Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ντόπιες ποικιλίες, ενδημικά φυτά, βιοποικιλότητα

Στις 21 Απρ 2012, στο Μεσοχώρι, διοργανώθηκε η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, από την Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ και τον Δήμο Παρανεστίου.

Στις 27 Απρ 2012, στο Κρανίδι Αργολίδας, διοργανώνεται η ημερίδα «Καλλιέργειες Φαρμακευτικών-Αρωματικών Φυτών», από τον Δήμο Ερμιονίδας και την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας, με κεντρική εισηγήτρια την Δρ. Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), Επιστημονικώς υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών.
Η κα Γ. Δρόσου-Παγίδα (πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας) εκτιμά ότι μετά την πρώτη παρουσίαση των Ιερών Βοτάνων (Λυγουριό, 27/3/2012) και της τωρινής δεύτερης ενημέρωσης για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών (Κρανίδι, 27/4/2012) θα ακολουθήσει η προσπάθεια ενημέρωσης για την οργάνωση λειτουργούντων Βοτανικών Κήπων, κυρίως στην Ελλάδα, στην οποία θα επιδιωχθεί η συμμετοχή στο 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων (Χίος, 28/5-1/6/2012). Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας εκτιμά ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες έναρξης εργασιών υλοποίησης του οράματος του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου. 6976562330.

Στις 28 Μαϊ 2012, στην Χίο, διοργανώνεται το 6ο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων-EUROGARD VI», από τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Το 6ο Συνέδριο Βοτανικών Κήπων θέλει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μείωσης της βιοποικιλότητας, έχοντας στον νου την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι από σήμερα όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε «ΠΡΑΣΙΝΑ». Το Συνέδριο θα προωθήσει αποτελεσματικές μεθόδους δράσης για την προστασία των φυτών, για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των βοτανικών κήπων-των ερευνητικών κέντρων-των δικτύων προστασίας και άλλων φορέων, καθώς και για να προβάλει τους βοτανικούς κήπους ως κέντρων αειφορίας, ανθρώπινης ευ-ζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης & προστασίας. www.eurogardvi.gr

Στις 5 Ιουν είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Στις 6 Ιουλ 2012, στην Σαντορίνη Κυκλάδων, διοργανώνεται το Διεθνές Συνέδριο «Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου», από την Ηλιότοπος και την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, που θα διαρκέσει δύο ημέρες.
Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου.
Σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης του εμπορίου, η ανάδειξη της διαφορετικότητας του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου μέσα από την συνειδητοποίηση της ιστορίας του, η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγροτικής παραγωγής και μιας νέας επιχειρηματικότητας που θα στηρίζεται σε τοπικούς πόρους, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία της χλωρίδας του, είναι θεμελιώδη θέματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης. Ηλιότοπος Τ22863024758, F2286023672, agric@heliotopos.net, http://agric2012.conferences.gr

Ο Δήμος Ερμιονίδας & η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας θα υποδεχθούν στο Γεν. Λύκειο Κρανιδίου, , στις 20.00 της 27ης Απρ 2012, όσους ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών και λειτουργία Βοτανικού Κήπου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
τηλ 2310 282682,  φαξ 2310 282482, κιν 699 8282382,  email michaeld@otenet.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...