Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Άμεση κινητοποίηση για το πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βαμβακιού

Την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ του ΕΘΙΑΓΕ και των Νομαρχιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε από την προσβολή των καλλιεργειών του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήδη η διοίκηση του ΕΛΓΑ έδωσε τις σχετικές εντολές στους διευθυντές των υποκαταστημάτων του Οργανισμού να γίνουν ταχύτατα οι επιβαλλόμενες εκτεταμένες επισημάνσεις, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος του προβλήματος.
Παράλληλα έχουν ενημερωθεί και οι Νομαρχίες της χώρας να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΕΘΙΑΓΕ προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια για τα οποία δεν αποδίδουν τα φυτοπροστατευτικά μέσα και οι φαρμακολογικές μέθοδοι καταπολέμησης του συγκεκριμένου εντόμου.
Σε κάθε περίπτωση και μετά την καταγραφή του βάθους και της έκτασης των ζημιών, την αποτύπωση των αιτιών του προβλήματος, των μεθόδων αντιμετώπισης που ακολουθούν οι καλλιεργητές, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ θα αξιοποιήσουν κάθε αναγκαίο μέσο κάλυψης της απώλειας του εισοδήματός των βαμβακοπαραγωγών.

13 εκατ. ευρώ για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη Φθιώτιδα

Προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ ενέκρινε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή.
Πρόκειται για προγράμματα Leader, τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013) στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της γεωργικής όσο και τουριστικής δραστηριότητας.
Μέσω των δράσεων προβλέπεται η ενίσχυση καινοτόμων πρωτοβουλιών που αφορούν γεωργικές δραστηριότητες, η στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση της αγροτική κληρονομιάς.
Αναλυτικότερα, η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της υπουργού κ. Κατερίνας Μπατζελή και της «Φθιωτικής Αναπτυξιακής» - η οποία και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα - είναι συνολικού προϋπολογισμού 12,9 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 6,7 εκατ. ευρώ είναι δημόσια δαπάνη. Για τις δράσεις Leader προβλέπεται η διάθεση συνολικών πόρων ύψους 325 εκατ. ευρώ.
Σε δηλώσεις της με αφορμή την έγκριση των προγραμμάτων, η κ. Μπατζελή τόνισε μεταξύ άλλων τη συμβολή των εν λόγω δράσεων στην ανάπτυξη πράσινης επιχειρηματικότητας που -όπως είπε - «είναι σε θέση να προσδώσει προστιθέμενη αξία στη γεωργική δραστηριότητα, διαφοροποιώντας την αγροτική οικονομία, εισάγοντας καινοτόμες πρακτικές, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της οικονομίας και προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης στην ύπαιθρο».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...