Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Παράταση χρόνου αποπληρωμής και ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΓΑ

Ζητούν ο Λευτέρης Αυγενάκης, Δάνης Τζαμτζής και δώδεκα Βουλευτές της ΝΔ


 Παράταση του χρόνου καταβολής  των ασφαλιστικών εισφορών προς τον  ΟΓΑ και δυνατότητα ρύθμισης από το πρώτο ασφαλιστικό εξάμηνο, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης από κοινού με άλλους δώδεκα Βουλευτές της ΝΔ με παρέμβασή τους, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφό τους: «πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα και αδυνατούν  να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΓΑ με αποτέλεσμα να  είναι σήμερα ανασφάλιστοι. Οι αγρότες μάλιστα, δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών αλλά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ο ΟΓΑ ζήτα να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλοί αγρότες διότι δεν πλήρωσαν ένα ή και περισσότερα εξάμηνα ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανασφάλιστοι. Επιπλέον, η υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών στον ΟΓΑ καθυστερεί ένα εξάμηνο και οι πολίτες αυτοί παραμένουν ανασφάλιστοι παρόλο που είναι διατεθειμένοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

«Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ», όπως υπογραμμίζουν, «πρέπει να υπάρξει: α) παράταση χρόνου καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και β) δυνατότητα ρύθμισης από το πρώτο ασφαλιστικό εξάμηνο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους αυτούς να ρυθμίσουν το χρέος τους και να πληρώνουν κάθε μήνα ένα ποσό ώστε σε σύντομο χρόνο να εξοφλήσουν του χρέος τους, με το αίτημα της ρύθμισης, να εκτελείται σε σύντομο χρονικό διάστημα  και με την καταβολή της 1ης δόσης να ξεκινά και πάλι η ασφάλιση τους».

Όπως αναφέρουν  οι Βουλευτές, προκειμένου να μην μένει κανείς ασφαλισμένος του ΟΓΑ χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που προσωρινά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, ζητούν να υπάρξει παράταση του χρόνου πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και την εφαρμογή προγράμματος ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ.

Την παρέμβαση κατέθεσαν από  κοινού και οι Βουλευτές Κορινθίας, κ Κ. Κόλλιας Πιερίας, κ. Κ. Κουκοδήμος, Β΄ Αθήνας, κ. Θ. Κουτσογιαννόπουλος, Γρεβενών, κ. Τ. Κοψαχείλης, Φλώρινας κ. Ευ. Κωνσταντινίδης, Λακωνίας, κ. Φ. Πατριανακου, Σερρών, κ. Θ. Λεονταρίδης, Κοζάνης, κ. Μ. Παπαδοπουλος, Καβάλας,  κ. Γ. Πασχαλίδης, Άρτας, κ. Γ. Στύλιος,  Δωδεκανήσου κ. Β. Υψηλάντης και Λευκάδας κ. Θ. Σολδάτος.

Το ελληνικό κρασί κατακτά την αγορά της Βόρειας Αμερικής


Πριν λίγες ημέρες η σημαντικότερη εφημερίδα των ΗΠΑ, οι New York Times παρότρυναν τους αναγνώστες τους να αφήσουν το Pinot Grigio που αποτελεί τη Νο 2 πιο δημοφιλή λευκή ποικιλία στις ΗΠΑ για ένα Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο ή Ροδίτη. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, «όσο απίστευτη και αν φαντάζει η δήλωση αυτή, έχει να κάνει με το στοχευμένο πρόγραμμα που υλοποιούν εδώ και χρόνια ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και οι Έλληνες οινοπαραγωγοί.» 

