Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

O ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα στον κλάδο των εσπεριδοειδών


Τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια καλλιέργεια από  την οποία ζουν χιλιάδες οικογένειες  και με σημαντική συμβολή στην οικονομική αγροτική δραστηριότητα και στις εξαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 30% της αξίας των εξαγωγών οπωροκηπευτικών διαμορφώνεται από τα εσπεριδοειδή. Το 2011 εξήχθησαν 474.000 τόνοι εσπεριδοειδών αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τη σημασία τους όμως στην αγροτική και την εθνική οικονομία, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο είναι τεράστια και οι τιμές πώλησης εξευτελιστικές. Η αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή αντί του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης του τρόπου καταβολής τους, η ανυπαρξία εθνικής και κλαδικής αγροτικής πολιτικής, τα διάφορα μέτρα που αντί να μειώνουν το κόστος καλλιέργειας το αυξάνουν (αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, φορολογικό, μείωση επιστροφής ΦΠΑ και επιδότησης ΕΦΚ, κ.ά.), η αδυναμία των συνεταιρισμών να παίξουν το ρόλο τους και ένα ιδιότυπο καθεστώς αυθαιρεσίας στην εμπορία, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στην απόγνωση, στην υποκαλλιέργεια των καλλιεργούμενων με εσπεριδοειδή εκτάσεων και στην υποβάθμιση του προϊόντος, ενώ απειλείται με “κραχ” και ο κλάδος της εμπορίας γεωργικών εφοδίων.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές εξελίξεις  στην εσωτερική αγορά, όπου οι εξουθενωτικές  μνημονιακές πολιτικές περιορίζουν  την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο την τιμή πώλησης αλλά και τον όγκο των καταναλώσιμων  προϊόντων. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και η ανυπαρξία μιας ουσιαστικής πολιτικής για την αγροτική πίστη επιτείνουν την οικονομική ασφυξία τόσο των παραγωγών, όσο και των μικρών εμπόρων και τυποποιητών, στερώντας τους τη δυνατότητα ανεύρεσης της απαραίτητης ρευστότητας προκειμένου να κινηθούν.

Μια αναγκαία εθνική πολιτική για τα εσπεριδοειδή, όπως και για  άλλα βασικά προϊόντα που παράγει  η χώρα μας, θα έπρεπε να βασίζεται  στη μείωση του κόστους καλλιέργειας, στη χάραξη ζωνών καλλιέργειας, στην ενίσχυση της γεωργικής έρευνας, στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ποικιλιών, στη σύνδεση των προϊόντων με τον τουρισμό, σε ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα, στην ύπαρξη εξαγωγικής πολιτικής, σε αλλαγές και ανατροπές του τρόπου διακίνησης και εμπορίας του προϊόντος, ενισχύοντας τη θέση των παραγωγών.

Γνωρίζοντας ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και  η στήριξη του αγροτικού τομέα, δεν αποτελεί επιδίωξη, ούτε επομένως μπορεί να γίνει από τη μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση, η οποία με συνεχή μέτρα αφαιρεί εισοδήματα από τους αγρότες, αυξάνει το κόστος παραγωγής και ξεπουλά όποια δημόσια και συνεταιριστική επιχείρηση υπάρχει, περιοριζόμαστε στο να θίξουμε κάποια ελάχιστα ζητήματα:

Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για παραγωγή που συλλέχθηκε την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί έμποροι – εξαγωγείς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, φορτώνοντας με χρέη τον αγροτικό κόσμο, αλλά και αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους σ’ αυτές. Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην εμπορία εσπεριδοειδών, κρυπτόμενοι πίσω από νέες εταιρίες, που οι ίδιοι, ή κάποια συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα δημιούργησαν. Η απουσία ενός ουσιαστικού Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους επιτήδειους, να παίρνουν στα χέρια τους το προϊόν του παραγωγού και να το εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν, με τραγικά τελικά αποτελέσματα, τόσο για το προϊόν, όσο και για τις τύχες των παραγωγών.

