Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Διώκουν αγροτοσυνδικαλιστές στη Λάρισα

Σε απολογία κλήθηκαν, χτες, από την αστυνομία της Λάρισας 5 αγροτοσυνδικαλιστές, με την κατηγορία ότι, στη διάρκεια της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης του περασμένου χειμώνα, πήραν μέρος στην κινητοποίηση που έγινε σε σταθμό διοδίων της περιοχής. 

Μεταξύ αυτών ο Ρίζος Μαρούδας και ο Βαγγέλης Μπούτας, στελέχη της ΠΑΣΥ και πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, αντίστοιχα.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), η συγκεκριμένη κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν αγωνιστές αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, «είχε σκοπό την ενημέρωση των διερχομένων οδηγών για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, με το μοίρασμα έντυπου υλικού, ανάρτηση πανό, κ.λπ., σε συνδυασμό με το αίτημα να καταργηθούν άμεσα όλα τα διόδια, που είναι κοινό αίτημα των αγροτών και των εργαζόμενων».

Η ΕΟΑΣΛ κάνει λόγο για «νέα ποινικοποίηση των αγώνων και απόπειρα τρομοκράτησης των αγροτών από την κυβέρνηση». Στη Λάρισα, και γενικότερα στη Θεσσαλία, εξελίσσεται μπαράζ διώξεων για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια των διοδίων. Μεταξύ άλλων διώκεται ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όλα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΕΚΛ, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Επεκτείνει τη ζώνη γάλακτος σε Άρτα και Πρέβεζα

Παραγωγούς πρόβειου γάλακτος αναζητά σύμφωνα με πληροφορίες η γαλακτοβιομηχανία Ηπειρος προκειμένου να αναλάβουν την προμήθειά της σε πρώτη ύλη. Πηγές υποστηρίζουν ότι μέλη της διοίκησης έχουν ξεκινήσει επαφές με παραγωγούς από την Αρτα-Φιλιππιάδα και τη Πρέβεζα.Όπως λένε οι ίδιες πηγές, μέχρι και πέρυσι η γαλακτοβιομηχανία προμηθευόταν πρώτη ύλη ακόμη και από την Πελοπόννησο. Φέτος ενδιαφέρεται να παραλάβει γάλα από την Βόρεια Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν με τη Δωδώνη και την Αγνό έχουν αδιάθετη πρώτη ύλη.

Όσον αφορά την τιμή της πρώτης ύλης πληροφορίες λένε ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περυσινά που ήταν 1,05 ευρώ το κιλό.Η εταιρεία Ηπειρος ΑΕΒΕ που ανήκει στην ΟΠΤΙΜΑ -συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη που ελέγχει τις αλυσίδες Μy Market και METRO - συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του κλάδου τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών τειχών. Με εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη θέση Νεγρέσι του Δήμου Αρταίων επεξεργάζεται ετησίως περίπου 25.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος. Η εταιρεία εξάγει σημαντικό τμήμα των προϊόντων της σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστραλία.Ελέγχει τρεις ιδιόκτητες αποθήκες -Βοιωτία, Θεσσαλονίκη και Αρτα- οι οποίες διαχειρίζονται περισσότερους από 140 κωδικούς προϊόντων. Συνολικά η εταιρεία εκτιμάται ότι διανέμει πάνω από 30.000 τόνους ετησίως. Σημειώνεται ότι εκτός από την branda Ηπειρος στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Οπτιμα ανήκουν και τα σήματα Kerrygold και Adoro που στην κατηγορία τους ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Μόλις πέρυσι, η εταιρεία έλαβε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το επενδυτικό σχέδιο που είχε καταθέσει συνολικού ύψους 10,558 εκατ. ευρώ με το ποσοστό της επιχορήγησης να ανέρχεται στο 35% δηλαδή σε 3.695.300 ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά την επέκταση της παραγωγικής μονάδας με την τοποθέτηση νέων γραμμών παραγωγής.

Πανηπειρωτική: Η ''Δωδώνη'', είναι πολύ ακριβή για τους Ηπειρώτες, για να τη χαρίσουμε.

Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αποτελεί κλασικό θα έλεγε κανείς παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει μια κρατικοσυνεταιριστική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα και σε πόσο στενά πλαίσια στην ουσία κινήθηκε, στραγγαλισμένη από τον συγκεκριμένο κρατικό χαρακτήρα, που υποτίθεται είναι τέτοιος για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, για να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης  της επιχείρησης και για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πίεσης του καρτέλ γάλακτος. 
Αντίθετα είδαμε να την αποδυναμώνει από τα δυναμικά χαρακτηριστικά της και στο τέλος να την ξεπουλάει για ένα κομμάτι ψωμί.
Τέτοιο κράτος και δημόσιο δεν το χρειαζόμαστε.
 Επιβεβαιώνει και στην περίπτωση αυτή ότι, δε θέλει και δε μπορεί να λειτουργήσει φιλολαϊκά. Υπάρχει και λειτουργεί, για να εξυπηρετήσει σε τελική ανάλυση, ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τονίζοντας μάλιστα το τελευταίο, δεν αναφερόμαστε μόνο στους επιχειρηματίες που τους δόθηκε (στην ουσία) χάρισμα η «Δωδώνη».

 Όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, η παράδοση της «Δωδώνη» σε επιχειρηματικά χέρια, θα αλλάξει συνολικά σε όλη τη χώρα την τιμολογιακή πολιτική στο γάλα, θα πλήξει την ποιότητα των προϊόντων πρώτης ανάγκης που καταλήγουν στις λαϊκές οικογένειες ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κόστος διατροφής τους.
Με δυο λόγια, η ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνη», αποτελεί εφαλτήριο επίθεσης ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων με αντανάκλαση σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Ήπειρο και την οικονομία της.

Η περίπτωση της «Δωδώνη» διαχρονικά μας έδειξε καθαρά και σε τι πορεία μπορεί να μπει μια συνεταιριστική οργάνωση στα πλαίσια του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε. Η «Δωδώνη» ως γνωστό, είναι δημιούργημα των συνεταιρισμένων γαλακτοπαραγωγών της Ηπείρου. Και όμως, τμήματα αυτών των συνεταιρισμένων παραγωγών, που λειτουργούσαν με τον παλιό παραφθαρμένο τρόπο,  ήταν εκείνα που πριν λίγα χρόνια πούλησαν τη συμμετοχή τους στην Αγροτική Τράπεζα (δηλαδή στο υπόλογο και διεφθαρμένο κράτος τους), αφαιρώντας έτσι και την πλειοψηφία από τους παραγωγούς, δίνοντας τη δυνατότητα της λήψης αποφάσεων μονομερώς στην ΑΤΕ.
Βλέπουμε λοιπόν μια μακρόχρονη διαδικασία με προδιαγεγραμμένη πορεία που η κατάληξή της ήταν,  το ξεπούλημα.

Δεν επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε ξανά τέτοιους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί που πρέπει να υποστηρίξουμε πρέπει να είναι παραγωγικοί. Να έχουν πλήρη καθετοποίηση. Να κάνουν πράξη την κοινότητα των συμφερόντων των πραγματικών παραγωγών, των μικρομεσαίων ιδιοκτητών-καλλιεργητών της γης με τους εργαζομένους.

 Οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι σήμερα συμπιέζονται κάτω από το βάρος των αποφάσεων της ΚΑΠ της Ε.Ε., που επιδοτεί τα προϊόντα των μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών συγκροτημάτων της Ευρώπης, που τσακίζει την παραγωγή μας με την επιβολή των ποσοστώσεων, που ανεβάζει το κόστος με την απαγόρευση στην ουσία της παραγωγής ποιοτικών και φθηνών ζωοτροφών από την πλούσια φυτική μας παραγωγή, που επιβάλλει αντικειμενικά τη λειτουργία των μεσαζόντων μεγαλεμπόρων που αγοράζουν φθηνά από τους κτηνοτρόφους και πουλούν ακριβά στους καταναλωτές και στα λαϊκά νοικοκυριά των αστικών κέντρων, αφού δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο κρατικών και συνεταιριστικών σφαγείων, τυποποιητηρίων, ψυγείων και αποθηκών. Σήμερα, με τις εφαρμογές της πληροφορικής, η οργάνωση τέτοιου δικτύου σε ένα κράτος που θέλει να είναι φιλεργατικό και φιλολαϊκό και ταυτόχρονο ελεγχόμενο από τους ίδιους τους εργαζόμενους , τεχνικά είναι απλή υπόθεση.