Το 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού αυξήθηκαν περισσότερο από 37% στις ΗΠΑ ενώ σημαντικές Αμερικανικές και Καναδικές εταιρείες εισαγωγής συμπεριλαμβάνουν πλέον ελληνικά κρασιά στα χαρτοφυλάκιά τους. Τέλος, λόγω της αναμφισβήτητης υποστήριξης του ελληνικού κρασιού από την κοινότητα των οινοχόων της Βορείου Αμερικής η παρουσία του ελληνικού κρασιού στην mainstream εστίαση έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον η Ελλάδα για 3η συνεχή χρονιά παρουσιάζεται ως ξεχωριστή οντότητα στην ετήσια δημοσκόπηση που πραγματοποιεί το οινικό περιοδικό Wine ΝΑΔ Spirits. 

Στο πλαίσιο του generic προγράμματος προβολής των New Wines of Greece που υλοποιούν από κοινού η ΕΔΟΑΟ και ο ΟΠΕ και που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ελλάδα στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου, μια σειρά σημαντικότατων εκδηλώσεων ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν γευστικές δοκιμές, VIP οινικά δείπνα, σεμινάρια, in store promotions, συμμετοχή σε εκθέσεις, συνέδρια και φεστιβάλ. Επιπλέον, οι δράσεις αυτές ενισχύθηκαν μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαφημιστικών καταχωρήσεων σε αμερικανικά και καναδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως τα Food & Wine, Wine & Spirits, Food & Drink, Wine Spectator, Wine Enthusiast, Bon Appetit, Snooth, Eater, Urbandaddy αλλά και μέσα από την επίσκεψη ομάδας 21 Masters of Wine στη χώρα μας κατά το μήνα Απρίλιο. 

Ειδικότερα, από 13 έως 23 Μαϊου υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ετήσιου Road Show με την παρουσία Ελλήνων οινοπαραγωγών και των αντιπροσώπων τους. Ο ΟΠΕ και η ΕΔΟΑΟ για την αποτελεσματική και βέλτιστη υλοποίηση αυτών των δράσεων έχουν επιστρατεύσει ομάδα ελλήνων sommeliers, τον μοναδικό Έλληνα Master of Wine, κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη, αλλά και την κα Σοφία Πέρπερα, Διευθύντρια του Γραφείου Οίνου της Βορείου Αμερικής, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του generic προγράμματος της ΚΟΑ που υλοποιεί η ΕΔΟΑΟ και ο ΟΠΕ, η οποία, μαζί με τους συνεργάτες της, ανέλαβε το συντονισμό και υποστήριξη των δράσεων. Οι εκδηλώσεις του Road Show ξεκίνησαν με γευστική δοκιμή και γεύμα σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες της αγοράς του Τορόντο. 

Ακολούθησε ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο και γευστική δοκιμή για διευθυντές καταστημάτων του μονοπωλείου της πολιτείας του Quebec, SAQ, με ομιλήτρια διάσημη δημοσιογράφο και οινοχόο και τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων οινοπαραγωγών και γευστική δοκιμή προς δημοσιογράφους και εκπροσώπους της οινικής αγοράς στο Μόντρεαλ. 

Η εκδήλωση των New Wines of Greece στο Μόντρεαλ αποτέλεσε το αποκορύφωμα ενός μήνα εκδηλώσεων αφιερωμένες στο ελληνικό κρασί, που διοργανώθηκαν από κοινού από το κυβερνητικό μονοπώλειο SAQ, την ΕΔΟΑΟ και τον ΟΠΕ και περιελάμβανε in store promotions σε περισσότερα από 90 καταστήματα, γευστικές δοκιμές στα καταστήματα αυτά, καταχωρήσεις στον εξειδικευμένο Τύπο, επίσκεψη των αγοραστών κρασιού στους ελληνικούς αμπελώνες κ.α. Επόμενος σταθμός η Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή και τελικός προορισμός η Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή και γεύμα προς δημοσιογράφους και επαγγελματίες . Η προσέλευση σε όλες τις εκδηλώσεις του Road Show ήταν ιδιαίτερα υψηλή, και αξίζει να σημειωθεί η παρουσία κορυφαίων εντύπων του οινικού και γαστρονομικού Τύπου όπως τα Wine Spectator, Wine and Spirits, Food and Wine και Wine Enthusiast. Την εβδομάδα από 30 Μαϊου έως 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη 15 Αμερικανών και Καναδών αγοραστών οίνου στους ελληνικούς αμπελώνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κορυφαίους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ από περίπου 100 οινοποιεία της χώρας μας ενώ ταξίδεψαν στην Σαντορίνη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. 

