Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου

Η νέα υπό ψήφιση νομοθεσία  για την ακίνητη περιουσία  αποκαλύπτει για μια ακόμα  φορά την ανικανότητα της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της πολιτικής  ηγεσίας να κάνει τα αυτονόητα. Να απονείμει φορολογική Δικαιοσύνη. 

Αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά σε παραλίες ή εφάπτονται επαρχιακών και εθνικών οδών θα φορολογηθούν στο πολλαπλάσιο από άλλα γειτονικά  και παραπλήσια της ίδιας εδαφολογικής σύστασης και παραγωγικής ικανότητας. Θαρρείς και η γειτνίαση με πόλεις, εθνικές οδούς ή τη θάλασσα οδηγεί σε αύξηση της αγροτικής παραγωγής και συνεπώς σε μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα των κατόχων τους. Απεναντίας, η γειτνίαση με τη θάλασσα οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων.
Πολύ δυσμενέστερη είναι  η μεταχείριση αν υπάρχει κάποιο αγροτικό κτίσμα. Μια αποθήκη για  τα τελάρα και τα εφόδια, για τα εργαλεία και το αντλητικό συγκρότημα. Που  μας εξωθούν;. Να κολατσίζουμε στη  σκιά του κάρου ή ενός δένδρου  όπως έκαμναν οι παππούδες μας;
Ναι θα μου πείτε, αν κάποιος  έχει ένα τέτοιο αγροτεμάχιο η  αξία του είναι πολλαπλάσια. Κακώς. Η αξία της γεωργικής γης πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά με στοιχεία που συμβάλλουν και καθορίζουν την παραγωγικότητά της. Αν αλλάξει χρήση, ναι τότε να φορολογηθεί για τη νέα αξία που απόκτησε. Τα λέγαμε και τα γράφαμε δεκαετίες τώρα πως πρέπει να ορίσουμε χρήσεις γης και να προστατέψουμε τη γεωργική γη ως κόρη οφθαλμού για να διασφαλίσουμε τη διατροφική ασφάλεια της χώρας που είναι ένας στρατηγικός παράγοντας μεγάλης σημασίας.
Εδώ καλλιεργούμε προσδοκίες και μοιράζουμε υποσχέσεις μελλοντικής  κερδοσκοπίας. Έτσι έχουμε ασκήσει  τεράστια πίεση στη γεωργική γη. Όλοι προσβλέπουν στην οικοπεδοποίησή της και στην υπεραξία που τη συνοδεύει. Επιτρέπουμε το χτίσιμο κατοικίας  αρκεί να υπάρχουν 4 ή λίγο περισσότερα στρέμματα σε εκτός σχεδίου περιοχές και μετά αδυνατούμε να φτιάξουμε δίκτυα υποδομών για να εξυπηρετήσουν τις νέες οικιστικές περιοχές. 
Σε όλη την Ευρώπη, εμείς και η Αλβανία, δεν έχουμε καθιερώσει χρήσεις γης. Το τίμημα αυτής της ολιγωρίας δυστυχώς δεν θα το πληρώσουν αυτοί που διέπραξαν και διαπράττουν το ανοσιούργημα. Θα το πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε. Οι επόμενες γενεές. Και ας λέμε πως μας νοιάζει πως θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Ξάνθη: Θανατώθηκαν πάνω από 1400 πρόβατα με ευλογιά

Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης, το οποίο επιβεβαιώθηκε την επομένη, μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων - Το Σάββατο το μεσημέρι, μία ομάδα κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε στη θανάτωση ενός μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων

Περισσότερα από 1400 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα στην Ξάνθη, καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι ορισμένα εξ αυτών είχαν προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς.

Στο μεταξύ, από την Τρίτη, οι κτηνίατροι της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους σε ποιμνιοστάσια της περιοχής του Δήμου Νέστου, που συνορεύει με την Ξάνθη - και ειδικότερα στη Διομήδεια - χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί, μέχρι τώρα, κάποιο κρούσμα του ιού.

Οι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη και Καβάλα ανησυχούν, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας - Θάσου και συντονιστή της κίνησης των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκο Δημόπουλο να κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για «έναν εφιάλτη που ζωντανεύει κάθε φορά λόγω έλλειψης προληπτικών μέτρων».

Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης, το οποίο επιβεβαιώθηκε την επομένη, μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Το Σάββατο το μεσημέρι, μία ομάδα κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε στη θανάτωση ενός μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Διομήδεια και τη Λεύκη. Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μολυσμένων αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν να έχει αυξηθεί σημαντικά.

Με αφορμή την επανεμφάνιση των κρουσμάτων ευλογιάς σε κτηνοτροφικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μέλη των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ετοιμάζονται να προβούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο το πρωί, στην Κομοτηνή.

