Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σε εξαθλίωση οι Ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας

"Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καταστροφικά για την παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου. Η τιμή αυτά τα χρόνια ήταν πολύ χαμηλή 13 έως 15 λεπτά ανά κιλό προϊόντος, τιμή που δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής (ημερομίσθια, πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κ.λ.π.). Οι αγρότες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σε απόγνωση. Δεδομένου ότι το βιομηχανικό ροδάκινο καλλιεργείται στην περιοχή Ημαθίας και Πέλλας σε ποσοστό 80-90%, το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία των δύο νομών".


Αυτό τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές της ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ  Μπακογιάννη, Μαρκογιαννάκης, Κιλτίδης, Κοντογιάννης και  Αυγενάκης και επισημαίνουν:

"Παράλληλα δεν έχει γίνει αποπληρωμή και εξόφληση για την περσινή εσοδεία από πολλούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν από τις αντίστοιχες βιομηχανίες. Οι βιομηχανίες αυτές δεν μπορούν να πάρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, για να πληρωθούν τελικά οι παραγωγοί σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές.

Ενώ είχε αποφασισθεί στο Υπουργείο να πληρώσουν οι βιομηχανίες επιπλέον τρία λεπτά για την περσινή εσοδεία με την προϋπόθεση ότι θα πουλούσαν την κομπόστα, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Ταυτόχρονα προβλέπεται καθυστέρηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, που τις προηγούμενες χρονιές αυτό καταβαλλόταν μέχρι το Πάσχα.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος ζητείται από τους παραγωγούς να προπληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά του ΕΛ.Γ.Α, που τα προηγούμενα χρόνια καταβαλλόταν μέσω των συνεταιρισμών, στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα αδιέξοδο και έτσι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα δεν γίνεται καμιά προσπάθεια από μέρους της πολιτείας να αξιοποιηθούν στρατηγικά σημεία της περιοχής Ημαθίας, όπως η εγκαταλελειμμένη λαχαναγορά στον κόμβο της Κουλούρας, που άνετα θα μπορούσε να γίνει δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Όσον αφορά την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων θεωρούμε ότι προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και με στρεβλώσεις.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η συμβολαιακή γεωργία που θα μπορούσε να παρέχει μια ασφάλεια στο αγροτικό εισόδημα. Παρά τα επαναλαμβανόμενα λάθη της πολιτείας και τις εκκλήσεις των ροδακινοπαραγωγών, η πολιτεία αδυνατεί να ασκήσει υποστηρικτική και μακροπρόθεσμη πολιτική,αφήνοντάς τους εκτεθειμένους. Γεγονός που οδηγεί σε ξερίζωμα των δένδρων και σε απόγνωση τους καλλιεργητές.

Η γεωργική παραγωγή συρρικνώνεται και ο πλέον ελπιδοφόρος της ελληνικής οικονομίας παράγοντας, ο γεωργοδιατροφικός τομέας, αδυνατεί να ισορροπήσει και σε δεύτερο χρόνο να αναπτυχθεί, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάκαμψη".

Οι βουλευτές της ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1) Πότε θα γίνει αποπληρωμή της περσινής εσοδείας;
2) Θα καταβληθεί το Φ.Π.Α. μέχρι τις γιορτές του Πάσχα;
3) Σκέπτεστε την ακύρωση της αποπληρωμής των ασφαλίστρων του ΕΛ.Γ.Α,  μιας και η πολύ χαμηλή περσινή τιμή καθιστά αδύνατη την προπληρωμή αυτής της εισφοράς, όπως και την αναδιαπραγμάτευση των τιμών της  εισφοράς του ΕΛ.Γ.Α. ανά στρέμμα και ανά είδος καλλιέργειας σε  χαμηλότερα επίπεδα;
4) Θα υλοποιήσετε την συμφωνία για την καταβολή των επιπλέον τριών   λεπτών ανά κιλό προϊόντος όπως είχε αποφασισθεί σε προγενέστερη  σύσκεψη στο Υπουργείο παρουσία βιομηχάνων και εκπροσώπων παραγωγών;"

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Γράφει ο Μπαντής Αθανάσιος

Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και να λειτουργεί ως συντελεστής διατήρησης της κοινωνικής συνοχής της περιφέρειας.

Η παγκόσμια αλλά κυρίως η Ελληνική οικονομική πραγματικότητα, επιβάλλουν ένα συνολικό επανασχεδιασμό ΣΚΟΠΩΝ, ΣΤΟΧΩΝ και ΜΕΣΩΝ (ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ), προκειμένου αφενός ο τομέας να ανακτήσει τη δυναμική του και αφετέρου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ανάπτυξη παράπλευρων οικονομικών δραστηριοτήτων.

ΣΚΟΠΟΣ

Ο συνολικός επανασχεδιασμός, από μηδενική βάση, όλων των εμπλεκόμενων δομών του γεωργικού τομέα, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικός με όρους αγοράς.

ΣΤΟΧΟΙ

1) Η ισοσκέλιση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων.

2) Η απόκτηση μεριδίων στις «αγορές-στόχους».

3) Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

4) Η μείωση του κόστους παραγωγής (ενθάρρυνση δημιουργίας «οικονομιών κλίμακος», δικτύωσης αγροτικών επιχειρήσεων κ.α.).

