Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

«Σκορδαλιά χωρίς σκόδρο» στην Καρίτσα Πιερίας

Έκπληκτοι παρατηρούμε καθημερινά τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και στον αγροτικό τομέα, αλλά όπως φαίνεται όλα τα ξεπερνά η πραγματικότητα, όπως λειτούργησε το Σάββατο, 17/9/2011, στην Καρίτσα, στην Γιορτή του Αγρότη.

Οι οργανωτές πέτυχαν να οργανώσουν Γιορτή του Αγρότη, χωρίς χαιρετισμό από τους οργανωμένους συλλογικούς φορείς των αγροτών, παρά το ότι παρίσταντο στην εκδήλωση των εγκαινίων, από ότι διαπιστώσαμε.

Αν οι εκθέσεις και τα πανηγύρια (και οι Γιορτές) είναι χώροι επιτάχυνσης των οικονομικών πράξεων και επαφών, όπως τα συνέδρια είναι χώροι επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων, τότε φαίνεται ότι οι οργανωτές της Γιορτής του Αγρότη εκτιμούν ότι μπορούν να ανατρέψουν τις προβλέψεις της μελέτης «Ελλάδα 10 χρόνια μετά» που εκπόνησε ο ΣΕΒ με την ΕΕΤ, και όπου επισημαίνουν ότι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης της Ελλάδος μπορούν να προέλθουν από τον τουρισμό, την γεωργία και την βιομηχανία τροφίμων (ίσως και μερικών άλλων δευτερευόντως).

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, στην βάση του θρόνου των αρχαίων θεών, προφανώς προετοιμάζει μια πολύ μεγαλύτερη και αξιολογότερη προβολή του αγροτικού κόσμου και της συμβολής του στην τοπική ανάπτυξη, αφού ακόμα και στην κατ’ όνομα «Γιορτή του Αγρότη» δεν προέβλεψε ότι θα έπρεπε να χαιρετίσουν οι Αγρότες, οι οργανωμένοι σύλλογοι των αγροτών, οι εκπρόσωποι του αγροτικού παραγωγικού μηχανισμού.

«Παρηγοριά στον εύρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» απετέλεσαν οι συνεχείς και πυκνές αναφορές όσων χαιρέτισαν στην έναρξη της εκδήλωσης, που μίλησαν «για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες». Ιδιαίτερα σωστή ήταν η βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, που αναφέρθηκε ότι οι πυλώνες ανάπτυξης της Πιερίας είναι ο τουρισμός και η αγροτική δραστηριότητα, εκφράζοντας την πίστη της στην δραστηριότητα της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της νεοσύστατης Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, η οποία μάλιστα διεκδικεί την ανάληψη της διοργάνωσης του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών για όλη την Πιερία. Η βουλευτής κα Λ. Αμμανατίδου έθιξε ακροθιγώς την ανάγκη της δραστηριοποίησης των Νέων Αγροτών, ενώ ο Υφυπουργός κ. Ι. Δριβελέγκας τόνισε το πετυχημένο έργο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, την αναγνώριση του και την υποβοήθηση του έργου της ΠΕΝΑ μέσω συμβολικής χρηματοδοτικής στήριξης.

Ήταν εκκωφαντικός ο παντελής αποκλεισμός της όποιας φωνής των οργανωμένων αγροτών, ακόμα και των συμμετεχόντων στην κοινωνία με θεσμικό ρόλο, από την «Γιορτή του Αγρότη», και αυτών που συμμετέχουν στην οικονομική πραγματικότητα ως συνεταιρισμοί και Ενώσεις συνεταιρισμών.

Φοβόμαστε την επέκταση της σκέψης ότι θα μπορούσαν να οργανώνονται γιορτές χωρίς εορτάζοντες, και πολιτική χωρίς πολίτες.

Η εφευρετικότητα των οργανωτών στο μέλλον εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πετύχει Γιορτή του Αγρότη χωρίς αγρότες, ίσως και τοπική οικονομία χωρίς αγροτικό τομέα, ή, γιατί όχι, και διατροφή χωρίς τρόφιμα. Όπως ακριβώς η τεχνολογία προσφέρει σήμερα σκορδαλιά χωρίς σκόρδα (ούτε καν κινέζικα).
Για την προσπάθεια αποτύπωσης των συναισθημάτων , Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Study visit-Επισκέψεις μελέτης οργανώνουν μόνοι τους οι Νέοι Αγρότες

Την πλήρη σχεδόν απουσία υποστηρικτικών μηχανισμών αισθάνονται οι Νέοι Αγρότες, ενώ γύρω τους όλα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και συμβαίνουν ραγδαίες μεταβολές στο αγροτικό επαγγελματικό περιβάλλον (φυσικό, οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό κλπ).

