Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης κοντά στις εξελίξεις

Σε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η συνάντηση  που έγινε με πρωτοβουλία της  Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης στην Χαλάστρα, στις 7/12/11.
Στην συζήτηση μετά την παρουσίαση των σημαντικών θεμάτων που οριοθετούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου με ορίζοντα το 2020, που έγινε από τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη, παρουσίασαν θέσεις και απόψεις οι κκ  Χρήστος Πάτσιος, Αθανάσιος Περπερής, Χρήστος Παπέτρου, Ζήσης Ζήσης (του Ηρακλή), Σωτήρης Παρλαπάνης, Στέλα Γκουδίνογλου, Βασίλης Κανάκας, Γιώργος Μπότας και Στέλιος Βογιατζής.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης, αποδέχθηκε την πρόταση, η συζήτηση να διευρυνθεί και να γίνει σε ακροατήριο και  αποφασίσθηκε να γίνει εκδήλωση στις 21 Δεκ 2011, στις 20.00, στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλάστρας, με θέμα: Η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.
Στην δύσκολη  οικονομικά και κοινωνικά περίοδο  που διανύουμε η μόνη που μπορεί να μας δώσει ελπίδες επιβίωσης  είναι η Κοινωνική Οικονομία  και οι θεσμοί της. Ήδη στην Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία-ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. http://prwskalo.blogspot.com/, η οποία υποστηρίζει ενεργά και σθεναρά την Κίνηση 136 (συνεταιρισμοί καταναλωτών νερού για την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ), την Κοινωνική Διαχείριση Απορριμμάτων (τοπικοί συνεταιρισμοί για την αποκεντρωμένη διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση & τελική διάθεση απορριμμάτων) και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό για την προμήθεια τροφίμων με στόχο την μείωση της ψαλίδας τιμών καταναλωτή από τιμές παραγωγού.
Από την δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε η Γεωργία, η Βιομηχανία τροφίμων και ο Τουρισμός είναι οι μόνες «ατμομηχανές» που μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι 3% ανάπτυξη ετησίως και περίπου 500.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια (Ελλάδα, δέκα χρόνια μετά), από τις οποίες οι 140.000 θέσεις από την γεωργία.
Αυτό που φαίνεται να είναι σε ανεπάρκεια στις αγροτικές κοινωνίες φαίνεται ότι είναι η δυσκολία δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Εάν η βάση εκκίνησης συνεργασιών είναι η εμπιστοσύνη, η Ένωση Νέων Αγροτών και βέβαια η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών προσπαθούν με πολλές συναντήσεις ενημέρωσης και κατά κάποιο τρόπο μεταφοράς πληροφοριών (στοιχειώδους μορφής εκπαίδευσης) να δημιουργήσουν την βάση συλλογικών δραστηριοτήτων που μπορούν ίσως να εξελιχθούν σε ομάδες συνεργατικών σχημάτων.
Άλλωστε και  το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει στην Πιερία, Σεπ 2012, έχει σαν κεντρικό θέμα: Νέοι Αγρότες & ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ, αφιερωμένο στο Διεθνές Έτος ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ-2012, που θα ξεκινήσει με Ημερίδα στις 4 Φεβ 2012, στις 12.00, μέσα στην Agrotica, στην Θεσσαλονίκη.
Η επόμενη  συνάντηση της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης θα γίνει στο Δημαρχείο Χαλάστρας στις 21 Δεκ 2011, στις 20.00, με θέμα το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...