Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη στα Γιάννενα


Πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. 
 
Ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Η ΔΩΔΩΝΗ» τονίζει πως το επάγγελμα του κτηνοτρόφου οδηγείται σε αφανισμό, με τον διπλασιασμό των τιμών των ζωοτροφών, του πετρελαίου, του ρεύματος και τις τιμές των προϊόντων των κτηνοτρόφων να μένουν στάσιμες εδώ και 15 χρόνια.
 
Ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ζητά να καθοριστούν νέες τιμές γάλακτος και συγκεκριμένα για το πρόβειο 1,30 ευρώ, για το γίδινο 0,86 ευρώ και για το αγελαδινό 0,55 ευρώ. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου ζητούν να μην έρχεται πλέον στην Ήπειρο γάλα από το Βόλο, ενώ επισημαίνουν πως δε θα δεχθούν να αλλάξει ο χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
 
Το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων θα γίνει στις 11 το πρωί της Πέμπτης, 23 Σεπτεμβρίου, μπροστά από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

ΑΡΤΑ: Καλή χρονιά για τα ακτινίδια


Πολύ καλή προβλέπεται η φετινή χρονιά για τα ακτινίδια από άποψη τιμών. Η μείωση της παραγωγής εξαιτίας της ακαρπίας που υπάρχει στις ακτινιδοπαραγωγικές περιοχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, αυξάνει την εμπορική αξία και τιμή του προϊόντος στην αγορά διαμορφώνοντας τις συνθήκες για καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς. Ακαρπία υπάρχει και στην Ιταλία η οποία έχει το μεγαλύτερο τονάζ και είναι αυτή που διαμορφώνει τις τιμές στην Ευρώπη. Ήδη οι έμποροι άρχισαν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για αγορά ακτινιδίων αλλά και να πιέζουν στο θέμα των τιμών. Ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης συνιστά στους παραγωγούς να είναι προσεχτικοί, «να μην πέσουν θύματα» των εμπόρων και δώσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές. «Αντισταθείτε» προέτρεψε ο κ. Βαγγέλης τους παραγωγούς, καλώντας τους να μην υποκύψουν στις όποιες πιέσεις. «Μη βιαστούμε και παραδοθούμε αμαχητί. Η χρονιά φαίνεται καλή. Μην κάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε και πέρσι που ορισμένοι από μας δώσαμε ακτινίδια χωρίς τιμή, με ό,τι τιμή διαμορφωθεί» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΕΑΣΑ-Φ προς τους παραγωγούς ακτινιδίου. Ο χρόνος συγκομιδής των ακτινιδίων πλησιάζει και εξ’ αυτής της αφορμής, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας διοργάνωσε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, ενημέρωση – συζήτηση για τη φετινή σοδειά και εμπορία των ακτινιδίων. Η Ένωση έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εφόσον ένας παραγωγός έχει συμπληρώσει σάκχαρα (brix) γρηγορότερα, με επίσκεψη του αρμόδιου γεωπόνου απ’ τη Διεύθυνση Γεωργίας, να μπορεί να πουλήσει ακτινίδια νόμιμα διότι αυτό τον καιρό οι τιμές που πιάνουν στις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες είναι εξαιρετικές. «Ενώ είχε εγκριθεί αυτό το αίτημα δυστυχώς δεν έφτασε ακόμα η εγκύκλιος» τόνισε ο κ. Βαγγέλης κι ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε με το Νομάρχη, εκείνος του υποσχέθηκε ότι θα απευθυνθεί στη Γεωργική Υπηρεσία με σκοπό όποιος παραγωγός έχει σάκχαρα να συνεννοείται μαζί της και να παίρνει το σχετικό χαρτί. «Αυτή η χρονιά πρέπει να διαμορφώσει πολύ καλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πουλήσουμε ακτινίδια σε χαμηλές τιμές. Να πατήσουμε πόδι, ν’ αντισταθούμε» τόνισε το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Δημήτρης Ξυλογιάννης. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό ακαρπίας στα ακτινίδια υπολογίζεται στην Άρτα περίπου στο 50% ενώ μεγάλο ποσοστό ακαρπίας υπάρχει και στα άλλα βασικά προϊόντα του νομού που είναι η ελιά και το πορτοκάλι.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...