Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΤΑ:Κινήσεις «καρτέλ» στα ακτινίδια!



Μεθοδεύσεις από μέρους των εμπόρων για την διαμόρφωση χαμηλής τιμής στα ακτινίδια.καταγγέλλουν οι παραγωγοί ακτινιδίων στο νομό Άρτας, οι οποίοι ετοιμάζονται να καταθέσουν υπόμνημα προς τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή , ενώ ζητούν και την παρέμβαση όλων των βουλευτών και των θεσμικών φορέων του νομού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία καρτέλ. Η συλλογή των ακτινιδίων στην Άρτα ξεκίνησε πριν λίγε ημέρες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων Άρτας σε συνέντευξη Τύπου καταγγέλλει ότι υπάρχουν κινήσεις για δημιουργία καρτέλ.«Πέρυσι είχαμε μια πάρα πολύ άσχημη χρονιά σχετικά με τις τιμές. Η φετινή είναι πάλι άσχημη σε ότι αφορά την ποσότητα της παραγωγής. Έχουμε μεγάλη ακαρπία, όχι μόνο στην περιοχή της Άρτας όπου η παραγωγή υπολογίζεται σε 15.000 τόνους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν 30.000 τόνοι, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ακαρπία υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, η οποία φτάνει στο 50%.Την ίδια στιγμή, μεγάλη ακαρπία έχει και η Ιταλία που φτάνει στο 40%. Έτσι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα παραγωγής περίπου 250.000 τόνων, συνολικά. Οπότε η φετινή παραγωγή ακτινιδίων του δυτικού ημισφαιρίου όχι μόνο δεν φτάνει για την παγκόσμια αγορά αλλά ούτε για την κάλυψη των καταναλωτών της Ευρώπης. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία όχι να πλουτίσουν οι παραγωγοί αλλά να καλύψουν την περυσινή απώλεια εισοδήματος που είχαν», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Κολιός προσθέτοντας ότι οι έμποροι δεν έχουν δώσει ακόμη τιμές προς τους παραγωγούς. Η τιμή για τα ακτινίδια καθορίζεται στην Ιταλία και όπως είπε ο κ. Κολιός φέτος τα ακτινίδια πουλήθηκαν πάνω από 65 λεπτά το κιλό.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Γιορτή Φθινοπώρου στο Μ. Κρανόβουνο Ροδόπης

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης στηρίζει την πρωτοβουλία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών του Μικρού Κρανοβουνίου Ροδόπης για την διοργάνωση «Γιορτής Φθινοπώρου» με τοπικά προϊόντα εποχής, την Κυριακή, 17 Οκτ, στις 11.30, στην πλατεία του οικισμού Μικρού Κρανόβουνου.
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα που στηρίζει τα τοπικά προϊόντα και δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πορεία μεταμόρφωσης του πρωτογενούς προϊόντος – πρώτης ύλης μέσω της μεταποίησης - από το χωράφι στο πιάτο. Δίνει τη δυνατότητα στους μεγάλους να επιστρέψουμε στις ολόφρεσκες γεύσεις και τα αρώματα που μας μεγάλωσαν
Δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς να γευτούν αγνές φυσικές γεύσεις και αρώματα του τόπου τους, που συναρπάζουν και δεν κλείνονται σε βιομηχανοποιημένα σακουλάκια .
Δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα να αγκαλιάσουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα να στηρίξουμε την πρωτότυπη προσπάθεια των Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου Ροδόπης.
Τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας είναι μια χάρτα, μια συμφωνία, μια διακήρυξη μιας ομάδας επαγγελματιών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), που έχουν κοινά (οριζόντια συνεργασία) ή συμπληρωματικά (κάθετη συνεργασία) χαρακτηριστικά, και συμφωνούν και συναποφασίζουν να συνεργαστούν σε «εθελοντική» βάση προκειμένου να προωθήσουν ένα κοινό όραμα για την ποιότητα στην περιοχή τους, και να προστατέψουν και να διαχειριστούν την καλή φήμη της περιοχής τους, ως μια κοινή περιουσία όλων.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης συστήθηκε κατά την εκδήλωση στο ΚΕΓΕ Ροδόπης (Κομοτηνή, 30/1/2010), συναντήθηκε στο ΚΕΓΕ (Κομοτηνή, 16/2/2010), ενημέρωσε τους εστιάτορες στο Ξενοδοχείο Cris+Eve (Κομοτηνή, 22/2/2010), συναντήθηκε στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό (Κομοτηνή, 16/3/2010), έκανε την πρώτη Δημόσια εκδήλωση-Ομιλία στην Νομαρχία (Κομοτηνή, 21/4/2010), συμμετείχε στην Γιορτή Καρπών Γης & Πνεύματος (Ίμερος, 7/8/2010) και οργάνωσε την Γιορτή Ντόπιων Προϊόντων (Κομοτηνή, 17/9/2010), ενώ πραγματοποιήθηκαν και πολλές άλλες συναντήσεις και ενημερώσεις.
Η μακροχρόνια περίοδος κοινωνικής ζύμωσης είναι απαραίτητη σε κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης πολιτών. Σήμερα ίσως είναι ο καταλληλότερος χρόνος να διαμορφωθεί το απαραίτητο νομικό σχήμα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξέλιξη της τοπικής δημοκρατίας και στην δημιουργία δομών και θεσμών τοπικής ανάπτυξης και μέσω του τοπικού προγράμματος LEADER.
Πληροφορίες: 2531022121, 2531082019, 6974336775
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...