Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αποστόλου: "Λεηλασία από την πρώην ΑΤΕ και τώρα Πειραιώς των αγροτικών ενισχύσεων"

Την "λεηλασία από την πρώην ΑΤΕ και τώρα Πειραιώς των αγροτικών ενισχύσεων", καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και βουλευτής Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

"Η χαριστική μεταφορά της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς συνοδεύτηκε δυστυχώς και με συμπεριφορές καταλήστευσης των ενισχύσεων των αγροτών για οφειλές τους όχι μόνο προς την ίδια αλλά και προς τρίτους. Και σ΄ αυτή την αφαίμαξη συναινούν   τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και το Υπουργείο Οικονομικών .

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΚΑΝ.(ΕΚ) 1290/05 που αναφέρει ότι τα ποσά των ενισχύσεων καταβάλλονται στο ακέραιο στους  δικαιούχους καθώς και το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις είναι ακατάσχετες και δεν εκχωρούνται, οποιαδήποτε αναγγελία υπάρξει σε βάρος τους  μέχρι την καταβολή τους στους δικαιούχους είναι ανίσχυρη.

Γι αυτό και το χρονικό διάστημα που τα συγκεκριμένα χρήματα βρίσκονται στα χέρια του οργανισμού διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για καταβολή τους σε τρίτους, είτε ως αποτέλεσμα  οποιασδήποτε σύμβασης εκχώρησης είτε ως συνέπεια δικαστικής απόφασης.

Τη δυνατότητα αυτή βρήκε τον  τρόπο να εφαρμόζει η πρώην ΑΤΕ, που βέβαια κληρονόμησε και στην Τράπεζα Πειραιώς, υιοθετώντας την άποψη, ότι από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα χρήματα φεύγουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατατίθενται σ΄ ένα συγκεκριμένο λογαριασμό του αγρότη, έπαψαν να αποτελούν κοινοτικές ενισχύσεις.

Έτσι πριν ακόμη καταστεί ο λογαριασμός  προσβάσιμος από το δικαιούχο  του, δηλαδή πριν φτάσουν ουσιαστικά τα χρήματα στον αγρότη αλλά και  χωρίς τη συναίνεσή του, συμψηφίζονται  με διάφορες οφειλές του ή καταβάλλονται  με δικαστικές αποφάσεις σε τρίτους .

Όμως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε  πιο πέρα: Έχει καταστεί και εντολοδόχος  είσπραξης από αυτούς τους λογαριασμούς οφειλών προς τρίτους .

Είναι χαρακτηριστική, ίσως η πρώτη, η περίπτωση του καταστήματος Γυθείου Λακωνίας, όπου έχουν μπλοκαριστεί λογαριασμοί αγροτών με πρόσχημα την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο Ανατολικής Μάνης (ύδρευση, τέλη, πρόστιμα, κ.ο.κ, κ.λ.π.).

Στην απαράδεκτη και προκλητική αυτή λειτουργία πρωτοστάτησε το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, που επέλεξε  ειδικά αυτή την περίοδο πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων ελαιολάδου να μεθοδεύσει μια διαδικασία παράνομη, μεταφέροντας ουσιαστικά το βάρος της πράξης του στους υπαλλήλους της τράπεζας. Και βέβαια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έφερε το θέμα στη Βουλή ο Δήμαρχος έδειξε πως αντιμετωπίζει αυτές τις δύσκολες ώρες τους συμπολίτες του, εγκαλώντας τους βουλευτές του γιατί δεν είχαν την ίδια ευαισθησία και για οφειλέτες που έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες και τους επιφυλάσσεται η ίδια τακτική !!!

Δυστυχώς για τον αγροτικό χώρο ο εμπαιγμός του φαίνεται να βρίσκει συμμάχους και στον φυσικό του προστάτη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Θεσσαλία: Με τα τρακτέρ στις πλατείες οι αγρότες

Με παράταξη τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες των χωριών στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ξεκίνησε σήμερα η κινητοποίηση αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, τη φορολογία και τις αγροτικές αποζημιώσεις, αλλά και ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες είχαν αποφασιστεί, ως πρώτη έκφραση αντίδρασης, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, στον Παλαμά Καρδίτσας, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣ) νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, έκανε λόγο για δυναμική ανταπόκριση των αγροτών στις συγκεντρώσεις στις πλατείες χωριών των τριών νομών. «Μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, αναλόγως τού τι θα ακούσουμε από το υπουργείο», σημείωσε ο κ. Μπούτας.

Μάλιστα, προανήγγειλε νέα κινητοποίηση των αγροτών, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καρδίτσα, ενάντια στην αύξηση των τιμολογίων της και με παράλληλο αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των μαζικών κλοπών μετασχηματιστών από τα χωράφια,που αν δεν βρεθούν, οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΤ) νομού Τρικάλων, Απόστολος Θωμόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αγρότες θα διεκδικήσουν συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. «Θ' ακολουθήσει σύσκεψη αφού γίνει η συνάντηση στο υπουργείο, ώστε να συζητήσουμε τις απαντήσεις», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, σημείωσε ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".

Οι αγρότες ζητούν -μεταξύ άλλων- να ληφθεί μέριμνα για το μόνιμο -όπως το χαρακτηρίζουν- πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού, να δρομολογηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, που πλήττουν τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να αποζημιωθούν για τις καταστροφές στην παραγωγή.

Επίσης, διαμαρτύρονται για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, φορολογικές και άλλες, που,όπως λένε, συμπιέζουν περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα, όπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου, οι αυξήσεις των εισφορών ΟΓΑ και η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...