Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συστήνουν ομάδα για να τους πει τι σημαίνει «αγρόκτημα»

Με σκοπό να αποσαφηνιστεί τι σημαίνει αγροτική επιχείρηση ως «Αγρόκτημα»προκειμένου να γίνει η οριοθέτηση και η διάκριση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων όπως και η εξειδίκευση ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που θα αποσαφηνίζει τον όρο «αγρόκτημα» ως αγροτική επιχείρηση, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισαν να Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την οριοθέτηση της έννοιας του Αγροκτήματος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης της υπαίθρου, συστήνει με απόφασή του ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τις προδιαγραφές και τους όρους χαρακτηρισμού μιας αγροτικής επιχείρησης ως «Αγρόκτημα» καθώς κρίνεται αναγκαία η οριοθέτηση και η διάκριση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων όπως και η εξειδίκευση ενός νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που θα αποσαφηνίζει τον όρο «αγρόκτημα» ως αγροτική επιχείρηση.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν ως αποστολή τη μελέτη διατάξεων για τη δημιουργία αγροκτήματος, καθώς και τη δημιουργία δικτύου αγροκτημάτων, την καταγραφή των προδιαγραφών και τη θεσμοθέτηση του σήματος που θα λαμβάνουν όσες αγροτικές επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Με τη θέσπιση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα προσδιορίζονται οι όροι που διέπουν τη νόμιμη λειτουργία ενός αγροκτήματος και δικαιολογούν τη συμμετοχή του σ' ένα δίκτυο αγροκτημάτων, εκτιμάται ότι θα ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα στον Αγροτουρισμό ,θα απελευθερωθεί η δημιουργικότητα του επιχειρηματία – αγρότη, θα αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θα πιστοποιηθεί πλέον η ταυτότητα της ΑΓΡΟτουριστικής επιχείρησης.

Σκοπός είναι τα αγροκτήματα που θα συνδέονται με διάφορες γειτονικές λειτουργικές μονάδες διαφόρων ειδών (οινοποιεία, ελαιοτριβεία, μουσεία, εκκλησίες κ.α) και θα αποτελούν ένα δίκτυο αγροκτημάτων μαζί με άλλα αγροκτήματα, να αποτελούν ελκυστικό προορισμό και να ικανοποιούν κάθε επισκέπτη.

Μετά από καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης σε υποδομές θα ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή σε υφιστάμενες μονάδες εφόσον έχουν λάβει χρηματοδότηση από διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, ώστε να διαπιστωθούν οι ευκαιρίες, τα πλεονεκτήματα αλλά και οι ανάγκες τόσο σε οργανωτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Εγκώμια των Αυστραλών στους Ελληνες οινοπαραγωγούς «Αλφα» και «Σιγάλας»

Όταν μία από τις μεγαλύτερες «δυνάμεις» στον τομέα της παραγωγής οίνου στον κόσμο πλέκει το εγκώμιο των κρασιών μιας μικρής χώρας στην άκρη της Μεσογείου, εκθειάζοντας την αμείωτα υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητά τους, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς τους οποίους υφίσταται η οικονομία αυτής της χώρας, τότε το εγκώμιο αυτό δεν είναι απλή κολακεία, αλλά πανηγυρική αναγνώριση πολυετών προσπαθειών.

Ο λόγος για την Αυστραλία (η μεγάλη «δύναμη») και την Ελλάδα (η λιλιπούτεια οινοπαραγωγός της Μεσογείου) και πιο συγκεκριμένα για το ένθετο περιοδικό Executive Living της εφημερίδας The Australian, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις ελληνικές εταιρείες παραγωγής οίνων «Σιγάλας» και «Αλφα».

Πράγμα που δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς πως η Αυστραλία, αν και είναι από τις κορυφαίες οινοπαραγωγικές χώρες, ωστόσο εισάγει σημαντικές ποσότητες ελληνικών κρασιών, ενώ στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης καταχωρούνται συχνά εγκωμιαστικά σχόλια.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι εν λόγω εταιρείες «παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, διατηρούν την ποιότητα της παραγωγής τους σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα», με αποτέλεσμα, αφενός, να «καταλαμβάνουν τις δύο από τις τρεις θέσεις των κορυφαίων ελληνικών οινοπαραγωγικών εταιρειών», αφετέρου, «να έχουν πετύχει την εξαγωγή σχεδόν της μισής παραγωγής τους, και μάλιστα, σε υψηλές τιμές ανάλογες της υψηλής ποιότητας των οίνων τους».

Πέραν αυτού, στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται εκτενείς περιγραφές των χαρακτηριστικών και των τιμών τριών «δημοφιλών ποικιλιών στην Αυστραλία, το ασσύρτικο Σαντορίνης, το ξινόμαυρο και το ξινόμαυρο μερλό».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...