Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Όνειρο θερινής νυκτός το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ μέσα στον Ιούλιο

Σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων για την ΔΩΔΩΝΗ αναφέρει τα εξής:

Συνεχίζοντας την επιχείρηση ξεπουλήματος της περιουσίας του Ελληνικού Λαού, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. παρουσιάζει στην Τρόικα λίστα με τις επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν. Πρώτος στη λίστα του ξεπουλήματος είναι ο ΟΣΕ, το σύνολο δηλαδή των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας. Ακολουθούν οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας και μεταξύ αυτών η ΔΩΔΩΝΗ.

Οι κυβερνητικοί λακέδες του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πουλήσουν τη μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση της χώρας μέσα στον Ιούλιο. Βασίζονται στο έντονο ενδιαφέρον των πολυεθνικών και των ελληνικών εταιρειών που σφάζονται, όπως είναι φυσικό, για να αποκτήσουν την κερδοφόρα γαλακτοβιομηχανία με τίμημα πολύ κατώτερο της πραγματικής αξίας της. Επενδύουν στην αφελή (για τους αφελείς) ή προδοτική (για τους υποψιασμένους) στάση των τοπικών πολιτικών παραγόντων και της συνεταιριστικής γραφειοκρατίας που φλομώνουν το λαό της Ηπείρου με παραμύθια περί απόκτησης της ΔΩΔΩΝΗΣ από τις Ενώσεις που οι ίδιοι επί χρόνια οδήγησαν συνειδητά στη χρεοκοπία και την ανυποληψία.

Είναι όμως βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν πως θα περάσουν... Εδώ θα γίνει Κούγκι!

Οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι και όλοι οι εργαζόμενοι της περιοχής που νιώθουν στις πλάτες τους το βάρος της μνημονιακής λιτότητας, της εργοδοτικής ασυδοσίας και της ανεργίας που καλπάζει, δεν τρώνε κουτόχορτο. Ξέρουν τα σχέδια και των εχθρών και των «φίλων» του λαού που μεθοδεύουν το πέρασμα της ΔΩΔΩΝΗΣ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την καταστροφή της τοπικής κτηνοτροφίας με το ξεκλήρισμα των παραγωγών και το ρίξιμο των εργαζόμενων στην κόλαση της μείωσης μισθών, της ελαστικής εργασίας και της τρομοκρατίας των απολύσεων.

Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει σε ολόκληρο το λαό της περιοχής που βυθίζεται στη φτώχεια την εξαθλίωση και την ανεργία. Δε φτιάχτηκε για να δίνει κέρδη στους χαρτογιακάδες και τα λαμόγια αλλά για να δίνει ψωμί και δουλειά σε χιλιάδες κτηνοτρόφους και εργαζόμενους και φτηνά και υγιεινά προϊόντα στον κόσμο. Το ρόλο αυτό η ΔΩΔΩΝΗ μπορεί να τον επιτελέσει μόνο με τη διατήρηση του κρατικο-συνεταιριστικού χαρακτήρα της.

Όπως και όλες τις προηγούμενες φορές που τσακίστηκαν οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, τη λύση δεν θα τη δώσουν οι προσχηματικές διαπραγματεύσεις, η «υπεύθυνη αντιπολίτευση», οι επερωτήσεις στη Βουλή ή οι κομματικού τύπου κινητοποιήσεις, αλλά ο μαζικός, ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας των κτηνοτρόφων, των εργαζόμενων και ολόκληρου του λαού της Ηπείρου.

Καλούμε στις μαζικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ:

- ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ την Τρίτη 10 Ιούλη
- ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ την Κυριακή 15 Ιούλη
- ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ τη Δευτέρα 16 Ιούλη

Αθ. Τσαυταρής: Νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο με πυλώνα τη γεωργία

Η δημιουργία ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου, επισήμανε ο κ. Τσαυτάρης, δεν μπορεί παρά να βασιστεί και πάλι πρώτα και κύρια στη διεύρυνση του Πρωτογενούς Παραγωγικού Τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας και υδατοκαλλιεργειών. Με γνώμονα, φυσικά, τις πιο ολοκληρωμένες και αειφόρες λύσεις και κυρίως την υποστήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, την ικανοποίηση των καταναλωτών και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Προτεραιότητες