Οι 15 επαγγελματίες επέστρεψαν ενθουσιασμένοι από την οινική τους εμπειρία δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να προσθέσουν ελληνικά κρασιά στις λίστες τους. Από 6 έως 8 Ιουνίου τα New Wines of Greece συμμετείχαν ενεργά στο 6ο συνέδριο των Wine Bloggers που έλαβε χώρα στο Penticton British Columbia και στο οποίο παρευρέθησαν περίπου 250 bloggers από τη Βόρειο Αμερική. Η ελληνική συμμετοχή περιελάμβανε μεταξύ άλλων, την αποκλειστική διάθεση ελληνικών οίνων κατά τη διάρκεια δεξίωσης που προηγήθηκε του gala βράβευσης των καλύτερων οινικών blogs της χρονιάς. Από 10 έως 12 Ιουνίου τα New Wines of Greece πρωταγωνίστησαν στην ιδρυτική πρωτοβουλία και 1ο ετήσιο συνέδριο Menus of Change που διοργανώθηκε από κοινού από το Culinary Institute of America και το Harvard School of Public Health. Ο τίτλος του συνεδρίου είχε τίτλο : The Business of Healthy, Sustainable and Delicious Food Choices. Τέλος από 13 έως 16 Ιουνίου τα New Wines of Greece συμμετείχαν όπως κάθε χρόνο στην έκθεση γαστρονομίας και ποτών Food and Wine Classic που έλαβε χώρα στο Άσπεν στο Κολοράντο. 

Η έκθεση αυτή συγκεντρώνει κάποιους από τους σημαντικότερους trend setters του χώρου της γαστρονομίας και του κρασιού στις ΗΠΑ, όπως αγοραστές αλυσίδων εστιατορίων ή σημείων λιανικής, δημοσιογράφους, celebrity chefs, tv personalities καθώς και 5000 καταναλωτές υψηλών εισοδημάτων οι οποίοι δεν διστάζουν να καταβάλουν το ασυνήθιστα υψηλό εισιτήριο εισόδου στην έκθεση, που ξεπερνά τα 1200 δολλάρια. 

Τα New Wines of Greece συμμετέχουν επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Society of Wine Educators και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ένωσης Guild of Sommeliers. Έχουν αναλάβει επίσης τη διοργάνωση 5 εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς τους διευθυντές των καταστημάτων του μονοπωλείου LCBO στο Οντάριο. Ο ΟΠΕ και η ΕΔΟΑΟ προσβλέπουν στη συνέχιση της εντατικής προσπάθειας προβολής του Ελληνικού Κρασιού στην αγορά των Η.Π.Α. και τον επόμενο χρόνο, με συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις.
Enhanced by Zemanta

Θεσσαλονίκη: Η βροχή και το χαλάζι "λάβωσε" τους παραγωγούς ροδάκινου και κερασιού της Β. Ελλάδας.

Μειωμένες αναμένονται οι εξαγωγές κομπόστας για φέτος


Τις «πληγές» που άφησαν πίσω τους η βροχή και το χαλάζι της περασμένης περιόδου μετρούν οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, που εμφανώς προβληματισμένοι από τις κλιματικές αλλαγές και τα «τερτίπια» του καιρού προβλέπουν δύσκολο χειμώνα καθώς η σοδειά τους έχει αποδεκατιστεί, όπως λένε.

Από την άλλη πλευρά, έμποροι και βιομήχανοι, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους, τηρούν στάση αναμονής και εκτιμούν πως, τελικά, κανένας πελάτης τους δεν θα μείνει «ξεκρέμαστος».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου «σκιαγραφεί» την κατάσταση. «Βγάζαμε - λέει - 280.000 τόνους. Φέτος, συνυπολογιζομένων και των αποθεμάτων θα κυμανθούμε περίπου στους 200.000.