 Ένα τέτοιο σχήμα παραγωγικών συνεταιρισμών επιθυμούμε, που να συνδέεται με τη βιομηχανική παραγωγή ζωοτροφών, που να συνδέεται με την τελική επεξεργασία των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων κρέατος, που να συνδέεται με ένα μεγάλο δίκτυο διανομής της παραγωγής που θα δίνει στους καταναλωτές  φθηνά προϊόντα σε εξαιρετική ποιότητα.

Από σήμερα όμως μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ιδιωτικοποίηση.

Άμεσα πρέπει να καταβληθούν στους εισκομιστές γάλακτος παραγωγούς τα οφειλόμενα από την εταιρεία.

Μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε η «Δωδώνη» να επανακτήσει τον συνεταιριστικό-δημόσιο χαρακτήρα της. Από σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση που περιγράψαμε. Η ολοκλήρωση όμως ενός σύγχρονου σχήματος παραγωγικών - καθετοποιημένων συνεταιρισμών απαιτεί μια άλλη οικονομική και κοινωνική οργάνωση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.. Τη διεκδίκηση αυτή την τοποθετούμε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αιτήματος για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας των συνεταιρισμών, με συνελεύσεις που θα συμμετέχουν όλοι, με δημοκρατική εκπροσώπηση και όχι στα χέρια παραγόντων και επιτήδειων γραφειοκρατών και καιροσκόπων.

 Βασικό μας κριτήριο είναι το κοινωνικό όφελος και όχι η ιδιωτική κερδοφορία. Ένας δημόσιος-συνεταιριστικός χαρακτήρας της «Δωδώνη», που θα συνοδεύεται και από τη θεσμική συμμετοχή των εργαζομένων της, μπορεί να προσφέρει, μια σειρά πλεονεκτήματα:
·        Ουσιαστική και σταθερή στήριξη του εισοδήματος των γαλακτοπαραγωγών,  γεγονός που θα συμβάλει επί πλέον στην οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας της περιφέρειας Ηπείρου. Γι αυτό και το σημερινό θέμα είναι υπόθεση όλων μας. Το εισόδημα του κάθε κλάδου που πλήττεται επηρεάζει αυτόματα και όλες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες.
·        Η «Δωδώνη» μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτή τιμή για τον καταναλωτή. Η υψηλή ποιότητα και η προσιτή τιμή, είναι συνεταιριστικό παραγωγικό χαρακτηριστικό. Τα λειτουργικά έξοδα είναι χαμηλότερα, χωρίς golden boys, μάνατζερ κλπ., ούτε θα χρειάζεται να συντηρεί το ιδιωτικό αεροσκάφος του επενδυτή. Μιλάμε βέβαια πάντα για συνεταιρισμούς με την μορφή που προαναφέραμε και όχι για επαγγελματίες συνεταιριστές.
·        Η «ΔΩΔΩΝΗ» αυτή θα μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στη διαμόρφωση καρτέλ και στην άσκηση κερδοσκοπίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Εμείς, ως Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που εκπροσωπούμε την Ηπειρωτική αποδημία,  είμαστε και θα είμαστε αλληλέγγυοι στον συντονισμένο αγώνα των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων και των συμπατριωτών μας, ενάντια στις πρακτικές των ιδιωτών κερδοσκόπων, στον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, στον αποχαρακτηρισμό του ελληνικού γάλακτος και την κατάργηση των δασμών εισαγωγής του από άλλες χώρες, την αντιμετώπιση των αγροτοκτηνοτρόφων ως επιχειρηματιών με την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων β΄ κατηγορίας, το φόρο επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν, την ενοικίαση από το Δημόσιο Λιβαδιών με πέντε ευρώ ανά στρέμμα  και άλλων στοιχείων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μικροί παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη δυσβάσταχτη - συνολικά - αύξηση του κόστους παραγωγής τους σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές για το προϊόν τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής καλεί όλη την Ηπειρωτική αποδημία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα μέλη του, Αδελφότητες, Συλλόγους, Ενώσεις, Ομοσπονδίες να το κάνουν θέμα προβληματισμού και δράσης των Συμβουλίων τους, όλων των χωριανών τους, όλων των Ηπειρωτών, όπου και αν βρίσκονται.

