Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά εντόπισε η Greenpeace στην Ελλάδα [πίνακας]

Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνίσταται από γιατρούς για την καλή υγεία, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβή. Οπως σε αυτές που εντόπισε η Greenpeace, κάνοντας ελέγχους στην ελληνική αγορά. Σε αυτούς βρήκε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ευρείας κατανάλωσης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις.

Συγκεκριμένα έγιναν αναλύσεις σε μικρό αριθμό δειγμάτων- 34 δείγματα 11 λαχανικών και φρούτων. Σε αυτά βρέθηκαν ίχνη από 32 φυτοφάρμακα, πολλά από αυτά είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανάμεσά τους είναι ουσίες που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις ή μπορούν να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι εξαιρετικά τοξικές (δείτε αναλυτικά τη λίστα).

Επειτα από αυτό η Greenpeace ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα.

Enhanced by Zemanta

Μειώνει ο ΕΛΓΑ τα τέλη επανεκτίμησης, που επιβαρύνουν τον αγρότη

Τη μείωση, σε ποσοστό 50%, των τελών επανεκτίμησης, που πληρώνουν οι παραγωγοί, όταν υποβάλλουν ένσταση επί των πορισμάτων ζημιάς για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και την οικονομική διευκόλυνση των ασφαλισμένων αγροτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην παραπάνω απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις διαχρονικές δίκαιες διαμαρτυρίες των παραγωγών, οι οποίοι, όταν επιθυμούσαν την επανεκτίμηση των ζημιών τους, καλούνταν να πληρώσουν τέλη επανεκτίμησης, τα οποία θεωρούσαν πολύ υψηλά (διπλάσια από τα τέλη εκτίμησης).

Με την ίδια απόφαση:

Μειώνεται το τέλος εκτίμησης για τα σιτηρά από 1 ευρώ/στρέμμα σε 0,5 ευρώ/στρέμμα, εξαιτίας της ευκολίας της πραγματογνωμοσύνης και της χαμηλής ασφαλιζόμενης αξίας των σιτηρών.
Μειώνεται το τέλος εκτίμησης για τα ακτινίδια κατά 2-3 ευρώ/στρέμμα, αναλόγως με την πυκνότητα φύτευσης.
Το τέλος εκτίμησης των ζημιών στα κηπευτικά αυξάνεται από 1 ευρώ/στρέμμα σε 2 ευρώ/στρέμμα, εξαιτίας του αυξημένου βαθμού δυσκολίας της πραγματογνωμοσύνης (συνεχής παρακολούθηση της ζημιωθείσας καλλιέργειας, δεύτερη εκτίμηση) και της υψηλής ασφαλιζόμενης αξίας των προϊόντων αυτών.
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Γιορτή Αγρότη στην Τρίγλια Χαλκιδικής

Την Τετάρτη, 24 Ιουλ 2013, στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής ξεκινά η Γιορτή του Αγρότη 2013, μέχρι Σάββατο, 27/7/2013, που οργανώνει ο Δήμος Προποντίδος, ΔΔ Ν. Τρίγλιας. 

Στον τέταρτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδος, την Χαλκιδική, οι Νέοι Αγρότες Χαλκιδικής, επέλεξαν για να προβάλουν, μέσα στην ένταση των θερινών αγροτικών εργασιών, την ανάγκη συνολικής τοπικής ανάπτυξης, τόσο του τουρισμού, όσο και τον αγροτικό τομέα, αλλά και όλες τις αναγκαίες δεξιότητες, ώστε η τοπική αγροτική κυρίως κοινωνία της Χαλκιδικής, να αναπτύσσεται με αυτάρκεια και βιωσιμότητα. 

Με την ολιστκή αυτή κοινωνική & οικονομική προσέγγιση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης νέων Αγροτών Χαλκιδικής, κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, οι Νέοι Αγρότες θέλουν να τονίσουν την ανάγκη, μαζί με τα γραφεία προώθησης τουρισμού μιας περιοχής, μαζί με τα γραφεία προσέλκυσης επενδύσεων μιας περιοχής, να δημιουργηθούν και γραφεία προσέλκυσης δεξιοτήτων.

Δεξιοτήτων τόσο αγροτικών (για να γίνει κάποιος νέος αγρότης, ενοικίαση γης, εξεύρεση κατοικίας, φημισμένα προϊόντα, καλάθι περιφέρειας, υπάρχουσες δομές, καλλιεργητικές πρακτικές, αγροτική εκπαίδευση, αγροτικές συμβουλές κλπ), όσο και δασκάλων ξένων γλωσσών για τα παιδιά των κατοίκων, κουρέων και κομμωτών, γυμναστών, σχολών οδήγησης, ταχυδρομικών υπηρεσιών κλπ. 

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών ασχολούνται κυρίως με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, με την κοινωνικοποίηση των νέων αγροτών, με τα προβλήματα δημιουργίας νέας οικογένειας και με την σταθεροποίηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, καθώς και με το μέλλον του αγροτικού κόσμου, αφήνοντας το 94% των αγροτών που είναι άνω των 40 ετών την φροντίδα για την καθημερινότητα, με τους υπάρχοντες ή ανύπαρκτους αγροτικούς συλλόγους. Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών, με έξυπνη πρόνοια του νόμου 3147/2003, είναι οι μόνες συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιτρέπουν στα μέλη τους να είναι και σε άλλες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής τους, προστατεύοντας τις ΕΝΑ από έκθεση σε επιδιώξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής και των κομμάτων, που μέχρι σήμερα την σεβάστηκαν όλοι και λειτουργούσε επιτυχώς. 

Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής οργανώνει στα  πλαίσια της Γιορτής του Αγρότη δύο συναντήσεις-συζητήσεις στον χώρο της Γιορτής του Αγρότη, με θέμα την Πέμπτη, 25 Ιουλ 2013, στις 21.00, την Κοινή Γεωργική Πολιτική, και την Παρασκευή, 26 Ιουλ 2013, στις 21.00, την Αγροτική Επιχειρηματικότητα

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ-CAP), που θα συζητηθεί την Πέμπτη, 25 Ιουλ 2013, στις 21.00, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δ. Μιχαηλίδη, ανακοινώθηκε στις 27/6/2013 και ήδη τακτοποιούνται τα διαδικαστικά για την ενεργοποίησή της. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα προσδιορίσει τις παραμέτρους της ΚΓΠ μέσα σε ένα χρόνο (μέχρι Ιουλ 2014), παραμέτρους που θα επηρεάσουν την ζωή των Νέων Αγροτών για πολλά χρόνια.

Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα, που θα συζητηθεί την Παρασκευή, 26 Ιουλ 2013, στις 21.00, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δ. Μιχαηλίδη, και που εξυμνείται συνεχώς και παντού, είναι σχεδόν άπιαστο όνειρο για κάθε σημερινό επαγγελματία αγρότη, ο οποίος μέχρι σήμερα στερείται επαφής με την αγροτική έρευνα, στερείται επαρκούς αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης και στερείται σωστής υποστήριξης (επιμελητηριακής, δικτύωσης, ενημέρωσης, προβολής, επιχειρηματικών αποστολών, αναγνώρισης του ρόλου της κλπ)

Όλες τις  ημέρες στον χώρο της Γιορτής του  Αγρότη η ΕΝΑ Χαλκιδικής θα δίνει  πληροφορίες στο stand της για την ΕΝΑ Χαλκιδικής και για τις προσεχείς δραστηριότητες, όπως: για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013, 6974111252) για την προώθηση της προσέγγισης των καταναλωτών από τους επαγγελματίες αγρότες στην Farma Fair (Θεσ/νίκη, 7-15/9/2013, 2310 271950) και για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα-FarmsUP! (Ναύπλιο, 15/10/2013, 6974111252) και για προτάσεις για νέες. Πληρ: Π. Γιαλαγκολίδης-6946688616, Π. Καζάκης-6936708723, Ε. Μισαηλίδης-6937123055, Α. Πατέρας-6979003818

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Καμία δέσμευση από το Υπουργείο Γεωργίας για την πληρωμή κτηνοτρόφων από την ''Δωδώνη''

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ.  της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και επτά (7) μέλη, επισκέφθηκε σήμερα στις 11 το πρωί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν  να θέσει υπόψη του αρμόδιου Υπουργού το οξύτατο και καυστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, αλλά και γενικότερα η τοπική οικονομία από το διαρκές έγκλημα, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της ιδιωτικοποιημένης πλέον γαλακτοβιομηχανίας ''ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.'' αρνούνται παράνομα να καταβάλουν το αντίτιμο του γάλακτος που έχουν εισκομίσει οι κτηνοτρόφοι από τον μήνα Μάρτιο μέχρι και σήμερα.

Ο  Υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης επικαλέστηκε κώλυμα και παρέπεμψε λόγω αρμοδιότητας του θέματος στον αρμόδιο για θέματα κτηνοτροφίας Αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στο σύμβουλο  του,  Γ. Αναγνώστου. 

Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος  Οικονόμου διαμαρτυρήθηκε έντονα γι΄  αυτή τη στάση της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου Γεωργίας και επεσήμανε  εις τον σύμβουλο, τη συλλογική  ευθύνη της κυβέρνησης για την  ιδιωτικοποίηση της Γαλακτοβιομηχανίας ''ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε'' και ότι με τις κυβερνητικές της επιλογές έχει οδηγήσει στην κυριολεξία τον κτηνοτροφικό κλάδο σε απόγνωση, λόγω της αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών που ως επακόλουθο θα έχει τον αφανισμό του ζωικού κεφαλαίου αφού οι κτηνοτρόφοι  δεν μπορούν πλέον  να αντιμετωπίσουν τα απαραίτητα και χρειώδη, αλλά ούτε και να αντέξουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια.

Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις των  νέων ιδιοκτητών  περί  δήθεν διαθέσεως δικών τους χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό της γαλακτοβιομηχανίας έμειναν κενό γράμμα και απολαμβάνουν ανενόχλητοι την αύξηση των επιχειρηματικών τους κερδών, μέσω της χρυσοφόρας επένδυσης που πραγματοποίησαν η οποία αποτελεί πραγματικό πλιάτσικο.

 Η Πανηπειρωτική δήλωσε στον εκπρόσωπο του Υπουργού ότι θα σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των κτηνοτρόφων μέχρι να αποτραπεί η πολιτική συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και ξεκληρίσματος των Κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφικής παραγωγής, που είναι και πυλώνας της οικονομίας της Ηπείρου, παράλληλα δε διεμήνυσε προς αυτόν να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία την αγανάκτηση που επικρατεί στην Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, που όλοι αναμένουν την παρέμβαση και πίεση  της κυβέρνησης προς τους νέους ιδιοκτήτες,  για την  άμεση επίλυση του προβλήματος  της απλήρωτης εργασίας και της εκκαθάρισης των λογαριασμών των κτηνοτρόφων .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...