5) Η αξιοποίηση των διάσπαρτων δυνάμεων του αγροτικού χώρου.

ΜΕΣΑ (ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ)

1) Ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει αναλυτικά κάθε παραγωγική, μεταποιητική και εμπορική διαδικασία και στόχο, καθώς και το ρόλο της διοίκησης, των συνεταιρισμών και των δομών έρευνας και εκπαίδευσης.

2) Μέτρηση της αποτελεσματικότητας εφαρμογής του σχεδίου, σε τακτά διαστήματα, και (τυχόν) επανασχεδιασμός αυτού.

ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

1) Γιατί αποδυναμώσαμε τις «ρίζες» της αγροτικής οικονομίας μας, τους Έλληνες αγρότες.

2) Γιατί τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας «αγοράζονται», αλλά δεν «πουλιούνται».

3) Γιατί η χώρα είναι ελλειμματική στα «γεωργικά προϊόντα», αλλά αυτάρκης στα «αγροτικά εμπορεύματα».

4) Γιατί η υδροκέφαλη, δαιδαλώδης, απαίδευτη και γιγάντια γραφειοκρατία εξοστρακίζει κάθε καινοτόμο προσπάθεια σοβαρής αγροτικής επιχειρηματικότητας.

5) Γιατί οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, με τη δράση τους, πέρα από λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, αποτέλεσαν την προέκταση του γνωστού αναποτελεσματικού ελληνικού κράτους, ταυτίστηκαν με σκάνδαλα, χρέη, αδιαφάνεια, ντροπιάζοντας τις «αρχές του συνεργατισμού».

6) Γιατί η αγροτική επιχειρηματικότητα δυσφημίστηκε, κυνηγήθηκε, γελοιοποιήθηκε.

7) Γιατί η επιστημονική κοινότητα, πέρα από λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, απομακρύνθηκε από τη ζώσα γεωργική πρακτική και τις εξελίξεις της.

8) Γιατί η γεωργική έρευνα, κι αυτή πέρα από λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, υπηρέτησε μόνο την έρευνα και την διανομή μεταπτυχιακών τίτλων, παραμένοντας ασύνδετη με την αγροτική επιχειρηματικότητα, χωρίς συνεισφορά στη διαφοροποίηση των γεωργικών προϊόντων, χωρίς συμμετοχή στην καινοτομία στον αγροτικό χώρο.

9) Γιατί η δικτύωση, η συνεργασία, η κοινή δράση αποτέλεσαν λαμπρό πεδίο «θεωρητικής προσέγγισης» και προεκλογικά «λόγια του αέρα».

10) Γιατί η «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» έγινε κοινός τόπος συνάντησης λαϊκιστών, καιροσκόπων, αεριτζήδων.

11) Γιατί η «προστασία του περιβάλλοντος» και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, φτάνει μέχρι τις διαγνωστικές μελέτες και τις προεκλογικές εξαγγελίες.

12) Γιατί η βιολογική γεωργία χαροπαλεύει 18 χρόνια στο 1%.

13) Γιατί η γεωργική εκπαίδευση ποτέ δεν έφτασε στους έλληνες γεωργούς.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

1) Με αναπροσανατολισμό της δράσης μας με κριτήριο τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

2) Με γνώση και στρατηγική προσέγγιση των αγορών-στόχων και των απαιτήσεών τους.

3) Με ανάδειξη των δυνατοτήτων και των προοπτικών μας.

4) Με στοχευόμενη παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία και προώθηση.

5) Με δραστική μείωση της κάθε λογής αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας.

6) Με σεβασμό στους πολίτες και ευλαβική τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των προθεσμιών.

7) Με ισότιμη αντιμετώπιση κάθε επιχείρησης.

8) Με στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της διαφοροποίησης στον αγροτικό χώρο.

9) Με την συνέργια, την κοινή προσπάθεια και την κοινή δράση προς όφελος της υπαίθρου και των κατοίκων της.

10) Με την «αναδιάρθρωση» όπως την επιθυμεί η αγορά, ο καταναλωτής, δηλαδή ΕΜΕΙΣ.

Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής
Σέρρες
athanasios_bantis@hotmail.com
6944-782288

Από σήμερα τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ

Από σήμερα και έως τις 15 Απριλίου 2011 θα καταβληθούν σε 425.544 οικογένειες τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ του Β’ διμήνου 2011.
Συγκεκριμένα αυτά αφορούν στο πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΓΑ, τα επιδόματα θα καταβληθούν, ως εξής:
- Στους επιδοματούχους, που απογράφηκαν μέχρι τις 21 Μαρτίου 2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., το οικογενειακό επίδομα θα καταβληθεί με πίστωση του λογαριασμού τους (νέος τρόπος πληρωμής του ΟΓΑ) στις 6 Απριλίου 2011.
- Στους επιδοματούχους, που δεν απογράφηκαν και δεν άνοιξαν λογαριασμό σε τράπεζα ή λογαριασμό ΕΛ.ΤΑ., μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το επίδομα θα καταβληθεί μέσω των ΕΛ.ΤΑ (με το προηγούμενο σύστημα πληρωμών των επιδομάτων), από 6 έως και 15 Απριλίου 2011.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...