Έτσι λοιπόν ως πρώτη προτεραιότητα αναδεικνύεται η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η εξισορρόπηση του ισοζυγίου, ενώ παράλληλη δράση και αναγκαία είναι η ενίσχυση των ψυχανθών οσπρίων, που καλλιεργούνται χωρίς ουσιαστικά λιπάνσεις και φυτοφάρμακα. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πτωτικής πορείας του γεωργικού εισοδήματος, θα επιδιωχθεί η μείωση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και η έγκαιρη πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται επίσης, η ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού, η υποστήριξη της ιχθυοπαραγωγής, η διαχείριση και προστασία του νερού άρδευσης, η λειτουργία δημοπρασιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, η υποστήριξη των ομάδων νέων αγροτών, αλλά και ο εξορθολογισμός τους συνεταιριστικού κινήματος. Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού, αυτή θα υλοποιηθεί όχι μόνο με τις πολιτικές του υπουργείου, όπου θα υποστηριχθεί το πρόγραμμα επιστροφής των νέων και ανέργων στη γεωργία, αλλά και με δράσεις όπως το Μητρώο Αγροτών με την Κάρτα του Αγρότη,

Ως προς την υλοποίηση των στόχων, σημαντικός παράγοντας θα είναι, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, «ένα νέο, σύγχρονο, επιτελικό, υπουργείο που χαράσσει πολιτικές, όχι μόνο διαχειριστικό» και σημαντικό εργαλείο, τόσο το τρέχον πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όσο και το νέο που έρχεται με τη νέα ΚΑΠ.

2,5 δισ. ευρώ στη γεωργία έως το τέλος του έτους

«Ως προς το «Μπαλτατζής"», τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, «είναι λογικό στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αποτελεί μεγάλη μας προτεραιότητα από την πρώτη μας στιγμή στο υπουργείο. Ήδη μέσα σε λίγες ημέρες προωθήθηκαν γρήγορα και πληρώθηκαν προγράμματα ύψους 25 εκατ. ευρώ».

Εκτίμησε επίσης ότι θα καταστεί εφικτό να πληρωθούν (σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών) μέσα στο καλοκαίρι τόσο η εξισωτική των κτηνοτρόφων όσο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ενώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη η προκαταβολή (το 50%) της ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκέμβρη, το υπόλοιπο 50%, δηλαδή ακόμη 1,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους θα εκταμιευθούν συνολικά χρήματα 2,5 δισ. ευρώ στη γεωργία. «Κάτι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία γιατί αφορά σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια» σημείωσε.

Η κατάσταση σήμερα

Ο κ. Τσαυτάρης προχώρησε αρχικά σε μια γενική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, εκθέτοντας τους κύριους λόγους που οδήγησαν σε συρρίκνωση τη γεωργία και μετέτρεψαν τη χώρα από αυτάρκη σε ελλειμματική. «Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι σταθερά αρνητικό, με τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων να κοστίζουν περί τα 6,5 δισ. ευρώ και τις εξαγωγές να αποφέρουν μόλις 4,5 δισ. ευρώ, το 2011», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το εισόδημα των γεωργών τα τελευταία χρόνια παρουσίασε μείωση κατά 21%.

«Μόνο τον τελευταίο χρόνο το εισόδημά τους συρρικνώθηκε κατά 5% περίπου, παρότι ο όγκος της παραγωγής τους ή και η αξία των προϊόντων τους έμεινε σταθερή ή και αυξήθηκε. Πώς έγινε αυτό; Αυξήθηκε κατά 5% το κόστος παραγωγής, ακριβότερο πετρέλαιο, λιπάσματα, σπόροι κ.λ.π..», πρόσθεσε.

Και σημείωσε πως εξαιτίας κυρίως των ευρωπαϊκών εισροών, το υπουργείο περιόρισε τον «επιτελικό, στρατηγικό του ρόλο στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και έγειρε περισσότερο προς ένα διαχειριστικό ρόλο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ επιστρέψανε ως πρόστιμα στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την τελευταία δεκαετία».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...