Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ξανά συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ

Μετά από, σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, επανέρχονται στο προσκήνιο τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ με στόχο την πώληση ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε συνεταιριστική βάση και θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές. 
 
Μια προσπάθεια που έχει πλέον την στήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ (η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση) και ευελπιστεί στην στήριξη της πολιτείας καθώς η οικονομική κρίση, οδηγεί πάλι, στις ρίζες.
 
Ύστερα από μια περίοδο άνθησης την δεκαετία του '90, οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί που είχαν φτάσει να έχουν περισσότερα από 250 σούπερ μάρκετ, "βούλιαξαν" στον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών σούπερ μάρκετ και στις εγγενείς τους δυσκολίες (κακοδιαχείριση, έλλειψη στελεχών εσωτερικούς ανταγωνισμούς, κομματικοποίηση κλπ)

Αποζημίωση των αγροτών ζητά η ΕΑΣΙ

Με υπόμνημά της προς τον ΕΛΓΑ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, θέτει θέμα εξεύρεσης λύσης για την αποζημίωση των αγροτών του Νομού που έχουν πληγεί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της απέστειλε υπόμνημα στον ΕΛΓΑ, στο οποίο τονίζει ότι «οι παραγωγοί μηδικής και αραβοσίτου βρίσκονται σε απόγνωση δεδομένου του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής αλλά παράλληλα η παραγωγή αραβοσίτου έχει καταστραφεί ολοσχερώς δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή είναι υψηλές και ο αραβόσιτος έχει φυτρώσει».
 
Η Ε.Α.Σ.Ι., σημειώνει επίσης ότι η περίοδος συγκομιδής για τον αραβόσιτο έχει λήξει στις 15 Νοεμβρίου 2010 με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση της παραγωγής τους. Ο λόγος της μη εμπρόθεσμης αίτησης – προσθέτει – είναι ότι στην περιοχή μας, λόγω των καιρικών συνθηκών η συγκομιδή γινόταν και κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αλλά τώρα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

Συνάντηση Φ.Φίλιου με αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού

Με αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού συναντήθηκε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».
 
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων μετέφεραν στον κ. Φίλιο την ανησυχία τους για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας υπογραμμίζοντας ότι η φημολογία για την ιδιωτικοποίησή της δεν βοηθά ούτε την επιχείρηση, ούτε τους παραγωγούς.
 
Ο κ. Φίλιος κατέθεσε τις απόψεις του και με την ολοκλήρωση της συζήτησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» είναι συνδεδεμένη με την πορεία της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και την οικονομική ευμάρεια της περιοχής. Είναι συνδεδεμένη με την φέτα, η οποία μετά από πολυετείς δικαστικές περιπέτειες κατοχυρώθηκε στην Κοινότητα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης. 
 
Οι συνεχείς συζητήσεις των τελευταίων μηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και οι πληροφορίες που διαρρέουν για ιδιωτικοποίηση της μονάδας, πλήττουν το κύρος της ίδιας και έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου.Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαριστούν άμεσα οι προθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και σημειώνουμε ότι κάθε προσπάθεια πώλησης της Δωδώνης θα βρει αντίθετο το σύνολο των Ηπειρωτών. 
 
Η «Δωδώνη» είναι ταυτισμένη με την τοπική οικονομία, με τα ποιοτικά προϊόντα και με την στήριξη των κτηνοτρόφων. Ανήκει στην Ήπειρο και στην Ήπειρο πρέπει να παραμείνει.Είναι απαραίτητο τα συναρμόδια υπουργεία να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου επί των προτάσεων των παραγωγών και προς την κατεύθυνση αυτή μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες θα συμβάλλουμε από την πλευρά μας για την επίλυση του ζητήματος».

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η τύχη της “Δωδώνης” είναι στα χέρια των συνεταιρισμών

Η τύχη της “Δωδώνης” είναι στα χέρια των συνεταιρισμών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής μέσω του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη
 
“Είναι η ώρα των μεγάλων προκλήσεων για τους έλληνες συνεταιριστές να αναλάβουν την τύχη των συνεταιρισμών στα χέρια τους και να μην αναζητούν πάντα σε κάποιον άλλον την ευθύνη για τη λειτουργία τους”.
 
Την απάντηση αυτή έδωσε χθες από τη Βουλή ο κ. Σαχινίδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη σχετικά με την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη” και την έντονη φημολογία σχετικά με την πώληση της εταιρείας.
 
Ποιο ήταν το επιχείρημα της κυβέρνησης; Ότι οι περιορισμένες αντοχές που επέδειξε πρόσφατα η ΑΤΕ υποχρεώνουν την τράπεζα να υπηρετήσει απαρέγκλιτα το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να αποσυρθεί από δραστηριότητες που δεν έχουν αμιγώς χρηματοοικονομικό χαρακτήρα.
 
Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε ότι, με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η ΑΤΕ οφείλει να μειώσει το ενεργητικό και το κόστος λειτουργίας αλλά και να επαναξιολογήσει τις υφιστάμενες δαπάνες. “Αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την υγεία της Αγροτικής. 
 
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά από κει και πέρα θα πρέπει και η ΑΤΕ να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των συμμετοχών της” είπε χαρακτηριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...