Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΤΕ: Ρυθμίσεις για τα δάνεια των αγροτών


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών προς την ΑΤΕ ΑΕ που τελεί υπό ειδική εκκαθάριση.

Αυτό περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ασφάλεια των τροφίμων που σήμερα δόθηκε σε διαβούλευση.

Ειδικότερα, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν. Στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια.

Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ από τον αγρότη. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό για τον οποιονδήποτε λόγο, τότε μετατρέπεται σε μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5-10 ετών με επιτόκιο 5%. Μάλιστα η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει εκμίσθωση του ακινήτου και στη συνέχεια εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια έως ότου εξοφληθεί το νέο δάνειο.

Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς την παλιά ΑΤΕ είναι ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών ανέρχονται (έως Ιούλιο του 2012) στα 1 δις. ευρώ περίπου και των συνεταιρισμών στο 1,2 δις ευρώ. Ο αριθμός, δε, των εν λόγω δανείων υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 100.000.

Κάλεσμα ΠΑΣΕΓΕΣ για μαζική συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κάλεσμα προς τους αγρότες για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, λίγο πριν την έναρξη της σημερινής πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η Συνομοσπονδία με τη συμμετοχή Ενώσεων Συνεταιρισμών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και των συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

«Να συμμετάσχουν όλοι στις κινητοποιήσεις- κι επειδή δεν έχουμε διαχωριστικές γραμμές, ειδικά για τη Θεσσαλία, καλώ όλους τους αγρότες να συσπειρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμίχας, διευκρινίζοντας όμως πως η δράση των αγροτών δεν πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και της αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης. Εκτιμάται πως οι συνολικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, γεγονός που έρχεται να εξανεμίσει σχεδόν το σύνολο των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών.

Όπως είπε ο κ. Καραμίχας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η ΠΑΣΕΓΕΣ συζητά ένα πακέτο ισοδύναμων πολιτικών -απέναντι στα όσα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει- που άμεσα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν ως οξυγόνο για τον αγροτοδιατροφικό τομέα συνολικά. Δηλαδή τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες αλλά και τη μεταποιητική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ζητείται να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που έχουν λάβει αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητικές βιομηχανίες, να μην επιβληθεί χαράτσι στα αγροτεμάχια, να απαλλαγούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής του 13% να ισχύσει για τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί στο μισό σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους που πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ σε ό,τι αφορά στο «κακό» χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, είτε αφορά σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε επιχειρήσεις, να αφαιρεθούν τόκοι, προσαυξήσεις και να γίνει μακροχρόνια ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δη στον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, ότι δεν έχει αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τη χάραξη μιας νέας αγροτικής πολιτικής, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, αλλά και στην απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». «Ο κ. Τσαυτάρης έχει τεράστιες ευθύνες. Έχει στα χέρια του εδώ και δύο μήνες το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος δημιούργησε για τους συνεταιρισμούς, που λέει ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος και δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ανησυχούμε ότι τα ποσά δεν θα απορροφηθούν με τον ρυθμό που κινείται το υπουργείο και θα τα επιστρέψουμε πίσω. Θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να διαπραγματευτεί παράταση ενός χρόνου με την ΕΕ» σημείωσε ο κ. Καραμίχας.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών της με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή την ώρα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου θα επιδώσουν στον υπουργό το ψήφισμά τους.

Ανδ.Παπαδόπουλος: Το 13% πρέπει να ισχύσει για τους αγρότες


Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Ήταν σαφής η θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρχει αφορολόγητο. Το 13% πρέπει να ισχύσει για τους αγρότες, όπως πρέπει να ισχύσει -γιατί δεν ίσχυσε το προηγούμενο διάστημα- το να διατηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και «νομίζω ότι είναι κοινός τόπος, είναι τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν όσον αφορά κυρίως στα θέματα του πετρελαίου, της πληρωμής των αγροτών».

Έδειξε δε πως διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων, λέγοντας ότι «και ο αγροτικός κόσμος περνάει πάρα πολύ δύσκολα, βεβαίως θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και το θέμα των δικών τους κινητοποιήσεων. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την κοινωνία».

