Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες


Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που παραμένουν σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου με τα τρακτέρ τους. Το μεγαλύτερο μπλόκο στη χώρα έχει στηθεί στη Νίκαια, όπου επικράτησε ένταση το μεσημέρι της Τρίτης, με ρίψη χημικών από την αστυνομία. Οι αγρότες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για περίπου 20 λεπτά στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθηνών-Λάρισας και δέχθηκαν χημικά καθώς επέστρεφαν στα τρακτέρ τους. Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων άλλων κοινωνικών τάξεων. 

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης  έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ.

Στον Ορχομενό Βοιωτίας παραμένουν εγκλωβισμένα τα τρακτέρ, παρά τις προσπάθειες των αγροτών να φτάσουν στο Κάστρο, καθώς αστυνομικοί εμποδίζουν τη μετάβασή τους στο σημείο.

Αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στον Δομοκό και στην περιοχή της Τιθορέας, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Παράλληλα, ενδυναμώνεται το μπλόκο στο Καναλάκι, όπου συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες του Φαναρίου και του Νομού Πρέβεζας.
Τις δυνάμεις τους ενισχύουν και οι αγρότες στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας, όπου συρρέουν με τα τρακτέρ τους αγρότες από τα μπλόκα στον Κοπανό Νάουσας και στην Κυψέλη Ημαθίας.

Οι αγρότες του νομού Σερρών βρίσκονται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους που παραμένουν με τα αγροτικά μηχανήματα, παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού, στα Ν. Κερδύλλια.
Αγρότες της Πέλλας και των Γιαννιτσών έχουν συγκεντρωθεί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας.

Αγρότες από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης, στην περιοχή του Νέστου και σε τρία σημεία στην εθνική οδό Δράμας- Καβάλας, χωρίς να κλείνουν τους δρόμους.
Αγρότες της Πιερίας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη έξω από την Εφορία Κατερίνης.

Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στον κόμβο των Πεζών και στα Χανιά, στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο Χανίων, καθώς και οι οικοδόμοι που τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως «το ξεκλήρισμα που ετοιμάζουν στην ντόπια φτωχομεσαία αγροτιά θα αυξήσει περαιτέρω τη διατροφική μας εξάρτηση από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Είναι έγκλημα στην Κρήτη, που έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ότι πιο ποιοτικό τρόφιμο μπορεί να παραχθεί, να τρώμε από κονσέρβες».

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων έχει καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις των αγροτών,  καταγγέλλοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για άνιση μεταχείριση και αδικία σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων.

Προγραμματισμός νέων κινητοποιήσεων

Η ΠΑΣΥ οργανώνει για το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου κάθοδο παραγωγών στην έκθεση «Ζωοτεχνία» της Θεσσαλονίκης, όπου θα παρευρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Αγροτικά μπλόκα σε Ηράκλειο και Χανιά


Αγροτικό συλλαλητήριο, για τα χρόνια αιτήματα που ψάχνουν λύσεις, πραγματοποιείται στις 10:00 από την ΠΑΣΥ Ηρακλείου στον κόμβο των Πεζών, όπου οι αγρότες παρατάσσουν τα αγροτικά τους οχήματα.

Λίγο αργότερα στις 11:00 οι συνάδελφοί τους των Χανίων πραγματοποιούν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς ανάλογη κινητοποίηση.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στο νέο φορολογικό που μας τσακίζει και τα άλλα οξυμένα προβλήματά μας. Μεταξύ των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου είναι οι χαμηλές τιμές και τα απούλητα εσπεριδοειδή, τιμές κάτω του κόστους στα κτηνοτροφικά προϊόντα, το πρόβλημα της δακοκτονίας στις ελιές και της ίωσης στα πρώιμα κηπευτικά και η αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση των αγροτών.

neakriti.gr

Αποστόλου - ΣΥΡΙΖΑ: Αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου


Την "αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου"  ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, Βαγγ. Αποστόλου με επίκαιρη ερώτησή του , που θα συζητηθεί την Πέμπτη 7/2/2013.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

"Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν  την τραγική κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός χώρος. Είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω στοιχεία για:

Το αγροτικό εισόδημα . Μειώθηκε στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, όπως εκτιμάται και από τη Eurostat, κατά 22,6 %, ενώ στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19 % και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου. Για το 2012 διαμορφώνεται ένας ιδιαίτερα υψηλός αρνητικός δείκτης αγροτικού εισοδήματος (-8,9%), ενώ για το 2013 μετά τη ψήφιση του μνημονίου -3 και του νέου φορολογικού νόμου  η πτώση θα ξεπεράσει το 15% .
Τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία της  ΠΑΣΕΓΕΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφεται πτώση τουλάχιστον της τάξεως του 23,6 % . Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την πώληση της ΑΤΕ – που άφησε ουσιαστικά τον αγροτικό χώρο χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο – οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε οικονομική ασφυξία και παύση της αγροτικής καλλιέργειας και
Τις τιμές των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Πωλούνται ακριβότερα έως και 1.550% σε σχέση με τις τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί. Για παράδειγμα, προκύπτει  εξαιρετικά μεγάλη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530% .
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια συγκεκριμένα μέτρα  θα πάρει η Κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και ειδικότερα για να ανακάμψει την αρνητική πορεία του αγροτικού εισοδήματος, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια στη διακίνηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων;

Ο ερωτών βουλευτής

Βαγγέλης Αποστόλου"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...