Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Έκθεση ελληνικών τροφίμων “AGROTIERRA 2013” στο Σύνταγμα

Σ’ ένα να μικρό, γόνιμο… αγρό στην «καρδιά» της Αθήνας, στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα με ποιοτικά αγρο-διατροφικά προϊόντα, φιλοδοξεί  να εξελιχθεί η έκθεση ελληνικών  τροφίμων “AGROTIERRA 2013”, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου. 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν προϊόντα συνεταιριστικών  οργανώσεων με σύγχρονη επιχειρηματική λειτουργία και παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και μια πλούσια γκάμα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, γάλα, μέλι, αλλαντικά, προϊόντα ζωικής αλλά και φυτικής προελεύσεως, μα πάνω απ’ όλα… ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

H Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κόντρα  στις αντιξοότητες και το αρνητικό  κλίμα της εποχής, αποφάσισε να  κινηθεί αποφασιστικά, στηρίζοντας  πράξεις εξωστρέφειας, μέσω της  διοργάνωσης μίας σειράς εκθέσεων, υπό τον γενικό τίτλο: “AGROTIERRA 2013.”

Η εκκίνηση δίνεται την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στον Εκθεσιακό χώρο του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα, ενώ οι επισκέπτες από όλη την Αθήνα αλλά και την επαρχία, αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών.

Σκοπός της έκθεσης είναι  η ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η προώθηση στο αθηναϊκό κοινό της ελληνικής περιφέρειας ως γαστρονομικού τουριστικού προορισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σοφοκλής Μπονοτάκης, τηλ.: 6909909500

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ για την προβολή του οινικού πλούτου


Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται για μια ακόμα χρονιά η εκδήλωση ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ 2013 , ένας σημαντικός θεσμός που είναι αφιερωμένος στην προβολή του οινικού πλούτου της περιοχής και στη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο, μία από τις καλύτερες και πιο δυναμικές ερυθρές ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή των κρασιών που παράγονται στη... Νεμέα, η ανάδειξη της αξίας και της φήμης που τα συνοδεύει και η ενίσχυση του οινοτουρισμού στην περιοχή.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αμπελώνες, και τα οινοποιεία που θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το τριήμερο, να δοκιμάσουν τα φημισμένα κρασιά των οινοπαραγωγών της περιοχής και να γνωρίσουν τον τρόπο οινοποίησής τους. Ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ίδια την πόλη μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα έχουν άξονα τον πολιτισμό του κρασιού αλλά και τη σπουδαία αρχαιολογική παράδοση της περιοχής.

Οι γιορτές διοργανώνονται από τον Δήμο Νεμέας, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

Ομιλία του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στις εκδηλώσεις «Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στέλεχος του Τομέα Αγροτικής  Πολιτικής και τέως Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, θα εκπροσωπήσει τη Δημοκρατική Αριστερά και θα απευθύνει χαιρετισμό στις τριήμερες εκδηλώσεις «Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας», οι οποίες φέτος είναι αφιερωμένες στον οινικό τουρισμό.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού:

 Η Δημοκρατική Αριστερά  δεν θα μπορούσε να απουσιάζει  από τις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», καθώς ο οινικός τουρισμός έχει τις δυνατότητες να συμβάλλει αποφασιστικά στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας με παρούσα την οικονομική κρίση. Στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ο οινικός τουρισμός έχει θετική επίδραση με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, με την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των οινοποιών.
Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με πολλά πλεονεκτήματα. Η Πελοπόννησος έχει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή κρασιού και στην συνολική έκταση των αμπελώνων  στην Ελλάδα. Οργανωμένα οινοποιεία παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά όπως είναι το κρασί ΝΕΜΕΑΣ ΠΟΠ και η ποικιλία Αγιωργίτικο.  Με συντονισμένες προσπάθειες από την Αυτοδιοίκηση, τους οινοποιούς, τους ξενοδόχους και όλους τους φορείς ο οινικός τουρισμός μπορεί ν' αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην περιοχή και να συμβάλλει στην αύξηση των επισκεπτών και κατ' επέκταση στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου.
Στις μέρες  μας ο τουρισμός της υπαίθρου και ιδιαίτερα ο οινικός τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης στους κατοίκους της υπαίθρου διαφοροποιώντας και ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα. Ο οινικός τουρισμός προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει μία διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης και να επισκεφθεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά συνοδευόμενα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισμούς. Συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές και προσδίδει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποφέροντας σημαντικά οφέλη στις οινοποιητικές επιχειρήσεις καθώς και στις άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Θέτει ταυτόχρονα τις βάσεις για συνέχιση της καλλιέργειας σημαντικών εκτάσεων ενισχύοντας τα εισοδήματα των παραγωγών.


Την περίοδο αυτή η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε., καταρτίζουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.  Όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, δείξαμε έμπρακτα τη στήριξη μας στον αγροτουρισμό, τόσο στην τρέχουσα περίοδο, όσο και στο σχεδιασμό της επόμενης περιόδου. Σήμερα, η δικομματική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει εκείνα τα μέτρα και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα δώσουν την αναγκαία ώθηση για την ουσιαστική ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού και την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω και του οινικού τουρισμού.
Κυρίες και  κύριοι,
Πρέπει άμεσα  να οικοδομηθεί ένα νέο υγιές  παραγωγικό μοντέλο με πυρήνα την  πραγματική οικονομία, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τόσο σε φυσικό πλούτο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο οινικός τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή με δεδομένο μάλιστα ότι και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σημαντικοί πόροι για την ελληνική γεωργία.
Απαιτείται βέβαια αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων  που αντιμετωπίζει ο τομέας και  συνδέονται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην χώρα.  Απαιτείται κυρίως άμεσα τροποποίηση και ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Στόχος μας  είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Από ένα καταναλωτικό σε ένα υγιές  παραγωγικό μοντέλο. Με την ουσιαστική δική σας συμβολή.
Με αυτές τις  σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας.


Παρέμβαση στη Βουλή για ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες στην Καβάλα

Το θέμα των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από έντονη χαλαζόπτωση σε δεντροκαλλιέργειες της Πετροπηγής Νέστου στην Καβάλα, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Με Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνεται:

«Μεγάλες καταστροφές προξένησε η έντονη χαλαζόπτωση του Ιούνη στις δενδροκαλλιέργειες (αμπέλια, ακτινίδια, ελιές) της περιοχής Νέστου στην ΠΕ Καβάλας με επίκεντρο το χωριό Πετροπηγή. Η χαλαζόπτωση που έπληξε ιδιαίτερα τα χωριά της περιοχής σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων, προκάλεσε ζημιές, τόσο στην αναμενόμενη παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής και για τα επόμενα δύο χρόνια. Η διαδικασία καταγραφής, εκτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων εξελίσσεται με μεγάλη βραδύτητα και με όσα ισχύουν σήμερα (Κανονισμός αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ), δεν πρόκειται οι καλλιεργητές της περιοχής να αποζημιωθούν για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και αυτό είναι άδικο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: «Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που έγιναν στις αγροτικές καλλιέργειες και να εξασφαλιστεί άμεσα, από τον ΕΛΓΑ, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν για την αναμενόμενη παραγωγή και για το φυτικό κεφάλαιο; Από πόσους αγρότες της περιοχής έγιναν δεκτές δηλώσεις ζημιάς και πόσες από αυτές εξετάστηκαν; Αν προβλέπεται έγκαιρη τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών και του φυτικού κεφαλαίου;».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...