Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ Εύβοιας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας. 

ΣΤΟΧΟΙ

1. Η έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών που αφορά το χρονικό διάστημα της πλήρους καρποφορίας και έναρξης ανοίγματος των καψών για αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας.

2. Η ανά τριήμερο παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες καλλιεργητικές τεχνικές στο σωστό χρόνο, όπως πιο κάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

1. Την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρπόδεσης και του ανοίγματος των πρώτων καρυδιών σε ποσοστό 10-20%.

2. Οι συλλήψεις του πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες είναι αυξημένες αντίθετα με του ρόδινου σκουληκιού που κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

3. Κατά τις επιθεωρήσεις και τις δειγματοληψίες  που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας

α) διαπιστώθηκαν προσβολές από πράσινο σκουλήκι στις όψιμες κυρίως βαμβακοφυτείες που κυμαίνονται ανάλογα με την οψιμότητα από 10% έως 15%.

β) δεν διαπιστώθηκαν προσβολές από ρόδινο σκουλήκι σε φυτικά όργανα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Α. Πράσινο σκουλήκι.

Συστήνουμε στους βαμβακοκαλλιεργητές να εξακολουθούν να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες και τους κυρίως τις όψιμες για την αποφυγή ζημιών οικονομικής σημασίας.

Επεμβάσεις με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, γίνονται μόνο όταν διαπιστωθούν πάνω από 4 μικρές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 φυτά (διασχίζοντας όλη την έκταση διαγωνίως) ή εναλλακτικά πάνω από μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμισι (1,5) μέτρου επί της γραμμής.

Β. Ρόδινο σκουλήκι.

Το όριο επέμβασης στα νεαρά καρύδια είναι πέντε ως οκτώ (5-8) προνύμφες μέσα σε καρύδια ηλικίας περίπου δύο ως τριών (2-3) εβδομάδων, σε τυχαίο δείγμα που λαμβάνεται κατά τη διαγώνιο της φυτείας κυρίως στις όψιμες βαμβακοφυτείες.
Επίσης, οι επεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο όταν διενεργούνται έγκαιρα, δηλαδή πριν οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου εισχωρήσουν μέσα στο καρύδι. Η θανάτωση των προνυμφών που προλαβαίνουν να μπουν στο καρύδι είναι πρακτικά αδύνατη και συνεπώς η καταστροφή του καρυδιού είναι βέβαιη.

Γ. Αποφύλλωση.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες κατά την διάρκεια της συγκομιδής κρίνεται απαραίτητη η αποφύλλωση.

Με την αποφύλλωση επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού.

Η εφαρμογή γίνεται όταν  έχουν ανοίξει τουλάχιστον  το 60% των καρυδιών. Η πρόωρη αποφύλλωση φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τότε ένα ποσοστό καρυδιών είναι ανώριμα και θα ανοίξουν με ίνες ανώριμες (εμφάνιση σύσπορου καραμέλας). Επί πλέον υπάρχει κίνδυνος να ξεραθούν τα φύλλα χωρίς να πέσουν, να τριφτούν και να κολλήσουν στο σύσπορο βαμβάκι, πράγμα που θα επιφέρει πτώση της ποιότητας στο εκκοκκισμένο βαμβάκι.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών είναι απολύτως αναγκαίο να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται έγκαιρα οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.

2. Αδικαιολόγητοι ή άστοχοι ψεκασμοί, καταστρέφουν τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων, με αποτέλεσμα την έξαρση επιβλαβών εντόμων και ακάρεων. Επίσης, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εχθρών στις δραστικές ουσίες.

3. Σε κάθε περίπτωση, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

4. Σας υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση εφαρμογής να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης της ετικέτας που αφορούν την χρήση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής κ.α. Οι φυτοπροστατευτικές ουσίες να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ετικέτα, διότι σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8Α΄) “..... όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις”.

5. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Εύβοιας στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας τηλ. 2421066525

Στην Κρήτη οι Λαρισαίοι για τα επιτραπέζια σταφύλια

Στις Αρχάνες Κρήτης βρέθηκαν από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μέλη της διοίκησης της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Λάρισας ΘΕΣΤΟ και πραγματοποιούν συναντήσεις με αμπελουργούς και εξαγωγείς επιτραπέζιων σταφυλιών, για να αντλήσουν τεχνογνωσία σχετικά με την παραγωγή του προϊόντος.