Παρατηρείται κάθε χρόνο η εισαγωγή παράνομων φορτίων νωπών εσπεριδοειδών, καθώς και συμπυκνωμένων ή κατεψυγμένων χυμών, που στη συνέχεια πωλούνται ως ελληνικά.

Έχει επίσης διαπιστωθεί η απευθείας φόρτωση νωπών εσπεριδοειδών από το χωράφι και η εξαγωγή των εν λόγω ατυποποίητων προϊόντων σε γειτονικές χώρες, όπου και συσκευάζονται σε κόστος χαμηλότερο από αυτό στη χώρα μας.

Είναι γνωστή η παράνομη λειτουργία συσκευαστηρίων, τα οποία λειτουργούν μέρες και ώρες που οι υπηρεσίες δεν πραγματοποιούν ελέγχους, χρησιμοποιώντας κατά κόρον ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους, δημιουργώντας συνθήκες τόσο εργασιακής εκμετάλλευσης, όσο και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μας σας ζητήσαμε την επαρκή στελέχωση του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να διενεργεί έγκαιρα και δίκαια τις εκτιμήσεις. Δυστυχώς, οι ελάχιστες και ανεπαρκείς κινήσεις του υπουργείου οδήγησαν στο να έχει προχωρήσει η συγκομιδή των εσπεριδοειδών, χωρίς να έχουν γίνει οι εκτιμήσεις. Μάλιστα, σε πρόσφατη απάντησή σας αναφέρατε ως ενδεχόμενο την “αξιοποίηση των διατάξεων του άρθρου 17 του Ν. 3877/2010, οι οποίες προβλέπουν τη διενέργεια εκτιμήσεων από εμπειρογνώμονες τεχνικούς”, ανοίγοντας το θέμα της ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας των εκτιμήσεων, ίσως και της γεωργικής ασφάλισης.

Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, με αυξανόμενα τα κρούσματα υποσιτισμού. Μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα που έχει αναφορά στο παραπάνω πρόβλημα είναι το Πρόγραμμα Διανομής Φρούτων στα σχολεία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το έτος 2009-2010 δεν υλοποιήθηκε, το έτος 2010-2011 υλοποιήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, στο τέλος της σχολικής χρονιάς και με σημαντικά προβλήματα, ενώ το 2011-2012 ματαιώθηκε ο διαγωνισμός με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τη φετινή χρονιά, μόλις πριν λίγες μέρες, ξεκίνησε ο τρίτος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, αφού οι δύο προηγούμενοι δεν είχαν επιτυχές αποτέλεσμα. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος είτε να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος είτε και να ακυρωθεί. Μάλιστα, για λόγους δημόσιας υγείας θα έπρεπε να υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των μαθητών σε φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, δεδομένου ότι την περίοδο αυτή γνωρίζει έξαρση η γρίπη και άλλες ιώσεις.
Ερωτάται ο  κύριος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων,

  1. Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυθαιρεσίας στις πληρωμές των παραγωγών; Προτίθεται το υπουργείο να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο πιο αυστηρό για όσους ασχολούνται με το εμπόριο-εξαγωγές και να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις, ώστε να σταματήσει η περιγραφείσα απαράδεκτη κατάσταση;
  2. Μέχρι σήμερα, και όσον αφορά τη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών, πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας και τι αποτελέσματα έχουν υπάρξει; Ποιά είναι τα συγκριτικά αποτελέσματα σε σχέση με την περσινή χρονιά; Σκοπεύει το υπουργείο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν παράνομες εισαγωγές και εξαγωγές εσπεριδοειδών;
  3. Με ποιό τρόπο σκοπεύει το υπουργείο να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων; Προτίθεται το υπουργείο να επανεξετάσει τους περιορισμούς (πλαφόν κατανάλωσης καυσίμων, χιλιομετρικές αποζημιώσεις, κ.ά.) ώστε να μπορούν οι υπάλληλοι των περιφερειακών ενοτήτων να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους;
  4. Προτίθεται το υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια να προωθήσει τη δημιουργία μικτών κλιμακίων, αποτελούμενων από αστυνομία, ΣΔΟΕ, Σ.ΕΠ.Ε., ΙΚΑ, γεωτεχνικούς των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε πραγματικά να υπάρχουν σοβαροί, τακτικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι;
  5. Προτίθεστε να ενισχύσετε με εργαζόμενους τον ΕΛΓΑ, ή εν τέλει αποτελεί κρυφό σχεδιασμό σας η παράδοση της γεωργικής ασφάλισης σε ιδιώτες;
  6. Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος διανομής φρούτων στα σχολεία; Έχει τεθεί κάποια δέσμευση στον ανάδοχο, σχετικά με τον προμηθευτή των οπωροκηπευτικών και την τιμή πληρωμής του παραγωγού αυτών; Σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Υγείας, με βάση το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία, τη μονιμοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων και τη χρηματοδότησή τους; 

