Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Νέες κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων

Δύσκολες μέρες περνά τελευταία ο πτηνο-κτηνοτροφικός κλάδος, καθώς οι απανωτές αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές, στα καύσιμα, αλλά και η παράλληλη στασιμότητα της παραγωγής για τους παραπάνω λόγους, έχουν οδηγήσει και πολλούς Ηπειρώτες παραγωγούς σε απόγνωση. Γι’ αυτό το λόγο πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη με τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 7ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnica» που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ…

Διαρκώς συσσωρεύονται τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας, κάνοντας λόγο μάλιστα για συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής τους. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν φτάσει στα ύψη, σχεδόν διπλασιάσθηκαν, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν μετακυλήσει τις τιμές στους καταναλωτές, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο κοινωνική ευαισθησία, μιας και διανύουμε μια από τις δυσκολότερες οικονομικά περιόδους στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Να αναλάβει τις ευθύνες της καλεί την Κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών και να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας της ελληνικής πτηνοτροφίας.«Οι συνεχιζόμενες και αλματώδεις αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών, των καυσίμων (πετρελαίου – υγραερίου) και των άλλων εφοδίων οδηγούν την ελληνική πτηνοτροφία σε αφανισμό. Για την αγορά των απαραίτητων αυτών εφοδίων, για την εκτροφή των πουλερικών οι πτηνοτροφικές μονάδες εξαναγκάζονται να προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια και σε υπερχρέωση και έτσι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, ενώ η διάθεση πτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά καθίσταται οικονομικά προβληματική», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Παράλληλα, η Ένωση καλεί όλους τους πτηνοτρόφους –παραγωγούς να δώσουν δυναμικά το «παρών» το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί στην πανελλήνια συγκέντρωση στο περίπτερο της έκθεσης «Zootechnica» (περ. 15 STAND 52 B ).

ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμικά θα δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, διαμαρτυρόμενοι και αυτοί για την δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος τους. Τα αιτήματά τους γνωστά: επιδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, αλλά και πάγωμα των χρεών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνεργασία House of Wine με τους Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου

Old Vine cabernet from Chateau Montelena, Napa...Image via Wikipedia
Ripe Sauvignon blanc grapes.Image via WikipediaTo House of Wine, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική κάβα στο ελληνικό διαδίκτυο, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσφοράς νέων, πρωτοποριακών υπηρεσιών στους φίλους του κρασιού, παρουσίασε πρόσφατα από τις ιστοσελίδες του μια νέα κατηγορία οινοποιείων με τίτλο "Οινοποιεία Βoutique του Ελληνικού Αμπελώνα", που σκοπό έχουν να αναδείξουν στο ευρύ κοινό οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά αλλά μικρή προβολή και περιορισμένο δίκτυο διανομής, οινοποιεία που δεν είναι γνωστά σε όλους τους οινόφιλους της χώρας μας.
 

Από τα  Οινοποιεία Boutique του Ελληνικού Αμπελώνα  δεν θα μπορούσε να λείπει ένα οινοποιείο που τιμά την πολυετή παράδοση του νησιού της Κω στο κρασί: Το House of wine παρουσιάζει σήμερα στους φίλους του τους Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, ένα οινοποιείο που με τα εκλεκτά κρασιά του, την συνέπεια στις μεθόδους παραγωγής, την τεχνική αρτιότητα του οινοποιείου του, αλλά και με το μεράκι της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου, συνεχίζει επάξια την μακραίωνη οινική ιστορία του νησιού.
Ο  Ιπποκράτης  ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας αλλά και το επιφανέστερο τέκνο της Κω, μέσα από την σοφία του είχε αναγνωρίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία και το συνιστούσε σαν φάρμακο και δυναμωτικό: «και πινέτω οίνον αυστηρόν Κώον ως μελάντατον» και «πινέτω δε οίνον Κώον υπόστρυφνον ως μελάντατον». «Αυστηρό» σημαίνει το ξηρό κρασί, «μελάντατο» το βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο και «υπόστρυφνο» το στυφό ή μπρούσκο κρασί.
Αλλά εάν ο Ιπποκράτης ήταν φίλος του κόκκινου κρασιού, η αρχαία Κως παρήγαγε και εξαιρετικά λευκά κρασιά. Όπως μας λέει ο Στράβων (ΧΙV 2,19) φημιζόταν επίσης για τον «λευκοκώον» ή «τεθαλαττωμένον οίνον», το ανοιχτόχρωμο (λευκό) κρασί που το έπιναν ανακατεμένο με θαλασσινό νερό.
Αυτά τις  κατηγορίες κρασιών παράγουν και  σήμερα οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, από τους αμπελώνες και το οινοππιείο τους στη Μινιέρα Ασφενδιού του Δήμου Δικαίου στην Κώ, και είναι το αποτέλεσμα μιας 15χρονης προσπάθειας με σκοπό την επαναφορά σε νέα σύγχρονη μορφή της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού αντάξιου του φημισμένου στην αρχαιότητα Κώιου Οίνου

Ο Αμπελώνας

Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, MerlotGrenache Rouge, Syrah, Tempranillo είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου.

Ο πράσινος τρύγος που εφαρμόζεται  και η σχετικά χαμηλή στρεμματική  απόδοση, αλλά και η χωρίς φάρμακα  φροντίδα με συστηματικό δίμηνο ξεφύλλισμα εγγυώνται την ποιότητα των σταφυλιών.

