διευθύνοντα συμβούλου Λευτέρη Κόντου και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. «Καλούμε τη μεγαλομέτοχο ΑΤΕ, να δώσει τέρμα στην παρατεταμένη κρίση, με πρώτο την απομάκρυνση του σημερινού διευθύνοντα συμβούλου προτού ζημιώσει ανεπανόρθωτα τη βιομηχανία από την οποία εξαρτάται το εισόδημα χιλιάδων κτηνοτρόφων της Ηπείρου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας. Οι ενώσεις κατηγορούν την ΑΤΕ ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της «Δωδώνης», την οποία διορίζει η τράπεζα, δεν έδωσε τελικά τις νέες, αυξημένες τιμές, παρότι η ίδια είχε δημιουργήσει τέτοιες προσδοκίες. Οι εκπρόσωποι των ενώσεων στο διοικητικό συμβούλιο πρότειναν την εκκαθάριση της τιμής στο τέλος κάθε γαλακτοκομικής περιόδου και όπου αυτή καταλήξει να είναι η νέα τιμή εκκίνησης για την νέα γαλακτοκομική περίοδο,σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά αποτελέσματα της βιομηχανίας. Οι ΕΑΣ κατηγορούν τον κ. Κόντο ότι εξαιτίας των χειρισμών του, η εταιρία έχει χάσει μερίδια στην αγορά, σύμφωνα με τα ποσοτικά στοιχεία των πωλήσεων για το πρώτο τετράμηνο του 2011. Ζητάνε ακόμα από όλους τους εμπλεκόμενους να διαφυλάξουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία της εταιρίας και τονίζουν ότι «χρέος όλων μας, είναι να περιφρουρήσουμε το σταθερό περιβάλλον γύρω από τη βιομηχανία διατηρώντας το συνεταιριστικό της χαρακτήρα».

«Σε ηπειρώτικα χέρια»
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, θέτει μια σειρά ερωτήματα για τη γαλακτοβιομηχανία. Αναφέρει για παράδειγμα ότι για να επιλεγεί η πιο σωστή στρατηγική για τη γαλακτοβιομηχανία, θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε ερωτήματα όπως αν υπάρχει η δυνατότητα να μείνει στους φυσικούς της φορείς η εταιρία και πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αν θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα εξαγοράς των μετοχών από άλλους ηπειρώτικους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις, ποια είναι η ακριβής αξία της εταιρίας και αν θα αποκαταστήσει η ΑΤΕ την αδικία με την εξαγορά του 7,7% που της έδωσε και το μάνατζμεντ της εταιρίας, αλλά με τρόπο που αμφισβητούν νομικά οι ενώσεις. «Η Δωδώνη Α.Ε. είναι κτήμα όλων των Ηπειρωτών και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βάλουμε κατά μέροςτις πολιτικές διαφορές που μάς χωρίζουν, σαν πολιτικά κόμματα, παρατάξεις, φορείς και πολίτες αυτού του τόπου και να πάρουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αποβλέπουν στην παραμονή της Δωδώνης Α.Ε. σε ηπειρώτικα χέρια» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Αργύρης και προειδοποιεί ότι «οι οποιεσδήποτε λύσεις και πανηγυρισμοίπου θα αφήσουν τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς της Ηπείρου εκτός νυμφώνοςθα καταλήξουν για αυτούς σε μιας ποικίλης μορφής μπούμερανγκ».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...