Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Θετικά μηνύματα για την νέα ελαιοκομική περίοδο...

Σε ρυθμούς ανάκαμψης κινείται η ελληνική αγορά του ελαιολάδου, ακολουθώντας τις έντονες ανοδικές τάσεις της ισπανικής αγοράς, γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες εμπορικές πράξεις.
Οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στην Ισπανία παρασύρουν και την ελληνική αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Οι εξελίξεις έφτασαν με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων στη χώρα μας, τη στιγμή που στην ισπανική αγορά από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται μια ανοδική τάση της τάξης του 40%. Έτσι μετά από μια τριετία χαμηλών τιμών που έφερε σε οριακό σημείο τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή κλίματος που αυξάνει τις προσδοκίες εν όψει της νέας παραγωγής.

Όσο για τα περσινά αποθέματα, ήδη πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Την περασμένη εβδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας και Αβίας πραγματοποίησε πώληση δυο βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα 2,50 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη κατά 40 λεπτά σε σύγκριση με τις πωλήσεις του χειμώνα, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία, ενώ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας οι τιμές είναι κατά 20 λεπτά υψηλότερες.

Σε μικρότερο βαθμό έγινε αισθητή η ανοδική τάση στην Κρήτη, με τις τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου οξύτητας έως 0,3 να αυξάνονται από 1,90 σε 2,05 – 2,10 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται πως την περσινή χρονιά η Κρήτη αντιμετώπισε προβλήματα στην παραγωγή της και οι οξύτητες ήταν αυξημένες, με αποτέλεσμα τα αποθέματα της να είναι χαμηλά.

Προσδοκίες

Όσον αφορά την ισπανική αγορά που εξακολουθεί να δίνει τον τόνο, οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έφτασαν την περασμένη Δευτέρα στα 2,52 ευρώ το κιλό, τιμή που είχε σημειωθεί τελευταία φορά στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική άνοδος στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου φτάνει τα 57 λεπτά το κιλό. Πλέον οι τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2,44 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας ελαφρά διορθωτικές τάσεις, κάτι που είναι λογικό ακόμα και στις «υγιείς» αγορές μετά από μια τόσο έντονη άνοδο.

Νέα ποικιλία φασολιού από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Παραρτήματος της Φλώρινας

Η νέα ποικιλία κοινού φασολιού Phaseolus vulgaris που εγγράφηκε πρόσφατα με την  επωνυμία «PRESPA» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, με διατηρητή το ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, είναι προϊόν βελτίωσης που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ στη
Φλώρινα. Η ποικιλία δημιουργήθηκε με μεθόδους κλασικής βελτίωσης στα πλαίσια εξαετούς βελτιωτικού προγράμματος που στόχο είχε να αξιοποιήσει το ιδιαίτερα αξιόλογο ντόπιο γενετικό υλικό φασολιού της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε από πληθυσμούς της περιοχής Πρεσπών με κριτήριο την υψηλή παραγωγικότητα και προσαρμοστικότητα -που συνεπάγεται σταθερότητα αποδόσεων- ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ντόπιων πληθυσμών φασολιού. Τα πειράματα εγκαταστάθηκαν στο αγρόκτημα του ΤΕΙ στη Φλώρινα και στην Πρέσπα. Δημιουργοί της ποικιλίας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Τοκατλίδης. Η ποικιλία κατατέθηκε για αξιολόγηση στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών το 2010 και μετά από 2 έτη δοκιμών, εγκρίθηκε η εγγραφή της στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2355/23-08-2012 τεύχος Β΄. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ποικιλία έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από τους παραγωγούς στους οποίους δόθηκε για δοκιμαστική καλλιέργεια, ιδιαίτερα για την πολύ καλή συμπεριφορά της σε υψηλές θερμοκρασίες, που μειώνουν δραματικά τις αποδόσεις του φασολιού σε πολύ θερμά καλοκαίρια σαν το φετινό. Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας δεσμεύεται να συνεχίσει τη συνεισφορά της στη γεωργική ανάπτυξη της
περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οδηγίες για την συγκέντρωση βαμβακιού στη Βοιωτία


Η συγκέντρωση θα διενεργηθεί με τους ακόλουθους όρους και δυνατότητες:

Ο παραγωγός για τις ποσότητες σύσπορου βάμβακος που παραδίδει θα εξοφλείται άμεσα μετά την παράδοση.

Η τιμή θα αναπροσαρμόζεται και θα ανακοινώνεται κάθε ημέρα σε συνεργασία με την ΕΑΣ Λιβαδειάς.

Ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα για τις ποσότητες που παραδίδει αφού το δηλώσει να μην εισπράττει αντίτιμο της αξίας και να κλείνει την τιμή όποτε κρίνει με δική του ευθύνη (έως το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου), με την – εκείνη τη στιγμή – τρέχουσα τιμή σύσπορου βάμβακος οπότε και θα εξοφλείται. Απαραίτητη προϋπόθεση οι προδιαγραφές του Βάμβακος αυτού να επιτρέπουν αποθήκευση.

Επιπλέον της τιμής σύσπορου Βάμβακος θα καταβάλλεται και ποσό 0,02 Ευρώ/Κιλό ως κόστος μεταφοράς σε όποιον μεταφέρει το σύσπορο βαμβάκι στο χώρο συγκέντρωσης της ΕΑΣ είτε παραγωγός είτε μηχανή συλλογής.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις αποθήκες της ΕΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, εκκοκκιστήριο «ΜΑΡΑΘΙΑ» στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς, όπου το Κέντρο Συγκέντρωσης Σύσπορου Βάμβακος θα είναι ανοικτό από 10 Σεπτεμβρίου 2012.

Πηγή:http://www.lamiastar.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...