Η Μαλαγουζιά με το Sauvignon Blanc μας δίνουν το κομψό και φίνο Λευκό Τριανταφυλλόπουλου, το Chardonnay, το πρώτο μονοποικιλιακό κρασί του κτήματος μας δίνει την Εορτή που κρατάει τα φυσικά αρώματα της ποικιλίας και τα παντρεύει άριστα με την λιπαρότητα και τον πικάντικο χαρακτήρα του κρασιού, και το Αθήρι μαζί με το Ασύρτικο μας χαρίζουν τον Δίκαιο Οίνο με τα φρέσκα και ανθώδη αρώματά του.

Το Grenache Rouge μαζί με το Syrah δημιουργούν ένα θαυμάσιο, πιπεράτο και δροσερό Ροζέ, με λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα, το Tempranillo παρέα με το Syrah  οινοποιούνται με μαεστρία στις Επιλογές δίνοντάς μας ένα πλούσιο ισορροπημένο ερυθρό. Το Syrah, η δεύτερη μονοποικιλιάκή οινοποίηση του κτήματος, είναι βελούδινο στο στόμα, ζεστό, πλούσιο και ταυτόχρονα ευκολόπιοτο, και τέλος ο Δείπνος, είναι από τις καλύτερες συνθέσεις Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc που έχουμε γνωρίσει.

Επτά κρασιά, τρία ερυθρά, τρία λευκά  και ένα ροζέ φέρνουν  την Κω στο ποτήρι μας, συνεχίζοντας επάξια την μακραίωνη οινική παράδοση του νησιού του Ιπποκράτη...
 
Περισσότερες  πληροφορίες για τους Αμπελώνες  Τριανταφυλλόπουλου θα βρείτε στην σελίδα του House of Wine http://www.houseofwine.gr/how/wine/boutique-wineries/triantafillopoulos.html
Enhanced by Zemanta

«Τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στη Μελισσοκομία στην Ελλάδα και διεθνώς»

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στη Μελισσοκομία στην Ελλάδα και διεθνώς» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011


Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν αποτελέσματα έρευνας των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων, παρουσιάσεις της διεθνούς βιβλιογραφίας, εικονογραφημένα κείμενα (posters) και video- προβολές.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση αφενός στην επίδραση περιβαλλοντικών παραμέτρων στην άσκηση της μελισσοκομίας, και ιδιαίτερα στην έξαρση εμφάνισης των ασθενειών των μελισσών, και αφετέρου στην ταυτοποίηση – προστασία των παραγόμενων της
μελισσοκομίας προϊόντων, με στόχο την καθιέρωσή τους σε τοπικές και διεθνείς αγορές.

Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης και γενικότερων επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της Μελισσοκομίας.

Προβλεπόμενο Πρόγραμμα
Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011
Ώρα έναρξης 12.00 π.μ.
Α. Προϊόντα της Μελισσοκομίας (12.00-13.30)

Ποιότητα, ταυτότητα, έλεγχος, νομοθεσία
Επιβάρυνση από ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των εχθρών
και ασθενειών. Μέτρα περιορισμού – εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών
Επιδράσεις της χρήσης φυτοπροστατευτικών ουσιών στην Μελισσοκομία
«Εργαλεία» διάθεσης και προώθησης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΤΣΠ)Β. Μελισσοκομική Πρακτική (14.00-17.00)

Επίδραση των κλιματικών παραμέτρων στην άσκηση της Μελισσοκομίας
Δυνατότητες- εναλλακτικές αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων (ξηρασία)
Ασθένειες των μελισσών, μήπως υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του μοντέλου; διάγνωση-θεραπεία, Οικονομικότητα της μελισσοκομίας 

Η Δημoκρατική Αριστερά για τα μεταλλαγμένα

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε στη βουλή η Δημοκρατική Αριστερά με θέμα την κρατική σήμανση σε ζωικά προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένες ουσίες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης οι περισσότερες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν εξασφαλίσει καθαρές (μη μεταλλαγμένες) ζωοτροφές. Η πιστοποίηση έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου και το μόνο που μένει είναι η ειδική κρατική σήμανση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος που να βεβαιώνει τον καταναλωτή ότι έχει επιλέξει ζωικά προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένα. Η παραπάνω διαπίστωση όπως λέγεται είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε η Greenpeace.

Επικαλούμενη το δικαίωμα του καταναλωτή να ξέρει τι αγοράζει αλλά και τι μπαίνει στο πιάτο του, η Δημ. Αριστερά επισημαίνει ότι κοινοτική νομοθεσία δυστυχώς δεν δεσμεύει τα κράτη μέλη προς το σκοπό αυτό, οπότε επαφίεται στη βούληση της κάθε χώρας η δημιουργία εθνικού θεσμικού πλαισίου για τα ζωικά προϊόντα. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Μιλένα Αποστολάκη έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά από τον Οκτώβρη του 2010 στη δημιουργία προτύπου από τον ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων)για την επισήμανση προϊόντων ζωικής παραγωγής που δεν έχουν καταναλώσει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Από τότε όμως δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν στη σήμανση με δική τους πρωτοβουλία.

Έτσι η σχετική ερώτηση προς τον υπουργό ζητά απαντήσεις σχετικά με το πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την καθιέρωση κρατικού σήματος σε ζωικά προϊόντα που έχουν αποκλείσει τροποποιημένους οργανισμούς από κάθε διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και εάν προτίθεται το υπουργείο να δημιουργήσει ένα πλήρες πρότυπο ελέγχου περί μη χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών προκειμένου να διασφαλίστει το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...