Δημοσιογράφος: Η μορφή των κινητοποιήσεων...

Αν. Παπαδόπουλος: «Ακριβώς. Οι κινητοποιήσεις για να έχουν απήχηση και εύρος μέσα σε μια κοινωνία, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλη την κοινωνία και να μην είναι αντιμέτωπες με αυτήν».

Παπαρήγα: «Αγώνας επιβίωσης» των αγροτών


Στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας η Αλ. Παπαρήγα.

Να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά, προειδοποίησε την Κυβέρνηση σήμερα από την Λάρισα, η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε το μπλόκο της Νίκαιας προκειμένου να δηλώσει την συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών.Μιλησε για «αγώνα επιβίωσης» των αγροτών και χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δίλημμα, «ανοιχτοί η κλειστοί δρόμοι» που θέτει η κυβέρνηση με σκοπό να μεταθέσει το πρόβλημα, οπως είπε.

Οι αγρότες βιώνουν το φάσμα πρωτόγνωρης φτώχιας τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ερχονται και πολύ χειρότερα. Κα αν ακόμα ικανοποιούνταν τα αιτήματα των αγροτών, οι μικροϊδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αναστενάζουν και να χτυπιούνται καθώς στόχος είναι η παραγωγή να συγκεντρωθεί στα λιγότερα χέρια».

Παράλληλα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, καθώς, όπως παρατήρησε, τώρα θα ζήσει ο λαός τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από λίγους μήνες. «Αυτή τη χρονιά θα τα ζήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και ενεργοποίησης. Υπάρχει ανάγκη ριζικής ανατροπής και γι αυτό χρειάζεται οργάνωση, συγκροτημένη διαφορετική πολιτική δράση και ένα κίνημα που θα έχει και μορφές απειθαρχίας.«Δεν πάει άλλο η βαλίτσα» παρατήρησε η γγ του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει ένα προς ένα τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία χαρακτήρισε «άμεσα και πιεστικά». Ενώ παρατήρησε ότι κάποιοι επιχειρούν να παγιδεύσουν τους αγρότες με υποσχέσεις και συζητήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης στην Βουλή και με διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, επιδιώκοντας να πέσει η αυλαία των αγώνων και να μεγαλώσει η απογοήτευση. Εξάλλου άφησε αιχμή και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκανε πρόταση για προ ημερήσιας συζήτηση στην Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς πλέον το Κοινοβούλιο έχει γίνει η «Βουλή της ατάκας» και των θεμάτων «επί προσωπικού».

Κάλεσε δε σε αγώνες αμυντικούς και δίκαιους, όπως τους αποκάλεσε, καθώς και σε αντεπίθεση για να υπάρξει ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της αγροτικής παραγωγής.

Για μας, είπε χαρακτηριστικά, ανάπτυξη σημαίνει να βρίσκεται στα χέρια των μικροϊδιοκτητών η παραγωγή με την παράλληλη δημιουργία λαϊκών συνεταιρισμών. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρια μας, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ για «να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπαλλήλους και τα μικρομάγαζα και να ασκηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση, έστω και κάτι να αποσπάσουν. Δεν το σνομπάρουμε καθόλου αυτό», σχολίασε η κ. Παπαρήγα. «Εδώ το ζήτημα είναι, παρατήρησε, να βγάλει η φτωχή αγροτιά τον επόμενο χρόνο, να κερδίσει χρόνο επιβίωσης.Θεωρούμε, συμπλήρωσε, η κ. Παπαρήγα, ότι το κίνημα μπορεί να νικήσει, γνωρίζοντας όμως σε βάθος τι έχει να αντιμετωπίσει τόσο στην ΕΕ όσο και στην συνυφασμένη με τα διαπλεκόμενα πολιτική στην Ελλάδα».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έγινε δεκτή στο σημείο που είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ λίγο πριν τον κόμβο της Νίκαιας, από εκατοντάδες αγρότες, στους οποίους και απηύθηνε σύντομη ομιλία, παρουσία πάντα των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...