Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Πολυνομοσχέδιο – «ανάσα» για τους αγρότες

Οι ρυθμίσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών (φυσικών προσώπων) προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο», προβλέπουν ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα, Τετάρτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι ρυθμίσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών (φυσικών προσώπων) προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Σύμφωνα με όσα ορίζονται, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά τον χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια και δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του παραγωγού.

Πλέον, η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ από τον αγρότη, εντός δύο ετών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω διάστημα, τότε θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 5-15 έτη με επιτόκιο 3%.

Εφόσον το αγροτικό ακίνητο, δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο. Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα είναι στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του δανείου. Εφόσον ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, επαναλαμβάνεται με νέα τιμή εκκίνησης. Σε κάθε νέα διακήρυξη ο προηγούμενος μισθωτής έχει δικαίωμα επί ίσοις όροις με τους λοιπούς υποψηφίους. Επισημαίνεται ότι κι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η εκμίσθωση ή δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου με υποθήκη αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η εν λόγω ρύθμιση αφορά περί το 20% των συνολικών δανείων προς την παλιά ΑΤΕ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...