Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Διαβούλευση ή πολιτικός ελιγμός εκχώρησης

Σε διαβούλευση βρίσκεται το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, ίσως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ίσως και άλλα, για την Βιοποικιλότητα και τον Αγροτουρισμό.
Όταν κάτι είναι απόλυτα και σαφώς καθορισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Αγροτουρισμός, η θέση σε διαβούλευση ενός τόσο ξεκάθαρου θέματος, μόνο αρνητικές σκέψεις προσπάθειας εκχώρησης, μπορεί να δημιουργήσει. Μοιάζει σαν κάποιοι να θέλουν να υφαρπάξουν, ή ακόμα και να ληστέψουν, τους αγρότες, από όσα πιθανόν αξιόλογα οικονομικά στοιχεία διαθέτουν ακόμα στην αγροτική κοινωνία και στα αγροτικά επαγγέλματά τους.


Ο Αγροτουρισμός αναπτύχθηκε και εξοπλίστηκε με ειδικές πρόνοιες, σαν μια ειδική μορφή τουρισμού που ασκείται μόνο από αγρότες, σε μια προσπάθεια να δοθούν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος στους αγρότες και να υποστηριχθεί η διαχείριση των πολλαπλών και αστάθμητων κινδύνων στα αγροτικά επαγγέλματα.
Μερικοί αστοί, συνταξιούχοι ή/και επιχειρηματίες, «οσμίστηκαν» επιχειρηματική ευκαιρία και βάζοντας μπροστά το θεσμικό κενό, αλλά ακόμα «χρησιμοποιώντας» εντέχνως την ευαισθησία και τον σεβασμό όλων για τον αγροτικό κόσμο και τους αγρότες (που για τους περισσότερους είναι στενοί συγγενείς μας) προσπαθούν να υφαρπάξουν (ή μήπως να ληστέψουν) τον αγροτουρισμό, ή έστω τις πρόνοιες με τις οποίες είναι εξοπλισμένος, ώστε να επωφεληθούν αθέμιτα.
Βέβαια στην εξαπάτηση συνέργησαν τόσο η ανικανότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό από την τότε ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, όσο και η ανικανότητα κινητοποίησης των αγροτών για επενδύσεις στον αγροτουρισμό από τις λεγόμενες «Αναπτυξιακές-Διαχειριστικές Εταιρείες ΑΕ», καθώς και από μια μορφής συμπαιγνία όλων των εμπλεκομένων μη αγροτών, για την απορρόφηση χρημάτων που εξασφαλίσθηκαν για τους αγρότες, απο μη αγρότες.
Έτσι συνταξιούχοι ισχυρών συνδικαλιστικά ΔΕΚΟ (όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, που βγαίνουν γρήγορα στην σύνταξη), συνταξιούχοι στρατιωτικοί & υπάλληλοι σωμάτων ασφαλείας (που βγαίνουν γρήγορα στην σύνταξη), αλλά και επιχειρηματίες πήραν τα λεφτά που διετέθησαν για τους αγρότες και έκαναν μονάδες τουρισμού, από τα κεφάλαια για τον αγροτουρισμό, χωρίς να υπάρξει ποτέ ο νομοθετικός ορισμός της Αγροτουριστικής Επιχείρησης.
Η Αγροτουριστική Επιχείρηση μπορεί να είναι μόνο ΑΓΡΟΤΙΚΗ επιχείρηση, και το εισόδημα από αυτήν είναι αγροτικό εισόδημα και ο λειτουργός της είναι αγρότης ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, κάτοικος της περιοχής, καλλιεργητής ή κτηνοτρόφος ή ψαράς ή δασεργάτης.
Παρεμφερής «οπτικά» είναι η Επιχείρηση Τουρισμού Υπαίθρου ή η Οικοτουριστική Μονάδα ή η Επιχείρηση Τουρισμού Φύσης ή η Επιχείρηση Ορεινού Τουρισμού ή ή ή κλπ. Η βασική διαφορά του Αγροτουρισμού είναι ότι ο ιδιοκτήτης-λειτουργός της είναι ΑΓΡΟΤΗΣ, και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει.
Ο όρος «βιοποικιλότητα» αναφέρεται στον αριθμό, την ποικιλία και την ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών. Περιλαμβάνει την ποικιλία μεταξύ ειδών, εντός των ειδών και μεταξύ οικοσυστημάτων, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξής τους (τοπικής και χρονικής). Η βιοποικιλότητα αποτελεί κοινό αγαθό και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Βασικά αίτια της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι: η Καταστροφή, υποβάθμιση και κατακερματισμός των οικοτόπων, η Αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων, η Ρύπανση, η Εξάπλωση ξενικών ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα και η Κλιματική αλλαγή.
Αν οι συμπολίτες μας στο ΥΠΕΚΑ καταλαβαίνουν ότι το Οικοσύστημα, που επιβίωσε μέχρι σήμερα, απειλείται από την εξάπλωση ξενικών ειδών, γιατί οι συμπολίτες στο ΥΠοΤ και στο ΥπΑΑΤ δεν καταλαβαίνουν ότι το εύθραυστο «Οικοσύστημα» των αξιών της τοπικής αγροτικής κοινωνίας, απειλείται από την «εισβολή» «ξενικών ειδών»-αστών επιχειρηματιών, που υφαρπάζουν τα αγροτικά επαγγέλματα, όπως είναι ο αγροτουρισμός?
Και βέβαια κάθε συζήτηση για τα οικοσυστήματα θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους αγρότες (καλλιεργητές, κτηνοτρόφους κλπ) που έζησαν συμβιωτικά, ζούνε και αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ζουν τα οικοσυστήματα. Ελπίζεται ότι η επίσημη πολιτεία θα σεβαστεί τους θεσμικούς της φορείς στην διαβούλευση (όπως η ΠΕΝΑ, το ΓΕΩΤΕΕ κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...