Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, σε συνεργασία με τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, διοργάνωσε Κτηνοτροφική Ημερίδα με θέμα «Αιγοπροβατοτροφία», το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. 
 Εισηγητές τns εκδήλωσης ήταν:
Ο κ. Aρσένoς Γιώργος, αναπληρωτής καθηγητής τnς Κτηvιατρικής Σχολής τoυ Aριστoτέλειoυ Πανεπιστημίoυ Θεσσαλοvίκης και οι συνεργάτες του, με θέμα:“Το μέλλον της Ελληνικήs κτηνοτροφίαs” και ο κ. Γελασάκηs Αθανάσιος μεταδιδακτορικός ερευνητής εργαστηρίoυ ζωοτεχvίαs του Aρισroτέλειoυ Πανεπιστημίoυ Θεσσαλοvίκης, με θέμα: “Κτηνιατρική διαχείριση αιγοπροβάτων”.

Το παρών τους έδωσαν οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός και Δημ. Κοδέλας ,καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Φ.Στεφανόπουλος.

To ΣΔΟΕ στα... χωράφια των αγροτοσυνδικαλιστών

Καταργείται κάθε κρατική επιχορήγηση προς τις τρεις οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο διαχρονικό «πάρτι» των «πράσινων» και «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών

Του Δημήτρη Τσιούφου / ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ μπαίνουν, με εντολή του πρωθυπουργού, οι τρεις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ), προκειμένου να διαπιστωθεί πώς και πού κατευθύνθηκαν τα περίπου 58,4 εκατ. ευρώ, που έλαβαν από το 1994 έως το 2011, μέσω κρατικών επιδοτήσεων και ουδέποτε ελέγχθηκαν ή υπέβαλαν στοιχεία για το πού και με ποιες διαδικασίες διατέθηκαν τα κονδύλια αυτά.

Παράλληλα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου που εισηγήθηκε στον Αντ. Σαμαρά την πραγματοποίηση του διαχειριστικού ελέγχου, καταργείται κάθε κρατική επιχορήγηση προς τις τρεις οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο διαχρονικό «πάρτι» των «πράσινων» και «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών.
Με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος, όχι μόνο στη διασπατάληση του δημόσιου χρήματος, αλλά και προχωρήσει σε βάθος 18ετίας τον έλεγχο στα οικονομικά των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς όπως υποστηρίζεται, η πλειοψηφία των κρατικών επιδοτήσεων κατευθύνθηκε σε «δράσεις» που καμία σχέση δεν είχαν με την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών, αλλά αποτέλεσαν μία από τις «πηγές» από την οποία μεγεθύνθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, οικοδομήθηκαν βίλες, φτιάχτηκαν πισίνες και αγοράστηκαν τα δεκάδες «αγροτικά» υπερπολυτελή τζιπ που κυκλοφορούν σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας.

Σε βάθος

Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ευελπιστούν ότι ο έλεγχος θα φτάσει σε βάθος και θα ελεγχθούν όλοι, «πράσινοι» και «γαλάζιοι» αγροσυνδικαλιστές που διετέλεσαν μέλη των διοικήσεων των τριών οργανώσεων, καθώς μάλιστα είχαν φροντίσει να μην μπλέκονται οι μεν στα... πόδια των δε, ελέγχοντας οι μεν ΠΑΣΟΚοι την ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος), οι δε Νεοδημοκράτες της ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος), με τους πρώτους να έχουν το πάνω χέρι και στην ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών), όταν το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα έχει ουσιαστικά «εκπνεύσει» την τελευταία 15ετία.
Με βάση τη διαπιστωμένη αυτή κατάσταση, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαξ. Χαρακόπουλος, επισκέφθηκε την Τρίτη τον Αντ. Σαμαρά και αποφασίστηκε ο αναδρομικός έλεγχος και των τριών οργανώσεων από το 1994 έως σήμερα, αλλά και να καταργηθεί η χρηματοδότησή τους.

Σε δήλωσή του στην «ΗτΣ» ο κ. Χαρακόπουλος, που εκλέγεται στη Λάρισα και ξέρει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει, τόνισε ότι η «απόφασή μας να βάλουμε μια τελεία στο κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό έχει ουσιαστική και συμβολική σημασία. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά και η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να λάβει επώδυνα μέτρα, να συνεχίζονται οι απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος». Γι΄ αυτό τον λόγο επισήμανε ο κ. Χαρακόπουλος «τα χρήματα που διοχετεύονταν στις οργανώσεις αυτές θα δίνονται πλέον στις σκληρά δοκιμαζόμενες πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και σε αγροτικά νοικοκυριά που βρίσκονται σε μειονεκτικές ορεινές ή νησιωτικές περιοχές». Τις επόμενες μέρες, κατάληξε, «θα επιδιώξω τη συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους των πολυτέκνων, προκειμένου να δρομολογήσουμε την υλοποίηση αυτής της απόφασης», εκτιμώντας πως μπορούν να ενισχυθούν έως 5.000 αγροτικές οικογένειες ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις οργανώσεις στην πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν καμία ουσιαστική παρέμβαση στο αγροτικό κίνημα, αλλά παρά ταύτα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από το κράτος με κονδύλια που κάποιες χρονιές (τη «χρυσοφόρα» τετραετία 1999- 2002) ξεπέρασαν και τα 4 εκατ. τον χρόνο, αλλά και από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για τους αγρότες.

Αρχαιρεσίες από το 2006

Χαρακτηριστικό της φαύλης κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στη ΓΕΣΑΣΕ διενεργήθηκαν για τελευταία φορά αρχαιρεσίες το 2006. Το 2009 όταν και έληξε η θητεία της διοίκησης, διορίστηκε... προσωρινή διοίκηση για να διεξάγει αρχαιρεσίες σε ένα χρόνο αλλά ουδέποτε το έκανε. Με συνεχείς παρατάσεις η... προσωρινή διοίκηση παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2011 και έκτοτε η ΓΕΣΑΣΕ παραμένει χωρίς διοίκηση, αλλά παρά ταύτα τον Μάρτιο του 2012 εγκρίθηκε και έλαβε νέα κρατική επιχορήγηση ύψους 1.118.222 ευρώ, η οποία δεν είναι νόμιμη και θα της ζητηθεί να την επιστρέψει.

Προέγκριση επενδυτικών σχεδίων 40,9 εκ. για κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή

Σχέδια βελτίωσης για την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή συνολικού προϋπολογισμού 40,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,6 αποτελούν δημόσια δαπάνη, προεγκρίθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων.

Συνολικά έχουν προεγκριθεί 194 σχέδια βελτίωσης, ενώ έως σήμερα έχουν υπογραφεί 424 προεγκρίσεις σχεδίων βελτίωσης στο πλαίσιο της δράσης «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας - «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», συνολικού προϋπολογισμού 71,2 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 38,7.

Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, έως σήμερα από τα 7.700 υποβληθέντα σχέδια βελτίωσης έχουν αξιολογηθεί 3.377, εκ των οποίων περισσότερα από 1.000 βρίσκονται στο στάδιο της τελικής γνωμοδότησης.

Στο πλαίσιο των σχεδίων βελτίωσης προβλέπεται μεταξύ άλλων χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεγκατάσταση γεωργικών κτιρίων, για αγορά κτηνοτροφικού εξοπλισμού και για έγγειες βελτιώσεις.

express.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...