Στόχος της κινητοποίησης είναι, όπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος, «να αφυπνίσουμε τους φορείς ώστε να λάβουν δραστικά μέτρα γιατί αν εξαπλωθεί ο ιός και προς την Καβάλα, τότε η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη να αντιμετωπιστεί».

Ο ιός της ευλογιάς είναι «πολύ ύπουλος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος κι εξηγεί πως αν μολυνθεί ένα ζώο, πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι και οι αποζημιώσεις που δίνονται κυμαίνονται από 60 έως 100€ ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν 200 και 250€.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη, αλλά και ορισμένοι στην Καβάλα, έχουν βάλει τα ζώα τους σε καραντίνα ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ποτίστρες και βοσκότοπους απ’ όπου μπορούν να κολλήσουν τον ιό.

Ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη της στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, αλλά και λήψης προληπτικών μέτρων, όπως οι τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, καθώς ο ιός μεταφέρεται ακόμα με τα λάστιχα των αυτοκινήτων, αλλά και τα παπούτσια.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης κατηγορεί, με σημερινή ανακοίνωσή του, την ηγεσία της Περιφέρειας για «ανικανότητα και αργά αντανακλαστικά» και ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει - μεταξύ άλλων - για την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης αναφέρει ότι για τις επόμενες 21 ημέρες, οι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να προχωρήσουν σε:

-Άμεσο περιορισμό όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων.

-Δημιουργία στην είσοδο της εκμετάλλευσης τάφρου απολύμανσης με νερό και απολυμαντικό και συχνή ανανέωσή του.

-Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών (κτηνοτρόφοι, ζωέμποροι, κ.λπ.) και οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης.

-Παύση αγοράς - πώλησης ζώων κατά την περίοδο αυτή.

-Παύση ανταλλαγής εργαλείων και μηχανημάτων μεταξύ κτηνοτρόφων ή γεωργών.

-Άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα που θέτουν υποψία ευλογιάς.

ΕΛΓΑ : Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις σε 3.266 παραγωγούς

Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 1.571.894,92 ευρώ θα καταβάλει αύριο, Τετάρτη, ο ΕΛΓΑ σε 3.266 παραγωγούς, για το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «Ετήσιο 2009».

Ειδικότερα, η πληρωμή αφορά κυρίως σε ενισχύσεις απώλειας παραγωγής σε καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς ποικιλίας Αμφίσσης, κυρίως στους νομούς Φθιώτιδας, Λάρισας και Μαγνησίας.

Η γεωργία ελκύει τους νέους

Οι νέοι και οι άνεργοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να ασχοληθούν με τη γεωργία και τον πρωτογενή τομέα, αλλά θέλουν την πολιτεία σύμμαχό τους, με κίνητρα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και να πετύχουν. 

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, το 70,5% των νέων δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά να βρουν δουλειά εδώ. Νέοι και άνεργοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και τον πρωτογενή τομέα, αλλά ζητούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα (97,2%), για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων (95,9%) και παροχή συμβουλών για τη μετεγκατάσταση και τις δυνατότητες άσκησης δραστηριότητας στην ύπαιθρο (88,4%).

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε.» σε 3.234 άντρες και γυναίκες, άνω των 28 ετών, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη www.ka-business.gr, η οποία στηρίχθηκε πάνω σε ερωτήματα αναγνωστών του διαδικτυακού καναλιού, στο πλαίσιο του 5ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ka-business.gr στις 2 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

5.000 ευρώ για ξεκίνημα
 
Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι νέοι και οι άνεργοι κρίνουν αρνητικά την αγροτική πολιτική της Ε.Ε. σήμερα κατά 71,6% και 72% αντίστοιχα. Μόλις το 22,5% και 23,5% αντίστοιχα την κρίνουν θετικά. Το 78,9% δεν θεωρούν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας τις προσλήψεις στο Δημόσιο ή στους δήμους (76,9%). Θέλουν να επιστρέψουν στον αγροτικό τομέα, αλλά με κίνητρα όπως ο δανεισμός, χωρίς αυστηρά κριτήρια, για την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (76,7%), η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, όπως ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας κ.τ.λ. (74,8%), οι μικρές ενισχύσεις ώς 5.000 ευρώ για τη μετεγκατάσταση (59,2%) και μικρά δάνεια ίσου ύψους για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (56,8%).

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, κάλεσε του νέους «να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία» και πρόσθεσε ότι η νέα ΚΑΠ 2014-2020 τετραπλασιάζει τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα, εκπαίδευση και συμβουλευτική των νέων αγροτών. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ποιότητα στον τουρισμό και τη γεωργία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας και της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Λακασά, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψει τα πετυχημένα παραδείγματα σύνδεσης έρευνας και πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.
«Στα ελληνικά πανεπιστήμια είχαμε υπερπαραγωγή γνώσης για τη γνώση. Και έρευνα στοχευμένη κυρίως στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και όχι στην αγορά. Οταν η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 9% στην Κίνα, πρέπει να κάνεις σωστή διαχείριση», τόνισε.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...