Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ: Με τη Χρήση Ενεργών Μικροοργανισμών

Έκδοση 2011, σελ. 155, Λιανική Τιμή 20 ευρώ

Το ενδιαφέρον για το φυτό κοντεύει να φθάσει στα όρια του πανικού. Όσοι μαθαίνουν για το φυτό και τις εξαιρετικές διατροφικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες, σπεύδουν να αναζητήσουν φυτώρια και να εξασφαλίσουν φυτά χωρίς καμιά απολύτως γνώση για το φυτό. Αν πρόκειται για λίγα φυτά, το εγχείρημα δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Θα μάθει κανείς, καθώς τα φυτά μεγαλώνουν και τα λάθη θα έχουν πολύ μικρό τίμημα. Αν όμως πρόκειται για φυτεία με εμπορικούς σκοπούς, τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι αμελητέα. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης και όταν μάλιστα οι επενδυτές είναι γεωργοί που έχουν τη γεωργία ως κύρια, αν όχι και αποκλειστική τους απασχόληση.

Και σε αυτήν την καλλιέργεια θα γίνει όπως και σε πολλές άλλες που έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Οι πρώτοι που θα την υιοθετήσουν θα είναι άτομα εκτός γεωργίας που αγαπούν όμως τη γεωργία και έχουν κάποια οικονομική άνεση. Θα έλεγα πως αν διαθέτετε σήμερα 5.000 ευρώ και δεν σας πειράζει αν τα χάσετε, μπορείτε να αναλάβετε το ρίσκο της νέας καλλιέργειας και κοντά σε εσάς να αποκτήσουμε και εμείς τις αναγκαίες γνώσεις επί του Ελληνικού εδάφους για τη νέα καλλιέργεια!.

Στο βιβλίο που έχετε στα χέρια σας, επιχειρούμε να σας δώσουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να αποφασίσετε, αν θα προχωρήσετε στην καλλιέργεια και σε ποια έκταση. Παράλληλα, σας δίνουμε ενημέρωση για καλλιέργεια με τρόπο βιολογικό κάτι που πρέπει να θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καλλιέργειας, όπως επίσης και τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας από τα 3 χρόνια που καλλιεργούμε το φυτό σε μικρή έκταση σε 3 διαφορετικές περιοχές της χώρας μας.

Η μεγάλη ζήτηση για το φυτό έφερε στο προσκήνιο αυτόκλητους μεταφραστές-διαφωτιστές της κοινής γνώμης οι οποίοι μεταφράζουν τα branches του φυτού σε υποκαταστήματα! Οι πλευρικοί βλαστοί shout έμειναν απλά σουτ!

Ταυτόχρονα με τις τεχνικές πληροφορίες που μεταφέρουμε για την καλλιέργεια του νέου φυτού, προχωρούμε και σε προτάσεις στον τομέα της οργάνωσης της διάθεσης της παραγωγής. Έναν τομέα στον οποίο υστερούμε αφάνταστα και από τον οποίο κρίνονται σε τελευταία ανάλυση και τα αποτελέσματα του παραγωγικού τομέα. Καλή παραγωγή, χωρίς πετυχημένη διάθεση, καταλήγει σε μεγάλη οικονομική ζημιά.

Η διάθεση του βιβλίου γίνεται από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Ηροδότου 9, 501 00 Κοζάνη, τηλ. 24610-26622, Fax 24610-26625 e-mail: info@ipadm.gr www.ipadm.gr

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΕΜ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος

Σελ. 236, Έγχρωμο, Λιαν. Τιμή 20 Ευρώ

Σπουδαγμένος στη δεκαετία του 1960, αποφοίτησα από τη Γεωπονία με την αντίληψη, αν όχι πεποίθηση, ότι ως Γεωπόνος αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να προσδιορίσω τον εχθρό που προκαλεί τη ζημιά στην καλλιέργειά μου και να βρω το κατάλληλο χημικό όπλο για να τον εξουδετερώσω. Ευτυχώς που η φύση, με τις μεγάλες δυνάμεις αντοχής που έχει, έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό επιλογής και κατέστησε άχρηστο το χημικό οπλοστάσιο. Παρόλο που αυτή η διαπίστωση δεν αμφισβητείται σήμερα από κανένα, η χημική βιομηχανία των μεγάλων αδελφών των γεωργικών εφοδίων, επιμένει στη χημική λύση του προβλήματος, δίνοντας την εντύπωση ότι θα μπορέσουμε κάποτε να επιβάλουμε την απληστία μας στη φύση. Θαρρείς και κάποια όντα βρίσκονται κατά λάθος ανάμεσά μας και βαλθήκαμε εμείς να διορθώσουμε τη Δημιουργία! Αν συνεχίζαμε έτσι, βαφτίζοντας εχθρούς και έχοντας τη δυνατότητα να τους εξολοθρεύουμε, σε λίγο θα διαπιστώναμε ότι σε αυτόν τον πλανήτη δεν περπατούσε ή πετούσε κανένα ζωντανό πλάσμα, εκτός από εμάς.

Ενεργοί Μικρο-οργανισμοί, ωφέλιμα έντομα και τοπική γνώση μπορούν να αποτελέσουν τις αναγεννητικές δυνάμεις της Ελληνικής γεωργίας. Μιας γεωργίας που θα αναστήσει τη μεσογειακή δίαιτα και με τις ντόπιες ποικιλίες, τα παραδοσιακά φαγητά και τα πολιτισμικά μνημεία (παλαιότερα και νεώτερα), θα δώσει μια ανεπανάληπτη και μη αντιγραφόμενη ποιότητα και ταυτότητα στον Ελληνικό τουρισμό. Τη μόνη βιομηχανία που μας απέμεινε σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που πορευόμαστε.

Το βιβλίο ξεκινά με μια μικρή εισαγωγή σε θέματα εδαφολογίας γιατί το έδαφος παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν τη τεχνολογία. Επομένως, ο κάθε παραγωγός προϊόντων τροφής και εφαρμοστής της νέας τεχνολογίας, πρέπει να έχει βασικές γνώσεις εδαφολογίας. Στην παρούσα έκδοση επεκτείναμε ακόμη περισσότερο το κεφάλαιο αυτό μετά από τη θετική ανταπόκριση που είχε από Έλληνες παραγωγούς που το διάβασαν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο που μας εισάγει στον ρόλο των μικροοργανισμών και στα προϊόντα των ΕΜ που κυκλοφορούν και πως παρασκευάζονται για εφαρμογές στη γεωργία.

Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφουμε τις μορφές γεωργίας που ασκούνται σήμερα σε μια προσπάθεια να καταδείξουμε τα αδιέξοδα της σημερινής χημικής γεωργίας και να συνδέσουμε τις πολλές μορφές γεωργίας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία 30 χρόνια σε μια προσπάθεια να δώσουν έναν νέο τρόπο παραγωγής της τροφής πιο συμβατό με τη μακροχρόνια επιβίωση του ανθρώπινου γένους.

Στο τέταρτο κεφάλαιο προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε το μέλλον της γεωργίας και καλούμε κάθε παραγωγό τροφής να αρχίσει να υιοθετεί μέτρα που σταδιακά θα τον οδηγήσουν στην άσκηση μιας αειφορικής γεωργίας.

Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας πρώτης έκδοσης, δίνουμε οδηγίες εφαρμογής των ΕΜ σε βασικούς κλάδους της φυτικής παραγωγής.

Κλείνουμε το βιβλίο με ένα πρόσθετο δώρο για τους αναγνώστες. Οδηγίες καλλιέργειας για ένα νέο πολυδύναμο φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας και να ωφεληθεί από τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς. Το Γκότζι ή Κινέζικη σταφίδα.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
στο βιβλιοπωλείο ΖΥΓΟΣ, Αγγελάκη 39, 546 21 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-271-055, φαξ 2310-271-043
στο συγγραφέα τηλ. 2310-673-959,  69 76 79 39 09 και e-mail: daoutop@agro.auth.gr

για ταχυδρομική αποστολή με αντικαταβολή στη διεύθυνση που θα δηλώσουν χωρίς επιβάρυνση ταχυδρομικών εξόδων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...