Ερωτάται ο  κύριος υπουργός Εργασίας,

  • Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου στα συσκευαστήρια και στις βιομηχανίες μεταποίησης ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβιάσεις της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας; Τι αποτελέσματα έχουν υπάρξει;
  • Θεωρεί το υπουργείο ότι η αποψίλωση υπηρεσιών, όπως των ΙΚΑ, ή ακόμα και οι συγχωνεύσεις αυτών, βοηθούν, ή στην πράξη έχουν οδηγήσει στην ουσιαστική διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών;
  • Προτίθεται να διατηρήσει το Τμήμα Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης Αργολίδας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με έδρα το Ναύπλιο, ώστε να μπορεί ουσιαστικά και μέσα από ένα πιο συντονισμένο και συνολικό σχεδιασμό να συμβάλει στους απαραίτητους ελέγχους; Προτίθεται να διατηρήσει το τμήμα τεχνικής & υγειονομικής επιθεώρησης Άρτας του σώματος επιθεωρητών εργασίας με έδρα την Άρτα;


Οι ερωτώντες  βουλευτές

Κοδέλας Δημήτριος, Αποστόλου Ευάγγελος, Γεροβασίλη Όλγα, Πετράκος Αθανάσιος, Γεωργοπούλου Έφη

Στους δρόμους κατέβηκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας


Στους δρόμους   κατέβηκαν  οι  αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται και για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής. 

Σε σύσκεψη που έκαναν οι αγροτοσυνδικαλιστές  της ΠΑΣΥ Αργολίδας, αποφασίστηκε  να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με μπλόκα στους δρόμους, ενώ παράλληλα έκαναν συγκέντρωση με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα Αργολίδας. Να σημειωθεί πως τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην εθνική Μυκηνών Ναυπλίου .

Tο μπλόκο τον αγροτών στην εθνική επισκέφθηκε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Κοδέλας

Θεσσαλονίκη: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Στη Θεσσαλονίκη  θα χτυπάει για ένα τριήμερο, από τις 7 μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου,  η καρδιά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο με αφορμή το Συνέδριο του Economist, όσο και με τη έκθεση για την κτηνοτροφία Zootechnia.

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης θα είναι βασικός ομιλητής στο συνέδριο του Economist που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και με  θέμα: «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Επιταχύνοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα».

Στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου και λίγο πριν τα εγκαίνια της Zootechnia ο υπουργός μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του Μιροσλάβ Ναϊντένοφ,  θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό Forum που οργανώνεται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Ναϊντένοφ

 θα βρίσκεται στην Ελλάδα, καλεσμένος του κ.Τσαυτάρη, συνοδευόμενος από 15μελή επιχειρηματική αποστολή στους κλάδους της κτηνοτροφίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στις 7.00 το βράδυ ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης μαζί με το Βούλγαρο υπουργό  και τον πρέσβη της Κίνας θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια της μοναδικής εξειδικευμένης έκθεσης στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια της Zootechnia.

