Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η δήλωση του του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης M. Χαρακόπουλου

''Η πρόταση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβω τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά τιμητική'', δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου:
''Η πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να αναλάβω τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εξαιρετικά τιμητική. Πιστεύω ότι  η επιλογή στο πρόσωπό μου, ενός βουλευτή της Θεσσαλίας -της  περιφέρειας που αποτελεί την  καρδιά του αγροτικού κόσμου- εκφράζει και το αμέριστο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την αποφασιστική ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.
Αναλαμβάνω την θέση αυτή σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα, καθώς η περίοδος των «παχαίων αγελάδων» έχει παρέλθει. Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας έχει επωμιστεί, με την ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού, το καθήκον να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και να φέρει επιτέλους την ανάπτυξη και την ελπίδα στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αναδειχθεί πυλώνας ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, αρκεί να επενδύσουμε στην ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων και την εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας.  
Ως παιδί οικογένειας αγροτών της θεσσαλικής γης, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τον αγώνα των ανθρώπων του μόχθου, των γεωργών και κτηνοτρόφων. Ως βουλευτής Λαρίσης εργάστηκα για την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Ως υπουργός δεσμεύομαι να αξιοποιήσω την εμπειρία μου και να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για την υγιή ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.
Είμαι πεπεισμένος ότι η με κάθε τρόπο ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής είναι μονόδρομος για την υπέρβαση των παθογενειών ενός σπάταλου και παρασιτικού μοντέλου που μας οδήγησε στην καταστροφή. Η ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα είναι η προϋπόθεση επιτυχίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου. Αυτός είναι και ο στόχος της δικής μου θητείας για τον οποίο θα εργασθώ με αυταπάρνηση και επιμονή, ανταποκρινόμενος στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού''.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Γεωργίας, Αθανάσιος Τσαυτάρης

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι ο νέος υπουργός Γεωργίας. Είναι καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ.

Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Στο παρελθόν, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Γεωργικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Για το χρονικό διάστημα 2002-2006, ο κ. Τσαυτάρης υπήρξε εκλεγμένος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Για τη συμβολή του αυτή στη δημιουργία του ΝΟΗΣΙΣ και την ανέγερση των εγκαταστάσεών του τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα.

Ο κ. Τσαυτάρης κατέθεσε το 2003 την αρχική πρόταση για τη δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας Αν. Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στις προκαταρκτικές μελέτες από Ελληνικούς και Ξένους Οίκους. Τον Σεπτέμβριο του 2008 συμμετείχε στην κατάρτιση για την κοινοπραξία (cluster) της ΒΙΟ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Πως να μπολιάσουμε ένα παλιό αμπέλι και να το κάνουμε.. νέο ξανά [video]

Το να μπολιάσουμε ένα αμπέλι δεν είναι κάτι το δύσκολο, αρκεί να είσαι φυσιολάτρης και να σου αρέσει το μπόλιασμα.

Με το μπόλιασμα δίνεις μια νέα ζωή στο αμπέλι σου, είναι κάτι σαν ένα τελετουργικό της φύσης, μεταξύ ανθρώπου και αμπελιού.. και πραγματικά σε συναρπάζει την ώρα του μπολιάσματος.

Τα χρόνια περνούν και τα αμπέλια γεράζουν, όπως και οι άνθρωποι, και θέλουν και αυτά μια ανανέωση για να δώσουν μια νέα σοδειά στον αμπελουργό τα επόμενα χρόνια.

Το βίντεο δείχνει καρέ καρέ πως μπολιάζουμε ένα γέρικο αμπέλι, ώστε να ξαναγίνει νέο και καρποφόρο.

Το μπόλιασμα έγινε στα μέσα του Απρίλη.

Μεσολόγγι: Σεμινάρια για βιολογικές καλλιέργειες στο Νεοχώρι και στην Κατοχή

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο συνδιοργανώνουν σύντομα σεμινάρια κατάρτισης με τα ακόλουθα θέματα:

  • Γενικές αρχές βιολογικής γεωργίας
  • Βιολογική καλλιέργεια ελιάς
  • Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού

Το κάθε σεμινάριο έχει διάρκεια 4-5 ωρών και θα προσφέρεται απογευματινές ώρες στις ημέρες που φαίνονται παρακάτω. Στον κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί ένα μικρό βιβλίο για κάθε αντικείμενο που θα παρακολουθήσει. Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν. Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

  • Σάββατο, 30/06, 17:00-21:00. Βιολογική γεωργία, Δημοτικό Κατάστημα Κατοχής .
  • Σάββατο, 07 /07, 17:00-21:00. Βιολογική καλλιέργεια ελιάς , Δημοτικό Κατάστημα Νεοχωρίου.
  • Σάββατο, 14/07,17:00-21:00- Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού - Δημοτικό Κατάστημα Κατοχής.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νικολογιάννης Φώτιος

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Σκοπός των σεμιναρίων είναι να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές Βιολογικής Γεωργίας με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, να αναλυθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς και του αμπελιού.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ

Τα σεμινάρια απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε αγρότες αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε θέματα βιολογικών καλλιεργειών και αγροτουρισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
Ρεθύμνου 2, 10682 Αθήνα
Τηλ: 210-8217710 begin_of_the_skype_highlighting            210-8217710      end_of_the_skype_highlighting, Φαξ: 210-8215025
www.ellinovretaniko.gr / sag@bhc.gr
(κα. Δημητρακοπούλου)

Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Αυτοτελές Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης
Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής
Νεοχώρι
Τηλ: 2632360013 begin_of_the_skype_highlighting            2632360013      end_of_the_skype_highlighting (κα. Φραγκαναστάση)

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής έως την 27.06.2012 και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά στο sag@bhc.gr ή να επικοινωνήσουν κατ’ ευθείαν με το Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής στο Νεοχώρι (υπεύθυνη: κα Φραγκαναστάση).

Τα σεμινάρια γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάδοση και Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προηγούμενων Αγροτικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» (Re-Agro), που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Project number: 511511-LLP-1-2010-1-BG-KA4-KA4MP). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.re-agro.eu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...