Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου»

Την Τρίτη, 15 Οκτ 2013, στο ξενοδοχείο Αμαλία, στο Ναύπλιο, στις 10.00 (προσέλευση από 09.00) οργανώνεται το Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου», από την ΜΙΛΗΤΟΣ, σε συνεργασία με την mscomm, copa*cogeca και ΙΜΕΔΕ, στα πλαίσια του έργου farmsUP!.


Το έργο farmsUP! (που παραπέμπει λεκτικά στις επιχειρήσεις startUP) είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο με την Ευρ. Επιτροπή, στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, το οποίο μελέτησε, επέλεξε και προωθεί από το σύνολο των χρηματοδοτηθέντων και υλοποιηθέντων μέχρι σήμερα έργων από την ΕΕ, τα 22 έργα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ε.Ε., τα οποία εστιάζουν κυρίως σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας, branding αγροτικών προϊόντων, αγροτικοτουρισμό και σε παρεμφερή με την αγροτική επιχειρηματικότητα θέματα. 

Τα 22 αυτά προ-επιλεγμένα έργα, παρέχουν στους αγρότες, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, απαραίτητα εκπαιδευτικά βοηθήματα και εργαλεία, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες και ικανότητες των αγροτών και να τους ωθήσουν να προσεγγίσουν την παραγωγή τους, αλλά και τη διάθεση των προϊόντων τους, πιο επιχειρηματικά και άρα, πιο αποτελεσματικά.
Η ιστοσελίδα www.farmsUP.eu παροτρύνει τους αγρότες να σκεφτούν περισσότερο ως επιχειρηματίες μέσα από «έξυπνη» αναζήτηση των έργων που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες του κάθε αγρότη και ενός «παιχνιδιού» που δείχνει στον αγρότη ή στον ενδιαφερόμενο πόσο επιχειρηματικά σκέφτεται. Παράλληλα το site www.farmsup.eu φιλοξενεί φωτογραφικό διαγωνισμό, που περιμένει την ελεύθερη συμμετοχή όλων.
Η σωστή προετοιμασία του συνεδρίου της 15 Οκτ 2013 (ξεν. Αμαλία, Ναύπλιο, 09.00), περιλάμβανε τέσσερα εργαστήρια που έγιναν στην Αλίαρτο Βοιωτίας (17/5/2013, Κώστας Παναγιώτου), στην Κονταριώτισσα Πιερίας (10/6/2013, Δημήτρης Δαλαμήτρας), στις Σέρρες (12/6/2013, Σταύρος Δελεφέρης) και στην Σκάλα Λακωνίας (5/7/2013, Δημήτρης Σταματάκος) με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη και με την υποστήριξη του κ. Στάθη Γεωργακόπουλου.
Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται: Από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια στην αγορά (καθ. Δ. Κουρέτας), Έρευνα στην φυτική παραγωγή και οι εφαρμογές της στην αγροτική επιχειρηματικότητα (Δρ Ε. Μαλούπα), Η Ελληνική περιφέρεια είναι μοχλός ανάπτυξης (Γ. Τασσιόπουλος), Το δίκτυο των ευρωπαϊκών βιολογικών πόλεων (Θ. Σρούλιας), Αγροτική επιχειρηματικότητα: τάση ή εργαλείο ανάπτυξης; (Δ. Ραπτόπουλος), Βασικές αρχές αγροτικής επιχειρηματικότητας (Σ. Καχριμάνης), Marketing & branding αγροτικών προϊόντων (Μ. Στάγκος), Ανάπτυξη προϊόντων αγροτουρισμού (Δ. Μιχαηλίδης) και mentoring για γυναίκες αγρο-επιχειρηματίες (Δρ Σ. Πρωτόπαπα), ενώ Ιστορίες Αγροτικής Επιτυχίας θα περιγράψουν οι: Δρ Α. Τσιάντη, ο κ. Α. Μάρκου, ο κ. Δ. Γεώργας, ο κ. Φ. Καρέλας και ο κ. Γ. Παλυβός, με πρόβλεψη το Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18.00.
Για πληροφορίες και  δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου», που θα γίνει την Τρίτη, 15 Οκτ 2013, στο ξενοδοχείο Αμαλία, στο Ναύπλιο, στις 10.00 (προσέλευση 09.00), αρμόδιος ο κ Σ. Γεωργακόπουλος,: georgakopoulos@militos.org, 210 6772129.

Κρήτη: 180 εκατομμύρια απώλειες από την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και της πτώσης τιμών στο σταφύλι

Μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, καθώς μετά τις απώλειες στην ελαιοπαραγωγή, λόγω καιρικών συνθηκών, η καθίζηση των τιμών στα επιτραπέζια σταφύλια διογκώνει το πρόβλημα.