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το πρωί ο κ. Τσαυτάρης θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, που διοργανώνει το Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ λίγη ώρα αργότερα στις 12 το μεσημέρι,  θα εγκαινιάσει το περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(Περίπτερο 8-  Αίθουσα Α, Νικόλαος Γερμανός).

Στη συνέχεια θα βραβεύσει 7 εκπροσώπους καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της ζωικής παραγωγής. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης ο γ.γ. του Υπουργείου Μόσχος Κορασίδης και ο ε.γ. Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος.

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση της δράσης «ελληνική παλέτα τυριών» που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο και στην προκειμένη περίπτωση αφορά τυριά ποιότητας από εγκεκριμένα τυροκομεία, προέλευσης από τα νησιά των Κυκλάδων. Η δράση αυτή είναι συνέχεια της δράσης «ελληνικό πρωινό» που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή σε ξενοδοχεία όλης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με πολύ θετική ανταπόκριση.
Στο πλαίσιο πάντα της Zootechnia το Υπουργείο διοργανώνει
ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου με θέμα τους βοσκότοπους (Αίθουσα Helexpo Corona) και σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση και αειφορική διαχείρισή τους. Για το θέμα θα τοποθετηθεί τόσο ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, όσο και εκπρόσωποι του Υπουργείου, αλλά και της λιβαδοπονικής εταιρείας, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες του κλάδου και παραγωγοί.

Σητεία: Γεωργικές Προειδοποιήσεις σε αγρότες με μηνύματα SMS


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αγρότες στη Κρήτη που πλέον θα ενημερώνονται για οτιδήποτε έκτακτο αφορά τη γεωργική παραγωγή μέσω sms.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Σητείας γνωστοποιεί ότι, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας φυτών και Ποιοτικού ελέγχου προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του προς τους αμπελουργούς, οργανώνει αρχείο παραγωγών κατά περιοχές για την πιλοτική εφαρμογή μαζικής αποστολής μηνυμάτων SMS σε κινητά τηλέφωνα.

Με τα μηνύματα αυτά θα ειδοποιούνται έγκαιρα οι παραγωγοί, εφόσον υπάρχει ανάγκη, για επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας (π.χ. περονόσπορος, έναρξη πτήσης ευδεμίδας κ.λ.π).

Όσοι αμπελουργοί ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο μητρώο για να λαμβάνουν τα δωρεάν μηνύματα SMS στο κινητό τους, πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στο τυποποιημένο έγγραφο που βρίσκεται, κυρίως, αναρτημένο στο site του Δήμου Σητείας www.sitia.gr και να το στείλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση pkpfhgpr@otenet.gr, ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Π.Κ.Π.Φ και Π.Ε Ηρακλείου, Καστοριάς 32Α, Ηράκλειο, Τ.Κ. 713 07», το συντομότερο δυνατό.

Πληροφορίες και το ειδικό έντυπο:

Στο www.sitia.gr

Στα γραφεία του Δήμου στη Δημοτική Ενότητα Λεύκης και Ιτάνου,

Στο γραφείο γεωργικής ανάπτυξης.
flashnews

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες

Δεκάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί σε τρία σημεία στην Αχαΐα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ακόμη κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης είπε ότι όσο περνά η ώρα η συμμετοχή των αγροτών στα σημεία των κινητοποιήσεων αυξάνεται.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να μετακινηθούν αργότερα οι αγρότες, στην περιμετρική οδό της Πάτρας.

Πάντως, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα, και περιπολικά οχήματα βρίσκονται και στους τρεις κόμβους, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες.
           
Την ίδια ώρα, σε θέση μάχης παραμένουν και τα τρακτέρ στη Λαμία, τη Δράμα, τη Χρυσούπολη Καβάλας, τις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη.

Την Παρασκευή, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και τις επόμενες μέρες, σε νέα συνάντηση, αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων των αγροτών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...