Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δυναμική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων για τη Δωδώνη

Με μια δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στην Πρέβεζα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου έκαναν γνωστή προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Μετά τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα και στην Αρτα σειρά είχε η πόλη της Πρέβεζας.Οι παραγωγοί συναντήθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στον κόμβο της Νικόπολης και στην συνέχεια με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατευθύνθηκαν στην πόλη.

Χτυπώντας δυνατά τις κόρνες τα οχήματα διέσχισαν την Λ.Ειρήνης και τον πεζόδρομο της παραλίας και κατέληξαν στην Αγροτική Τράπεζα την είσοδο της οποίας απέκλεισαν με αγροτικά μηχανήματα για δύο περίπου ώρες.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Χρήστος Βαγγελής κατήγγειλε όλους όσοι μεθόδευσαν την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης διάβασε το ψήφισμα συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την υποστήριξη στους παραγωγούς εξέφρασαν πολλοί φορείς ενώ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας επεσήμανε ότι ο αγώνας που δίνουν είναι μακρύς και δύσκολος όμως με την συμπαράσταση όλων θα είναι νικηφόρος.

«Σήμερα από την Πρέβεζα καλούμε την κυβέρνηση να πάρει την απόφασή της και να μας πει αν θέλει ή αν δεν θέλει κτηνοτροφία στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τζίμας χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο για την ανάπτυξη την διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Οι παραγωγοί την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα ενώ αύριο το απόγευμα θα συμμετάσχουν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

ΑΡΤΑ: Μεγάλη προσέλευση των ακτινιδοπαραγωγών στην ημερίδα της ΕΑΣΑ-Φ

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ακτινιδοπαραγωγών της περιοχής στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ του Δήμου Αρταίων, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας –Φιλιππιάδας με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με την εμφάνιση του βακτηρίου Pseudomonas Syringae Pv Actinidaeae που καταστρέφει τα ακτινίδια και τους τρόπους προστασίας που πρέπει να ακολουθούν. Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας του συγκεκριμένου βακτηρίου από την Δρ. Μαρία Χολέβα, ερευνήτρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Έγινε αναλυτική περιγραφή του βακτηρίου και των συμπτωμάτων εμφάνισής του ενώ παρουσιάστηκαν τα γενικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και η στρατηγική αντιμετώπισής του. Όπως διευκρινίστηκε, μέχρι στιγμής το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι υπαρκτό, σε αντίθεση με την γειτονική Ιταλία όπου το εν λόγω βακτήριο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και έχουν εκριζωθεί και καεί περίπου 100.000 στρέμματα ακτινιδοφυτειών. Ωστόσο ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα μας είναι πάντα υπαρκτός και γι’ αυτό το λόγο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη, γεγονός το οποίο υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης. Ως εκ τούτου οι ακτινιδιοπαραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους για τυχόν προσβολές του βακτηρίου και να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί. Η είσοδος του παθογόνου στο φυτό γίνεται δια μέσου των στοματίων των φύλλων μετά από έντονη βροχή, χαλάζι ή ανεμοθύελλα. Χαρακτηριστικό της παρουσίας του βακτηρίου είναι η έκκριση ενός πηκτού υγρού, σκούρου κόκκινου χρώματος, στο ύψος της διακλάδωσης των κύριων βραχιώνων. Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια έχουν μια καφετί απόχρωση και τα καρπίδια στη συνέχεια μαραίνονται και ατροφούν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...