Κριτήριο μας είναι το κοινωνικό όφελος και η ανάπτυξη υπέρ των πολλών. Είμαστε αντίθετοι με κάθε πρόταση που απομακρύνεται από την γνήσια συνεταιριστική ιδέα. Ούτε στην μορφή της παραφθαρμένης συνεταιριστικότητας του παρελθόντος, ούτε στην ενσωμάτωση σε μορφές επιχειρηματικής κερδοσκοπίας του παρόντος.

Η «ΔΩΔΩΝΗ» μπορεί να γίνει ξανά συνεταιριστική και δημόσια, κόντρα και ενάντια στους καιρούς!

Αθήνα  4 Οκτωβρίου 2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών υπαίθριας ντομάτας Στροπώνων, Αλιβερίου και Μαντουδίου

Άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές υπαίθριας ντομάτας των περιοχών Στροπώνων, Αλιβερίου και Μαντουδίου του Νομού Ευβοίας, ζητάει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο ο Aντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

     Με την επιστολή  του ο αντιπεριφερειάρχης του  πρωτογενή τομέα αναφέρει τα  εξής:

    Στην Π.Ε. Εύβοιας  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας, με κύριους πυρήνες την ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου, Μαντουδίου και Στροπώνων και παράγεται προϊόν υψηλών προδιαγραφών.

     Κατά την  φετινή καλλιεργητική περίοδο,  προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές σε ποσοστό  60 - 80 % από το έντομο Tuta absoluta και ιώσεις.

    Παρά τους τακτικούς,  καθώς και έκτακτους ψεκασμούς,  οι πληθυσμοί δεν ελέγχθηκαν, με αποτέλεσμα οι ζημιές από  το έντομο Tuta absoluta στο Αλιβέρι  και Μαντούδι να ξεπεράσουν το 80 %, ενώ για τoυς Στρόπωνες το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, αφού αφίδες, αλευρώδεις και ακάρεα, πέρα από τις πρωτογενής ζημιές στα φυτά, συνέβαλαν στην δημιουργία και εξάπλωση των ιώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια φυτών αλλά και την παραγωγή καρπών μη εμπορεύσιμων.

   Συνεχίζοντας , ο αντιπεριφερειάρχης  επισημαίνει, ότι η έξαρση του  φαινομένου που παρατηρήθηκε  φέτος σε φυτοπαθογόνους οργανισμούς,  οφείλεται στον πολύ ήπιο χειμώνα καθώς και στο δροσερό καλοκαίρι, αλλά κυρίως σε ασυνήθεις τελικά καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Π.Ε. Εύβοιας .

   Επακόλουθα όλων  των ανωτέρω ήταν κατά τους  χειμερινούς μήνες να μην θανατωθούν  διάφορες μορφές εντόμων που  διαχείμασαν, το καλοκαίρι να  πολλαπλασιαστούν με γοργούς  ρυθμούς οι πληθυσμοί των φυτοπαθογόνων οργανισμών και κατά συνέπεια ήταν δύσκολο να ελεγχθούν, όπως και τελικά αποδείχθηκε.

   Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης  τονίζει τη δυσχερή οικονομική  θέση που έχουν περιέλθει οι  ζημιωθέντες καλλιεργητές  ντομάτας, και σε συνδυασμό με την  περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε,  προτρέπει η αντίδραση της πολιτείας μέσω του ΕΛΓΑ να είναι άμεση στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από κλιμάκιά του  αλλά συγχρόνως θετική με την έγκαιρη καταβολή των οικονομικών αποζημιώσεων.

Δυναμική παρουσία της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Βουλή για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τη συμμετοχή 14 φορέων, που έχουν σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση οι φορείς κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και ν’ απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και άλλες διατάξεις».

Την ΠΑΣΕΓΕΣ εκπροσώπησαν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ανέστης και το στέλεχος, κ. Μιχάλης Σμύρης.

Ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στο  θέμα της διακοψιμότητας, για την  οποία δήλωσε ότι οι επαγγελματίες  αγρότες που λειτουργούν φ/β, είναι κάθετα αντίθετοι, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιβολή σε αυτούς τυχόν πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αγροτών-αυτοπαραγωγών και υποστήριξε και το πλήρες αιτιολογημένο αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ, να μπορούν οι αγρότες να συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ. Για το συγκεκριμένο θέμα κατατέθηκε μάλιστα κείμενο προτεινόμενης τροπολογίας και αιτιολογική έκθεση.

«Οι αρνητικές εξελίξεις στα φ/β έχουν ακυρώσει στην πράξη την προσπάθεια της ΠΑΣΕΓΕΣ, ν’ αποκτήσουν οι αγρότες ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ώστε απρόσκοπτα να ασχοληθούν με την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δουλεύουν στα χωράφια, για να αποπληρώνουν τα δάνεια που έλαβαν για την κατασκευή των πάρκων τους», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουτσουπιάς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, αιτιολόγησαν πλήρως την άποψη ότι τα φ/β  των αγροτών, θα πρέπει να αποτελέσουν ειδική κατηγορία, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει γι’ αυτούς ανάλογη πρόβλεψη στο Νόμο 3851/2010, καθώς και Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τμήμα του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για χρήση από αγρότες. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι οι επαγγελματίες αγρότες δεν δικαιούνται επιδότηση για την κατασκευή του σταθμού τους, όπως επίσης ότι αδυνατούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους, πριν την παρέλευση 5 ετών.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα σημαντικό κόστος κατασκευής και δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι αγρότες (επιτόκια της τάξης του 11%, κόστος κατασκευής άνω των 220.000 Ευρώ), αλλά και την ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικού εισοδήματος, ώστε να συνεχίσουν την κύρια δραστηριότητά τους, δηλαδή την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, δικαιολογούν πλήρως την αντιμετώπισή τους ως ειδική κατηγορία, πολύ δε περισσότερο μετά τις τελευταίες επιβαρύνσεις, οι οποίες επιφέρουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των φ/β σταθμών που λειτουργούν σήμερα από αγρότες.

Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ κατέρριψαν, επίσης, πλήρως το αστήρικτο επιχείρημα, που κυκλοφορεί ευρέως, ότι λόγω της εγκατάστασης φ/β από αγρότες, η χώρα αποστερήθηκε ένα μεγάλο τμήμα γαιών υψηλής παραγωγικότητας. Είναι ενδεικτικό, τόνισαν, ότι το σύνολο των φωτοβολταϊκών πάρκων που εγκατέστησαν αγρότες καταλαμβάνει μια έκταση αγροτικής γης χαμηλής παραγωγικότητας μεταξύ 5.000 και 6.000 στρεμμάτων, τη στιγμή που με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές καλλιεργηθείσες εκτάσεις ξεπερνούν τα 37 εκατ. στρέμματα.

Στα πλαίσια της παρουσίας τους στην συνεδρίαση της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, πέραν των κειμένων της τροπολογίας, κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση των δυσχερειών των αγροτών – επενδυτών φ/β, καθώς επίσης τεκμηριωμένη οικονομική ανάλυση. Από την ανάλυση προκύπτει η αρνητική απόδοση των φ/β σταθμών των αγροτών, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...