Υπολογίζουμε ότι, 25 με 30% θα είναι μειωμένες οι εξαγωγές κομπόστας σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο».

Στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει «μερίδιο» της διεθνούς αγοράς κομπόστας ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου εξηγεί πως αυτό «έχει να κάνει με έναν συνδυασμό των παραγωγικών δυνατοτήτων των ανταγωνιστών μας».

«Αυτό - τονίζει - σημαίνει ότι πρέπει να δούμε πώς θα πάει η παραγωγή σε Κίνα, Αμερική, Ισπανία τώρα και πώς θα πάει η παραγωγή τον χειμώνα στο Νότιο Ημισφαίριο. Στο μεν Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε λίγο πολύ μια εικόνα. Ειδικότερα, στην Ισπανία, υπάρχει μεν παραγωγή, όμως υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, οπότε δύσκολα θα αυξηθεί η παραγωγή. Στην Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία αύξησης των εξαγωγών για την ώρα, ενώ στην Αμερική υπάρχει ισορροπία σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δυσκολίες μας θα είναι μεγάλες, αλλά ευτυχώς όχι πάρα πολύ. Φοβόμαστε τον ανταγωνισμό και την απώλεια μεριδίου της αγοράς, αλλά ο φόβος αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος».

Στο μεταξύ, ενώ περί τα τέλη Μαΐου οι Βορειοελλαδίτες ροδακινοπαραγωγοί δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι περιμένουν μειωμένη παραγωγή έως και 50% στο συμπύρηνο ροδάκινο, τα πράγματα, σήμερα, έχουν αλλάξει άρδην, αφού το χαλάζι τους «κατέστρεψε», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ζημιά που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ έπαθε ο ροδακινοπαραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος από το νομό Ημαθίας, σύμφωνα με τον οποίο «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ - που θα τις πάρουμε ένας Θεός ξέρει πότε - δεν φτάνουν όχι μόνο για να φάμε, αλλά ούτε και για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε γεωπόνους και ασφαλιστικούς οργανισμούς».

«Η γυναίκα μου, όταν έπεφτε το χαλάζι ανησυχούσε για τη σκεπή του σπιτιού και το αυτοκίνητο που καταστράφηκε κι εγώ σκεφτόμουν τι θα βρω στο χωράφι.

Καταστραφήκαμε...» επισημαίνει.

Την ίδια μοίρα φαίνεται να έχουν οι περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί στο νομό Ημαθίας και, όπως φαίνεται, τα μόνα ροδάκινα που «σώθηκαν» ήταν αυτά που οι παραγωγοί φρόντισαν να σκεπάσουν με αντιχαλαζικό δίχτυ, το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 1000 έως και 2000 ευρώ ανά στρέμμα.

Σε ό,τι αφορά το κεράσι, ενώ οι παραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις όψιμες ποικιλίες, οι άσχημες καιρικές συνθήκες τις κατέστρεψαν και αυτές - και, μάλιστα, όχι μόνο τον καρπό, αλλά και τα «μάτια» στα δέντρα. «Όχι μόνο καταστραφήκαμε φέτος, αλλά για τα επόμενα τρία χρόνια είναι αμφίβολο εάν τα δέντρα θα μας δώσουν κεράσι. Και εάν το κάνουν, κανείς δεν ξέρει την ποιότητά τους» αναφέρει ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος, σύμφωνα με τον οποίο οι κερασοπαραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στον αντίποδα, καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στη Λάρισα, αφού, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κερασοπαραγωγός Γιώργος Ζεϊκος, η παραγωγή των όψιμων ποικιλιών είναι ικανοποιητική και «πάμε καλά». Σε ό,τι αφορά την τιμή, ίδιος εκτιμά πως όπως όλα δείχνουν, κυμαίνεται στα 2 με 2,5 ευρώ το κιλό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...