Μέχρι σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών προσπαθεί με πλήρη απουσία οικονομικής στήριξης να καλύψει μέρος του κενού ενημέρωσης με επισκέψεις μελέτης (study visit), αν και πιστεύει ότι χρειάζονται πολλές και συντονισμένες επισκέψεις μάθησης (learning visit).

Η ΠΕΝΑ έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις μελέτης στην Βουλγαρία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο και πρόσφατα στην Τουρκία, με την ευκαιρία του Πανελλήνιου Συνεδρίου της. Έτσι πριν αρχίσει το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, για όσους ήθελαν οργανώθηκε, και με πρόσθετη δαπάνη που κάλυψαν οι Νέοι Αγρότες που επιθυμούσαν, επίσκεψη στην Αγροτική Τουρκία και να ενημερωθούν για τις εκεί συνθήκες στον αγροτικό τομέα.

Κατ αρχήν έκανε εντύπωση ότι μια ναυτιλιακή μεταφορική εταιρία πρόσφερε την μετάβαση και επιστροφή μόνο με 9 € ανά άτομο, ενώ για άλλες η μετάβαση και επιστροφή στην Σμύρνη έφθανε στα 35€.

Μετά από αναποτελεσματικές επικοινωνίες με το Ελληνικό Προξενείο στην Σμύρνη, το ταξιδιωτικό γραφείο EgeBirlik (εκπρόσωπος ο κ. Λορέντζο Αργέντη) μας έφερε σε επαφή με το Αγροτικό Επιμελητήριο της Σμύρνης (πρόεδρος κ. Sedat KOSE), με το Αγροτικό Επιμελητήριο του Μεντερές (πρόεδρος κ. Kadir TELLI) και με το Βιοτεχνικό-Εμπορικό Επιμελητήριο του Τσεσμέ (πρόεδρος ο κ. Mustafa CENGER).

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων μας συνόδευσαν σε όλη την επίσκεψη σε θερμοκήπια και συσκευαστήρια, ενώ ο τοπικός (η Σμύρνη έχει 4.000.000 κατοίκους) τύπος, τα κανάλια, καθώς και το αγροτικό κανάλι, που ήρθε από την Άγκυρα, ήταν μαζί μας.

Εντύπωση προκάλεσε η πρόσκληση για φιλοξενία ομάδας Νέων Αγροτών για πέντε ημέρες (24-27 Νοε 2011) στην Αγροτική Έκθεση της Ανταλυα, από την οργανώτρια Platform, η οποία ήρθε να μας βρει για να μας προσφέρει τη δωρεάν φιλοξενία.

Τα επιδειχθέντα αγροκτήματα, θερμοκήπια και συσκευαστήρια λαχανικών, φρούτων και ανθέων, φαίνονταν εφάμιλλα των γνωστών στους επισκέπτες αντιστοίχων εγκαταστάσεων, ενώ ακόμα και εξαγωγικές τους επιχειρήσεις πιστοποιούνται και ελέγχονται από ελληνικές (όπως η Agrolab) και άλλες.

Μάθαμε ότι στην Τουρκία υπάρχουν και δραστηριοποιούνται Ενώσεις Νέων Αγροτών, με τις οποίες θα επιδιώξει η ΠΕΝΑ στο μέλλον να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανταλλαγών, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απλή αλλά αποτελεσματική λειτουργία των Αγροτικών Επιμελητηρίων, για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Επισημάνθηκε από τουρκικής πλευράς η επιθυμία να διευρυνθούν οι εμπορικές ανταλλαγές αγροτικών προϊόντων, ιδίως για την κάλυψη των αναγκών των κοντινών περιοχών-νησιών. Η επιθυμία αυτή επισημάνθηκε και από ελληνικής πλευράς σε δημοσιεύματα στον τοπικό Χιώτικο τύπου, που αναζητούν τρόπους η Χίος να γίνει εμπορική η πύλη εισόδου προς τα νησιά, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πολλοί Τούρκοι κάνουν διακοπές στην Χίο και όπως μάθαμε λίγες μέρες πριν στην Χίο έκαναν διακοπές περίπου 3.000 Τούρκοι επισκέπτες (συνεπίπτανε γιορτές τους).

Η ΠΕΝΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Β. Γιαννόπουλος αναζητεί ευκαιρίες για να οργανώσει Επισκέψεις Μελέτης στην Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ και ΗΠΑ, ή/& αλλού.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...