Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των αξιοκρατικών επιλογών στους Δημοσίους Οργανισμούς


Με αφορμή την αντικατάσταση  του Θ. Σαρρή στον ΕΛΓΑ
ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ  ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ


Μετά από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τύπου για την αντικατάσταση του Προέδρου του ΕΛΓΑ Θ. Σαρρή, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη στο Μνημόνιο ειδικών συγκεκριμένων και αξιοκρατικών κριτηρίων για τη νέα θέση του Γενικού Γραμματέα για τα έσοδα, ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της οποίας ζήτα να ενημερωθεί για το κατά πόσο έχει σκοπό να ενθαρρύνει την αξιοκρατική επιλογή των επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών στην Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ερώτηση που  κατέθεσε ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρονται τα εξής:

"Σύμφωνα με  το Μνημόνιο για τις οικονομικές  και δημοσιονομικές πολιτικές  (Memorandum of Economic and Financial Policies) το οποίο υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Μάρτιο 2012,  η Ελλάδα δεσμεύεται σε προαπαιτούμενη δράση που αφορά τον διορισμό Γενικού Γραμματέα για τα έσοδα,  με διαφανή, συγκεκριμένα και αξιοκρατικά κριτήρια.

Πριν  από 2,5 χρόνια, ανέλαβε επικεφαλής του  Οργανισμού Αγροτικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ο κ. Θόδωρος Σαρρής, ο οποίος σύμφωνα  με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, εκτέλεσε παραδειγματικά τα καθήκοντά  του: περιόρισε δραστικά τις ψεύτικες αποζημιώσεις, διπλασίασε τα ετήσια έσοδα από 75 σε 150 εκατ. ευρώ περίπου, μεταρρύθμισε τις διαδικασίες είσπραξης εσόδων ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι έντιμοι αγρότες, περιόρισε το κονδύλι μισθοδοσίας από 53 εκατ. σε 16 εκατ. ευρώ περίπου και ενώ το 2010 ο ΕΛΓΑ χρωστούσε 4.2 δις ευρώ και κάθε χρόνο δημιουργούσε νέο έλλειμμα 400 εκ. ευρώ περίπου, σήμερα έγινε πλεονασματικός.

Παρ΄όλα αυτά, προς έκπληξη της ελληνικής  κοινής γνώμης, η κυβέρνηση προχώρησε τις ημέρες αυτές στην αιφνιδιαστική αντικατάστασή του, χωρίς αιτιολογία υλοποιώντας κατά τα δημοσιεύματα του τύπου σχετική συμφωνία διανομής κυβερνητικών θέσεων μεταξύ των τριών κομμάτων των κυβερνητικών εταίρων.

Ερωτάται  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν ως μέλος της Τρόικας, σκοπεύει να ενθαρρύνει την αξιοκρατική επιλογή επικεφαλής μεγάλων δημόσιων οργανισμών στην Ελλάδα, οι οποίοι διαχειρίζονται εθνικά  ή/ και ευρωπαϊκά κονδύλια."

Αποστόλου - ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πρωθυπουργός, εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους αγρότες»

«Ο πρωθυπουργός, με την ανακοίνωσή του για τις πιστώσεις στους λογαριασμούς του υπολοίπου της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους αγρότες», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε:

«Η καταβολή των ενισχύσεων αυτή την περίοδο αποτελεί πάγια διαχειριστική ενέργεια, δεν προσκομίζει κάτι το καινούργιο στον αγροτικό χώρο και πως συνήθως ανακοινώνεται από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και οπωσδήποτε όχι από τον πρωθυπουργό».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αρκεί να τονιστεί ότι η μοναδική που ανέφερε αφορά την προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της κάλυψης των ζημιών. Για μια ακόμη φορά ένα καινούργια βάρος προστίθεται στις πλάτες των παραγωγών. Αλήθεια που πήγαν οι υποσχέσεις για μείωση του κόστους παραγωγής;».

Όσον αφορά το τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, έχουμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε από καιρό να έχει αντιμετωπιστεί και να γίνεται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους ελεγκτές. Θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός ξαναθυμήθηκε τώρα το συγκεκριμένο έλεγχο για να τον χρησιμοποιήσει ως φόβητρο και να επαναφέρει στη τάξη τις διοικήσεις που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική».
Enhanced by Zemanta

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους αγρότες για να κρύψει τις ευθύνες του


Επίθεση προς τον Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους αγρότες, τονίζοντας ότι «η οργή της αγροτιάς φουντώνει την ώρα που συγκυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τις ευθύνες που έχει».

Ο Περισσός σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, τονίζει ότι το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με τη σοδειά να μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται «από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια και τα άγρια χαράτσια και τη φορολογία που επιβάλει η συγκυβέρνηση».

«Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου, που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών- επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά, που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κά» αναφέρει το κείμενο.

«Είναι πρόκληση και εμπαιγμός να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός ένα ακόμα νέο χαράτσι -την προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού- ως ανακουφιστικό μέτρο», αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι, έχουν χάσει από το πράσινο σκουλήκι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και των επιδοτήσεων που δικαιούνται για 3η συνεχή χρονιά (2010-2012), αν και χρυσοπληρώνουν φυτοφάρμακα, αλλά και τα μεγάλα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ασφάλιση-αποζημίωση δεν έχουν και τώρα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον».

«Το συμφέρον της φτωχής αγροτιάς είναι να συμπαραταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων, που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την ανατροπή της, για την αποδέσμευση από την ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.


Enhanced by Zemanta

Επιδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες


Για σημαντική ένεση ρευστότητας στους αγρότες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας σήμερα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την καταβολή επιδότησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

"Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα πιστώνονται οι λογαριασμοί των αγροτών και των κτηνοτρόφων με πάνω από 1 δισ. ευρώ, είναι το υπόλοιπο μισό της ενιαίας ενίσχυσης εκείνων που λέμε αγροτικές επιδοτήσεις. Αμφίβολα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες μας, σε συνέχεια και της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου που έχει δοθεί", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς προέδρευσε ευρείας σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική επιδίωξη για προώθηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς που μπορούν να ωθήσουν την ανάπτυξη.

"Κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης που κερδίζουν επάξια πια τις θέσεις τους στις διεθνείς αγορές. Από το λάδι μας μέχρι την φέτα, μέχρι τα κρασιά και τα φρούτα μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση ενώ τάχθηκε υπέρ της απόδοσης των χρημάτων που θα εξοικονομούνται από τον ΕΛΓΑ σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων.

"Θέλω να πω όμως ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους όπως σήμερα να μην αποτελούν πια είδηση αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι ένας κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα. Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του υπουργείου για τις πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ που θα καλύψει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται δηλαδή ζημιές και από βιολογικά φαινόμενα, αν πω μόνο τη λέξη πράσινο σκουλήκι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα καταλάβουν την σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας", επισήμανε.

Και πρόσθεσε: "Θέλω να τονίσω επίσης ότι βούλησή μας είναι να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις σε έναν κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό ώστε τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί πραγματικά πιστεύω ότι θα πιάσουν τόπο".

Εξαγωγές Ελληνικού ελαιολάδου στην Κινέζικη αγορά-προώθηση Ελληνικών εταιρειών

China Oil 2013, 7-9 Απριλίου στο Πεκίνο


Η έκθεση ελαιολάδου ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013 σε συνεργασία με Κινεζική εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων διοργανώνουν την China Oil 2013 στο Πεκίνο, στις 7-9 Απριλίου. Σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα, προωθούν κοινή δράση προβολής και δικτύωσης εξαγωγέων ελαιολάδου στην Κίνα με επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β κατά τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης. http://www.eleotexnia.gr

Συγκεκριμένα, η Ελαιοτεχνία έχει αναλάβει να συγκεντρώσει Ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν την παρουσία τους στην Κινέζικη αγορά ελαιολάδου, προκειμένου να δειγματίσουν τα προϊόντα τους στους εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στα: 210 7568888 info@eleotexnia.gr

Η Κινέζικη αγορά ελαιολάδου αποτελεί μόλις το 1% της αγοράς βρώσιμων φυτικών ελαίων που υπολογίζεται ότι ανέρχεται περίπου στους 42 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση ελαιολάδου γίνεται σε αστικές περιοχές και ιδιαίτερα σε πόλεις με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα και ισχυρή παρουσία εκπατρισμένων, ενώ η αναλογούσα κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μόλις 10 γραμμάρια.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως:

- καλλυντικό, για τη βελτίωση της υφής του δέρματος (από γυναίκες),

- φάρμακο, καθώς σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική βοηθάει στην καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών (από μεσήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας), και

- μαγειρικό έλαιο (από νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο)

Η Κίνα στο θέμα του ελαιολάδου υιοθετεί το κοινοτικό πρότυπο τυποποίησης ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες εξαγωγές από χώρες της ΕΕ, επομένως και από την Ελλάδα. Το πρώτο τρίμηνο φέτος οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα ανήλθαν σε 1,19 εκατ. ευρώ, έναντι 256.810 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 364,5%. Το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην κινεζική αγορά είναι της τάξης του 9% με την Ισπανία και την Ιταλία να κυριαρχούν, έχοντας αποσπάσει μερίδιο 50% και 35% αντιστοίχως.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013 ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τηλ.: 210 7568888 (8 γραμμές)

info@eleotexnia.gr www.eleotexnia.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...