«Οι απώλειες στο αγροτικό εισόδημα της Κρήτης ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς» τονίζει μιλώντας στο "R" ο Γιώργος Κοντζεδάκης, Γεωπόνος, που διατηρεί σχετική επιχείρηση στις Αρχάνες Ηρακλείου. «Μόνο από το λάδι, που φέτος είναι είδος εν ανεπαρκεία, λόγω των νοτιάδων που έπληξαν την παραγωγή τον περασμένο Απρίλη, η απώλεια είναι στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, για το σταφύλι, βασικό προϊόν του νομού Ηρακλείου, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα αρνητική, καθώς κατακρημνίσθηκε η τιμή του. Οι απώλειες φτάνουν τα 20 εκατομμύρια» σημειώνει ο κ. Κοντζεδάκης, που λόγω θέσης κι επαγγέλματος, έχει εποπτεία στην περιοχή με τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού.

Οικονομική ζημιά στο αμπέλι

Οι τιμές κατέπεσαν, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης με τα ισπανικά και τα ιταλικά σταφύλια, αλλά και λόγω της καθυστερημένης, λόγω πολιτικών γεγονότων, εισόδου των Αιγυπτιακών σταφυλιών. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 30 έως το πολύ 70 λεπτά το πολύ και μόνο για εξαιρετικές ποιότητες, την ώρα, που η αναμονή ήταν για τιμές κοντά στο 1 ευρώ. Σημειώνεται ότι το κόστος παραγωγής φτάνει τα 50-55 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιών για την αγορά της Γερμανίας, αγοράσθηκαν από τους παραγωγούς περίπου στα 40 λεπτά το κιλό

Σημειώνεται ότι η Ισπανία περίμενε τα τελειώσει η Αίγυπτος για να αρχίσει τις εξαγωγές που συνέπεσαν με το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αφού η παραγωγική περίοδος είναι πρώιμη κατά 10 – 15 ημέρες. Στο μεταξύ η Ιταλία «βγήκε» πιο αργά στην αγορά, διότι η παραγωγική χρονιά εκεί είναι όψιμη λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Έτσι τρεις χώρες έβγαλαν στην αγορά ταυτόχρονα επιτραπέζια σταφύλια. Η χώρα της Ιβηρικής είναι η μεγαλύτερη παραγωγός επιτραπέζιου σταφυλιού με ετήσια παραγωγή 1,2 εκατ. τόνους, η Ιταλία ακολουθεί με 800 χιλ. τόνους ενώ η χώρα μας διαθέτει παραγωγή 200 χιλιάδων τόνων με τις περιοχές της Κορινθίας και της Καβάλας να είναι στην κορυφή. Η Κρήτη παράγει 20 χιλιάδες τόνους, αλλά διαθέτει προϊόν περιζήτητο, λόγω κλιματικών συνθηκών και υψηλής ποιότητας γεύσης.


Νοτιάς και δάκος κατέστρεψαν το λάδι

Ακόμα και στη Βουλή έφτασε η μεγάλη φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη, την οποία είχε επισημάνει και ο Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης παρουσιάζοντας στοιχεία που έκαναν λόγο για ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές Ηρακλείου, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μιχάλη Κριτσωτάκη και Μαίρη Διακάκη οι ασυνήθιστες ακραίες θερμοκρασίες και οι νότιοι άνεμοι, που έπληξαν την ελαιοπαραγωγή κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης «προκάλεσαν μια συνολική μείωση της ελαιοπαραγωγής της τάξεως του 60-75% που εκτιμάται σε απώλεια 60-75 χιλ. τόνων ελαιολάδου αξίας 150-200 εκατ. ευρώ».

Επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς σε αναφορά του στη Βουλή σημειώνει ότι «μεγάλος αριθμός ελαιουργών οφείλει σημαντικά ποσά σε Τράπεζες, σε προμηθευτές (κυρίως ελαιουργικών μηχανημάτων) καθώς και στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή φόρων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις».

Συγχρόνως, ο βουλευτής Ηρακλείου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», τονίζει πως «έμποροι ελαιολάδου που χρεοκόπησαν, οφείλουν στους ελαιουργούς υψηλά ποσά, ενώ δεν δανειοδοτούνται πλέον από τις Τράπεζες. Από πέρυσι ήδη λειτουργεί στην Κρήτη μικρότερος αριθμός ελαιουργείων, ενώ υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούν σε 'λουκέτο' ή σε οικονομικό μαρασμό αρκετά από αυτά, αφού η επιβίωση ενός ελαιουργείου απαιτεί την παραγωγή τουλάχιστον 200 τόνων ελαιολάδου».



Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή:www.reporter.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...