Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Γεύσεις Λακωνίας … στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Το φετινό ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ γέμισε με γεύσεις Λακωνίας που μάζεψαν και έστειλαν στις 39 χώρες του κόσμου, από όπου προέρχονταν οι αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα, τα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης.
Φέτος από 30 Σεπ μέχρι 1 Οκτ οι δρομείς κάλυψαν  την κλασική πραγματική διαδρομή Αθήνα -Σπάρτη και με την λήξη περίμενε τον κάθε έναν ένα «δώρο» με τα φημισμένα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Λακωνικής γης, λάδι, πορτοκάλια, κρασί, ζυμαρικά, μέλι κ.α. Τα προϊόντα συγκέντρωσαν τα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών από όλη την Λακωνία.
Οι Νέες και  οι Νέοι Αγρότες ευχαριστούν όσους συνέδραμαν την προσπάθεια και ιδιαιτέρως τους: Μαξούλι – Ελαιόλαδο, Α.Σ.Ε.Ε. Λακωνία – Πορτοκαλάδες, Melbee Λιναρδάκης Βασίλης – Μέλι, Μανωλάκος – Παστέλι, Οίκος Αδαμαντίνα – Ζυμαρικά, Τσεμπελής – Μέλι, Ε.Α.Σ. Λακωνίας – Ελαιόλαδο, Συνεταιρισμός Κροκεών – Ελαιόλαδο, Μαΐστρος – Ελαιόλαδο, , Ελαιώνες Σεφερλής - Ελαιόλαδο, Παναγιωτακάκος Ευστράτιος – Μέλι, Ζυμαρικά Σπάρτης, Κτήμα Θεοδωρακάκου – Κρασί, Πειράν – Βιολογικά παραδοσιακά προϊόντα.
Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του  Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το 1983 έως σήμερα. Πρόκειται  για έναν από τους δυσκολότερους  αλλά και ιστορικότερους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και συγκεντρώνει στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη. (http://www.spartathlon.gr/) Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες εναντίον των Περσών. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Η συμβολή  και συμμετοχή όλων των τοπικών οικονομικών παραγόντων μπορεί να τονίσει τα χαρακτηριστικά ενός τόπου και να κάνει την προσπάθεια επιτυχέστερη με στόχο την Τοπική Ανάπτυξη συνδυάζοντας τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό στην οποία πιστεύουν πολύ οι Νέοι Αγρότες.

Ο πρόεδρος                    
Γιώργος Αλεξανδράκος
6945044071


Ο γραμματέας
Σταματάκος Δημήτριος
6971670428

Xάνεται η ελαιοπαραγωγή από τον δάκο. Παράπονα για τους ψεκασμούς

Έντονα διαμαρτύρονται οι ελαιοκαλλιεργητές της δημοτικής κοινότητας Ηράκλειας λόγω προσβολής του καρπού από τον δάκο.
Το πρόβλημα ανέδειξε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ηλίας Ρωμαίος που σχολιάζει στον FM-1 πως η μικρή φέτος παραγωγή , πλήττεται και από την έξαρση του δάκου.

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Ηράκλειας και ψεκαστή Γιάννη Καρβουνιάρη που μίλησε στο κεντρικό δελτίο του FΜ-1 ο ψεκασμός άργησε πολύ φέτος και ήταν ο ελάχιστος , με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρή ζημία η φετινή καλλιέργεια.

Απαντώντας ο υπεύθυνος δακοκτονίας της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Ζαρμπούτης χαρακτήρισε υπερβολικές τις διαμαρτυρίες αν και παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση έναρξης της δακοκτονία αλλά όχι με ευθύνη της υπηρεσίας του όπως φρόντισε να διευκρινήσει.
http://www.lamiafm1.gr/

Tι περιλαμβάνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ΚΑΠ για τις κοινοτικές ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα από το 2013 και μετά

Οι Ευρωβουλευτές και μελή της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου Σπύρος Δανέλλης...
ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παπαστάμκος, Ν.Δ. σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Αχελώος tv και το Μάκη Μάκκα ανέφεραν ότι οι τεράστιες ελλείψεις στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών αγροτικών προϊόντων, όσο και οι δυνατότητες για εξαγωγές στις καλύτερες αγορές του κόσμου καθιστούν την αύξηση της αγροτικής μας παραγωγής βασική εθνική προτεραιότητα.

Οι κ. Δανέλλης και Παπαστάμκος τόνισαν ότι την στιγμή που η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που αναπτύσσουν καινοτόμα αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες, εντελώς μόνοι, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, καθοδήγηση και συντονισμό από την ελληνική πολιτεία.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές αναφερόμενοι σε αυτα που προβλέπουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ΚΑΠ μετά το 2014. και στα κριτήρια με τα οποία θα συνεχιστούν οι κοινοτικές ενισχύσεις σημείωσαν ότι η ενιαία ενίσχυση θα περιλαμβάνει μια βασική στρεμματική ενίσχυση, η οποία θα καταβάλλεται στους αγρότες κάθε κράτους-μέλους ανάλογα με τα περιφερειακά κριτήρια που θα επιλέξει αυτό και ένα ακόμα κομμάτι της θα αποτελείται από τις πρόσθετες ενισχύσεις (30% + 5% +2% του συνόλου του εθνικού πλαφόν άμεσων ενισχύσεων για γεωργοπεριβαλλοντικές πρακτικές, περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα και νέους αγρότες αντίστοιχα

Τη θέσπιση και τον ορισμό του ενεργού αγρότη -στον οποίο θα καταβάλλονται κοινοτικές ενισχύσεις-του οποίου τα ετήσια έσοδα από την αγροτική δραστηριότητα υπερβαίνουν το 5% του συνολικού του εισοδήματος, θα προβλέπουν ακόμη οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ΚΑΠ μετά το 2014.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...