Ήδη στην περιοχή της Χάλκης (λίγο έξω από τη Λάρισα) έχουν αναπτυχθεί 250 στρέμματα αμπελώνες της ποικιλίας Γκρίμσον. Πολλά από τα  μέλη της ομάδας παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Λάρισας σκέφτονται να προχωρήσουν  στην καλλιέργεια περισσότερων αμπελιών και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, να ιδρύσουν Ομάδα Αμπελουργών Λάρισας.

Όπως ήδη έχει μεταδώσει το Agronews τα μέλη της Ομάδας Τοματοπαραγωγών Λάρισας διάβασαν το αφιέρωμα για τις νέες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρήτη που έκανε το περιοδικό Fresher έκδοσης Ιουλίου το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με την Agrenda  Ήρθαν σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη και του είπαν ότι προγραμματίζουν ταξίδι στη Μεγαλόνησο για να δουν από κοντά τις νέες καλλιέργειες.

Πράγματι στην Κρήτη έφθασαν τα μέλη της διοίκησης της Ομάδας Τοματοπαραγωγών Λάρισας Πάτροκλος Κωστούλης και Χρήστος Σουλιώτης για να παραμείνουν μέχρι και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου έκαναν περιοδείες σε αμπελώνες με νέες ποικιλίες και σε συσκευαστήρια επιτραπέζιων σταφυλιών που λειτουργούν στην περιοχή των Αρχανών, συζήτησαν με αμπελουργούς και με επικεφαλής εξαγωγικών επιχειρήσεων.

«Στην περιοχή Χάλκης μέλη της Ομάδας Τοματοπαραγωγών καλλιεργούμε 250 στρέμματα αμπελώνες της ποικιλίας Γκρίμσον. Είναι μία όψιμη ποικιλία, ανθεκτική και με υψηλή παραγωγικότητα» επισημαίνει ο κ. Κωστούλης. Όπως λέει, τα αμπέλια φυτεύτηκαν πριν 4-5 χρόνια και ήδη έχουν μπει στην παραγωγή. «Τα έχουμε σκεπάσει με αντιχαλαζικά δίκτυα, μέσω του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ. Επειδή η ποικιλία είναι όψιμη, δεν έχουμε ακόμα τρυγήσει. Θα τρυγήσουμε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου. Είμαστε σε επικοινωνία με εξαγωγικές επιχειρήσεις για τον καθορισμό των τιμών στις οποίες θα πουλήσουμε τα σταφύλια μας» σχολιάζει ο κ. Κωστούλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αρκετοί αγρότες, μέλη της Ομάδας Τοματοπαραγωγών ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο επιτραπέζιο σταφύλι και να αντλήσουν τη σχετική τεχνογνωσία. «Στην Κρήτη το ανάγλυφο του εδάφους είναι πολύ πιο δύσκολο. Στη Λάρισα εύκολα τα 250 στρέμματα είναι δυνατόν να γίνουν 500 στρέμματα» λέει ο κ. Κωστούλης και προσθέτει: «Θα πρέπει όμως να το σκεφτούμε αρκετά, να έχουμε σωστό προγραμματισμό, διότι το κόστος ανά στρέμμα είναι 3.000 ευρώ και δεν υπάρχει επιδότηση. Αν όλα πάνε καλά, θα ιδρύσουμε τη δική μας Ομάδα Αμπελουργών».

Ο κ. Κωστούλης χαρακτηρίζει άκρως ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις με τους παραγωγούς και τους επικεφαλής εξαγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Κωστούλης λέει ότι και σε άλλες περιοχές διάφοροι παραγωγοί, μη μέλη της Ομάδας έχουν ήδη αρχίσει να καλλιεργούν αμπέλια. Στην Καρδίτσα υπάρχουν αμπελώνες της ποικιλίας Γκρίμσον και στο Τύρναβο καλλιεργείται τελευταία η ποικιλία βικτόρια (γνωστή από την περιοχή της Καβάλας)  agronews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...